Ziarul de Duminică

Adrian Păunescu: “Eu tot îi mulţumesc lui Dumnezeu c-a-ntârziat şi-aşa, prea mult, sorocul”/ de Ziarul de Duminică

Adrian Păunescu: “Eu tot îi mulţumesc lui Dumnezeu c-a-ntârziat şi-aşa, prea mult, sorocul”/ de Ziarul de Duminică
11.11.2010, 23:44 368

Se împlineşte astăzi, 12 noiembrie, o săptămână de când poetulAdrian Păunescu s-a mutat din istoria personală în istoria, maicuprinzătoare, a literaturii.

Născut la 20 iulie 1943, în Copăceni, judeţul Bălţi, Basarabia,în prezent Republica Moldova, Păunescu a fost poet, publicist şi ompolitic. Şi-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei la Bârca, înjudeţul Dolj, şi a absolvit Colegiul Naţional "Carol I" dinCraiova, ulterior studiind filologia la Universitatea dinBucureşti.

A debutat ca poet în 1960, iar din 1973 a condus revistaFlacăra, din fruntea căreia a fost destituit în iulie 1985.Pretextul imediat a fost scandalul busculadei iscate la concertulCenaclului Flacăra din Ploieşti din iunie 1985, însă AdrianPăunescu devenise cunoscut şi pentru criticile la adresa puterii,un exemplu fiind poemul "Analfabeţii", publicat în 1980, înFlacăra.

Între anii 1970 şi 1980, Păunescu a devenit o figură importantăîn presa românească. Cenaclul Flacăra, pe care l-a înfiinţat, şirevistele pe care le-a coordonat au exercitat o atracţieindiscutabilă asupra tineretului şi a vieţii publice dinRomânia.

După căderea comunismului, nu i s-a permis reîntoarcerea laconducerea revistei Flacăra, astfel că, în toamna anului 1990, afondat revista Totuşi iubirea. În calitate de publicist a maicondus ziarul Sportul românesc, o scurtă perioadă, în 1999, şi arealizat emisiuni de fotbal la Antena 1, participând, în calitatede invitat, la numeroase emisiuni pe teme culturale şi politice laTele 7 ABC, Pro TV, Realitatea TV.

Printre cărţile publicate se numără "Cartea Cărţilor de Poezie"(1999, integrala poeziilor apărute în volume şi un capitol deversuri inedite, cu un amplu capitol biobibliografic de AndreiPăunescu), "Meserie mizerabilă, sufletul" (2000, poezii), "Măştileînsângerate (2001, proze)", "Nemuritor la zidul morţii" (2001,poezii), "Până la capăt" (2002, poezii, trei ediţii), "Liber săsufăr" (2003, poezii, trei ediţii) şi "Din doi în doi (2003,poezii)", precum şi numeroase alte volume lansate înainte de 1989,printre care "Ultrasentimente" (1965, poezii, debut editorial),"Mieii primi" (1966, poezii, literatură pentru copii, cu ilustraţiide Constanţa Buzea), "Repetabila povară" (1974, poezii), "Pământuldeocamdată" (1976, poezii, două ediţii), "Manifest pentru sănătateapământului" (1980, poezii), "Iubiţi-vă pe tunuri" (1981, poezii),"De la Bârca la Viena şi înapoi" (1981, reportaj, jurnal, cuilustraţii de Andrei Păunescu), "Rezervaţia de zimbri" (1982,poezii, cu ilustraţii de Ioana Păunescu), "Totuşi iubirea" (1983,antologie de poezii), "Manifest pentru mileniul trei - volumul 1"(1984, antologie de poezii), "Manifest pentru mileniul trei -volumul 2" (1986, antologie de poezii, care conţine un capitol depoeme inedite şi unul de referinţe critice), "Locuri comune" (1986,poezii), "Viaţa mea e un roman" (1987, poezii), "Sunt un om liber"(1989, poezii). Această carte a fost retrasă de pe piaţă, înseptembrie 1989, îndată ce a apărut, şi a revenit în librării înmartie 1990.

Viaţa, dublu mixt

Trăiesc aici, dar mă simt că sunt departe,
Din ce în ce mai singur şi mai trist,
Nici nu mai ştiu cât pot să rezist,
Închis într-un ziar şi într-o carte.

Mă-ncredinţez iluziei deşarte
Că mă salvează regăsirea-n Christ,
Dar, vai, ajung un fel de dublu-mixt,
Cu viaţă-n minus şi cu plus de moarte.

Şi, totuşi, nu m-a ocolit norocul,
Deşi mi-a fost întotdeauna greu,
Şi-am transformat în foc destinul meu
Ca, azi, cenuşa să rezume focul.

Şi de-aş cădea, aşa cum cere jocul,
Ca să devin o piesă de muzeu,
Eu tot îi mulţumesc lui Dumnezeu
C-a-ntârziat şi-aşa, prea mult, sorocul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO