Ziarul de Duminică

3 generatii

3 generatii
01.02.2008, 23:55 173

La Galeria Artelor de la Cercul Militar National a fost deschisa expozitia, foarte inspirat intitulata, 3 Generatii.

Ideea organizarii acestei manifestari i-a apartinut pictoritei Mariuca Otetelesanu (n. 1949), omagiindu-si in acest fel bunica, distinsa si plurivalenta plasticiana Ottilia Michail-Otetelesanu (1885-1974) si, in acelasi timp, deschizand calea pe simeza a celor doi fii ai sai, Mihai si Matei Nutiu, cel dintai student in anul I la sectia grafica a Universitatii Nationale de Arte, iar cel de-a doilea elev in clasa a XII-a la Liceul de Arte Plastice "N. Tonitza".
Ottilia Michail era fiica unui distins medic, Vasile Michail, prieten cu Nicolae Grigorescu. Maestrul de la Campina ii va vedea si lauda desenele, incurajand-o sa urmeze calea artelor. In 1904 este prezentata Reginei Elisabeta care o ia sub protectia sa si-i ofera o bursa de studii la Berlin. Urmeaza cursuri de perfectionare la Paris. Revenita in tara, se afla mereu in preajma reginei-poete Carmen Sylva. Executa ultimele portrete ale primilor regi ai Romaniei pentru care face studii preliminare, in pastel. Lucrarile finite sunt monumentale prin proportii si realizare. A facut si un mic portret al suveranei, in doliu dupa moartea regelui Carol I, ce figureaza in expozitia de fata. A avut sansa sa cunoasca oameni de seama ai epocii, pe deja mentionatul Grigorescu, pe I.L. Caragiale la Berlin, pe George Enescu si Cella Dealvrancea la Castelul Peles, pe Alexandru Tzigara-Samurcas (caruia i-a facut un memorabil portret, in pastel, ce a fost daruit de familie, cu cativa ani in urma, Muzeului Taranului Roman).
Stapanea la perfectie tehnica acuarelei in care a lucrat foarte multe peisaje si scene campestre. Pe simeza au fost admirate Marea la Kaliakra (foto), Casa la Balcik, Gradina palatului la Balcik, Stela Maris, Balcik, Intrarea la Castelul Bran etc. Dupa schimbarea vremurilor, in anii 60, devine consilier artistic al Patriarhiei Romane, unde infiinteaza si coordoneaza atelierul de email. In aceasta tehnica a executat icoanele imparatesti ale Catedralei Patriarhale. O expozitie retrospectiva i-a fost consacrata, in 1993, la Galeriile de Arta ale Municipiului Bucuresti.
Nepoata sa, Mariuca Otetelesanu, iubeste culoarea vie, voiosia carnavalesca a mastilor (vezi foto 2), pasul alert al dansului, dar si delicatetea florilor ori nostalgia peisajului la asfintit. Compozitiile sale cu balerine ori mascarade sunt pline de velocitate. Foloseste, cu generozitate, intreaga paleta fara a crea stridente. Totul este supus unui perfect echilibru prin grafie si pata. Tinerele sale vlastare au expus cateva peisaje cu pomi desfrunziti sau portrete compozitionale ce recomanda niste buni artisti in devenire.
Pe linie materna, trei generatii de plasticieni isi atesta continuitatea si valoarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO