Ziarul de Duminică

Adolescente admirabile/ de Stelian Ţurlea

Adolescente admirabile/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

02.07.2015, 23:51 265

„Avioane de hârtie”*) e genul de carte pe care orice adolescentă ar trebui s-o citească pentru a se convinge că experienţele prin care trece (şi despre care crede probabil că sunt unicat, că se întâmplă pentru prima oară în Univers – şi încă numai ei) s-au petrecut şi se petrec cu toate sau aproape toate fetele de aceeaşi vârstă – prietenii, invidii, emoţii, iubiri. Dawn O’Porter scrie cu real talent despre fapte pe care parcă le-ar fi trăit. A mărturisit, nu o dată, ci în mai multe interviuri, că într-adevăr le-a trăit. Dawn O’Porter are acum 36 de ani, s-a născut în Scoţia, dar a crescut în insula Guernsey, în casa unei mătuşi, după ce mama ei a murit de un cancer la sân, pe când fetiţa avea şapte ani. („Moartea mamei, pe când aveam şapte ani, mi-a afectat fiecare părticică din mine, dar n-am realizat asta până n-am scris această primă carte. Am vrut să scriu despre iubirea dintre adolescente şi personajul principal e o fată care şi-a pierdut mama şi a crescut cu o mătuşă în Guernsey, exact cum mi s-a întâmplat mie. Scriind, am realizat cât de distrugător a fost, dar am găsit scrisul catartic.”) A studiat actoria, a ajuns prezentatoare de televiziune, foarte cunoscută şi, în paralel, ca designer de modă, a lansat o linie vestimentară şi a ţinut un blog celebru. În 2014 a fost nominalizată la Waterstones Children’s Book Prize cu această primă carte a ei, a cărei acţiune se petrece în insula Guernsey şi are drept eroine un grup de fete de şcoală.

„Avioanele de hârtie” sunt, de fapt, bileţele pe care şi le trimit una alteia elevele în timpul orelor, când simt că nu pot cu niciun chip să amâne ce au de spus unei prietene. Cu toţi şcolarii s-a întâmplat aşa de când lumea. Poate se întâmplă mai puţin azi, când niciunul nu se lipseşte de telefonul mobil – bileţele (avioanele de hârtie) sunt înlocuite azi cu mesaje pe telefon, care tulbură mai rar orele şi sunt mai dificil de depistat de profesori. Acţiunea cărţii se petrece în 1994-1995, când telefoanele mobile abia îşi făcuseră apariţia.

„La cincisprezece ani, Renée şi Flo, două eleve ale exclusivistului liceu Tudor Falls de pe insula Guernsey – scriu editorii –, par că nu au nimic în comun. Prima este extrovertită, gata să îşi asume orice risc pentru a se distra; cea de-a doua este timidă, o elevă model care se lasă dominată de prietena ei, Sally. Curând însă, Renée şi Flo descoperă ce înseamnă cu adevărat prietenia atunci când vieţile lor se intersectează în mod neaşteptat. O carte emoţionantă despre relaţiile adolescentine, iubire, prietenii mai mult sau mai puţin complicate, familie şi maturizare, în anii ’90. O poveste spumoasă, pe alocuri fără perdea. ”

Are mai puţină importanţă că Dawn O’Porter a descris ori nu trăiri prin care chiar a trecut (una dintre eroine e orfană de mamă, ucisă, la fel, de un cancer mamar). Acurateţea reacţiilor adolescentine este uimitoare, la fel curiozitatea faţă de orice, inclusiv cea sexuală.

O carte fără pretenţii, dar seducătoare. Un debut reuşit.

 

*) Dawn O’Porter – Avioane de hârtie, Editura RAO. Traducere de Maria Aciobăniţei prin Lingua Connexion

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO