Ziarul de Duminică

Actul de creaţie/ de Ziarul de duminică

Actul de creaţie/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

17.09.2015, 23:39 1271

Giorgio Agamben

Stanţe

Cuvântul şi fantasma în cultura occidentală

Editura Humanitas

Traducere din italiană de Anamaria Gebăilă. Cartea lui Giorgio Agamben propune reconstrucţia exemplară a patru capitole fundamentale ale culturii europene: ideea de melancolie de la părinţii Bisericii la Sigmund Freud („Fantasmele lui Eros”); opera de artă faţă în faţă cu dominaţia mărfii („În lumea lui Odradek”); fantasma în poezia de dragoste din secolul al XIII-lea („Cuvântul şi fantasma”); forma simbolică din secolul al XVI-lea până la apariţia semiologiei („Imaginea perversă”). Cele patru demersuri îşi au originea într-o perspectivă unitară, care vizează determinarea locului ocupat de cultura omului în încercarea de a surprinde un obiect prin excelenţă evanescent, şi sunt purtate după o metodă care îngemănează acribia filologică cu critica filozofică.

„Actul creaţiei – scrie autorul – nu este, cum afirmă edulcorata reprezentare  obişnuită, un proces care porneşte de la putinţă către act spre a se epuiza în acesta, ci conţine în miezul său un act de de-creaţie, în care ceea ce a existat şi ceea ce n-a existat sunt restituite unităţii lor originare din mintea lui Dumnezeu, iar ceea ce putea să nu existe şi a existat se risipeşte în ceea ce putea exista şi n-a existat. Această de-creaţie este, propriu-zis, viaţa operei, ceea ce face posibilă lectura, traducerea şi critica, prin care de fiecare dată încercăm să repetăm opera. Tocmai de aceea însă actul de de-creaţie îi scapă mereu oarecum printre degete autorului, în pofida oricărei perspicacităţi ironice, numai aşa i se îngăduie să scrie în continuare.”

 

Giorgio Agamben (n. 1942) este unul dintre cei mai importanţi filozofi italieni contemporani. A urmat studii de drept şi filozofie, încheiate cu un doctorat despre gândirea politică a lui Simone Weil. A participat la seminarele despre Heraclit şi Hegel ţinute de Martin Heidegger, care a exercitat, alături de Walter Benjamin, o influenţă hotărâtoare asupra gândirii sale. A predat la numeroase universităţi europene şi americane, iar actualmente predă la Institutul Universitar de Arhitectură din Veneţia şi la Collège International de Philosophie. Domeniile sale de predilecţie sunt estetica şi filozofia politică, în care se înscriu majoritatea studiilor şi eseurilor sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO