Ziarul de Duminică

18+ festival/ de Radu Constantinescu

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Radu Constantinescu

01.10.2015, 23:42 39

În spatele acestei formulări rebusistice se ascunde, de fapt, un proiect cultural de anvergură, organizat la Cluj de Asociaţia culturală DU-NE, în colaborare cu Muzeul de Artă. Desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute, în Parcul Cetăţuia, pe colina care domină oraşul, şi aflată la a treia ediţie, manifestarea a cuprins o serie de momente culturale reprezentative pentru arta contemporană românească şi internaţională. Artişti din zece ţări ale lumii au transformat spaţiul evenimentului într-un hot-spot creative, oferind amatorilor de artă un program de concerte, instalaţii artistice, spaţii interactive şi expoziţii.

Imaginile alăturate vă permit să fiţi martori la cele mai interesante dintre acestea.

Artista de origine americană Olga Ziemska a sosit la Cluj pentru a realiza o variantă românească a cunoscutei sale serii de sculpturi masive din lemn reciclat, „Matka” (foto 1). Lucrarea va fi donată oraşului Cluj-Napoca, urmând să fie expusă în Parcul Central. „Matka” („mama” în limba poloneză) este o sculptură de peste 3 metri înălţime a unei figuri feminine, prin care Ziemska explorează conceptul de spaţiu. „În definitiv, explică Ziemska, această lucrare este o celebrare a diversităţii spaţiilor în care trăim, şi, totodată, un omagiu adus similitudinilor care ne leagă pe toţi în esenţă”.

Wolfgang Stiller, unul dintre cei mai apreciaţi artişti contemporani ai Germaniei, a expus „Matchstick Men” (foto 2), o instalaţie complexă, care dezvăluie o perspectivă inedită asupra conceptului de „ardere” interioară a omului. Piesele măsoară între 1,5 şi 2 m înălţime. Referitor la lucrarea sa,  Wolfgang Stiller a declarat: „Îmi place să păstrez lucrurile deschise pentru că nu apreciez arta care nu lasă loc pentru propria imaginaţie a fiecăruia [...] Instalaţia poate să fie văzută atât ca un câmp de luptă, cât şi ca un simplu loc de joacă, unde cineva s-a jucat cu nişte chibrituri şi le-a scăpat pe jos.”

Maria Roosen descrie universul său artistic ca o explorare a „ceea ce este imposibil în realitate”, unde elemente opuse şi forme exagerate se întâlnesc într-o poveste comună, aşa cum este cazul în lucrarea iconică „Breast Berries” (foto 3). Sculpturile şi instalaţiile ei se constituie în reprezentări care fac referinţă atât la lumea vegetală, cât şi la organe şi părţi ale corpului omenesc, de multe ori în conjuncţie. În practică, Roosen încorporează lâna, lemnul şi, câteodată, acuarela, dar cel mai bine este cunoscută pentru abilitatea extraordinară de a manipula sticla suflată manual.

Desenul bidimensional capătă formă 3D sub mâinile talentate ale tânărului artist clujean Darius Hulea, într-o suită de sculpturi impunătoare din sârmă de fier (foto 4). O piesă a acestei serii de sculpturi este amplasată începând cu 18 septembrie, în curtea Muzeului de Artă Cluj-Napoca, oferind un preview al expoziţiei „Anonimous”. „Întotdeauna mi-a plăcut ideea de construcţie şi nu de deconstrucţie. Văzând forma subţire a unei bucăţi de sârmă, întregul desen bidimensional devine astfel tridimensional. Am început să desenez tridimensional, iar sârma de fier mi-a oferit această plăcere de a desena sub o nouă formă şi dimensiune imaginea societăţii.“ (Darius Hulea)

Spectaculos a fost şi „Labirintul Connected”, o instalaţie-labirint construită special pentru festival de artiştii Elena Ilash, Florin Marin, Adriana Goilav, Flaviu Moldovan, Ioana Olăhuţ, Cristina Coza-Damian, Anca Bodea, Liliana Marin, Cristina Gagiu şi Lucian Szekely-Răfan. O reţea de fire alambicate a îmbrăţişat lucrările artiştilor, formând un traseu sub formă de labirint incitant, care se joacă cu perspectivele, antrenând publicul în spaţii interactive. Şi să nu uităm nici instalaţia „The Transport Box of the Saint George” (Petra Křivová, Adam Velíšek, Adam Kovalčík – Cehia), o lucrare monumentală, măsurând 2,5 m înălţime.

Programul festivalului a fost agrementat de prezenţa renumitului grup de electro tango „Gotan Project”, sub conducerea lui Philippe Cohen Solal (foto 5). Cu o carieră care se întinde pe aproape două decenii, Philippe Cohen Solal este unul dintre cei mai inovatori arhitecţi ai sunetului din zona muzicii electronice. În cadrul festivalului au mai concertat „Musai Soundworks”, „Fischermanns Orchestra”, „Mikromusic”, „Bonnage Horreur”şi „Puerto Flamenco”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO