• Leu / EUR4.7576
  • Leu / GBP5.4657
  • Leu / USD4.1938
Ziarul de Duminică

Agenta secretă model/ de Ziarul de duminică

Agenta secretă model/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

16 mai 2014 272

Vera Atkins e celebră, mult peste orice altă femeie spion originară din România. S-au spus despre ea fel şi fel de poveşti. Acum apare o carte în care se află aproape tot adevărul. Autorul a fost şi el spion - William Stevenson (1924-2013) jurnalist şi scriitor canadian, născut în Marea Britanie. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a luptat ca pilot de vânătoare pentru Marea Britanie, fiind instruit în spionajul aviatic. A fost corespondent de război şi a publicat 16 cărţi, între care: A Man Called Intrepid (1976), 90 minutes at Entebbe (1976), Intrepid’s Last Case: The Super Spy Who Helped Take Down the Nazis Tackles the KGB (2002), Operations Management (2006) şi Past to Present: A Reporter’s Story of War, Spies, People, and Politics (2012). Cartea de faţă a apărut în 2007. William Stevenson, pe care Vera Atkins l-a autorizat să-i scrie biografia, a studiat documente desecretizate recent şi i-a intervievat pe cei care au cunoscut-o, pentru a reconstitui cât mai fidel viata si personalitatea celei care continuă să fie şi astăzi un model pentru serviciile de informatii din întreaga lume.

Cine a fost Vera Atkins? Era evreică, născută în România, la Bucureşti, în 1908, pe numele adevărat Maria Vera Rosenberg. „Atkins” era numele de fată al mamei, refugiată din Rusia în urma pogromurilor. Tatăl ei, Max Rosenberg, om de afaceri, bancher, născut în Germania, a avut succes în România, unde a făcut avere considerabilă. În anii ‘30 ajunsese să-l consilieze pe regele Carol al II-lea în chestiuni financiare. Vera a primit o excelentă educaţie şi frecventează lumea bună bucureşteană. Aşa îl cunoaşte, în 1931, pe ambasadorul german, contele von Schulenburg, adversar al lui Hitler, cu care are o lungă poveste de dragoste, continuată şi după ce acesta a fost numit ambasador la Moscova. De la el ea avea informaţii de primă mână. În 1934 se mută la Londra – îşi ia numele „Atkins”, şi începe cu adevărat cariera de superspion. A revenit la Bucureşti de cîteva ori în legătură cu misiunile ei. A avut o ascensiune rapidă, ajungând in fruntea SOE, serviciul de operatiuni speciale creat de Winston Churchill. „Vera şi-a recrutat agenţii cu grijă – scrie William Stevenson –, i-a antrenat până cădeau din picoare de epuizare, i-a  testat în mod constant, apoi i-a trimis personal în misiuni. Armata ei clandestină ajungea departe în spatele liniilor inamicului, lua legătuira cu luptătorii din rezistenţă, elimina ţinte vitale, îi ajuta pe piloţii aliaţi să evite capturarea şi transmitea la Londra informaţii prin radio.”

Vera Atkins s-a retras după mai bine de zece ani din „serviciul activ”, în 1947, într-un sat din Anglia. Numele ei a rămas necunoscut până în 2000, la moartea ei. O discreţie absolută i-a înconjurnt trecutul. A refuzat să dea interviuri, să fie personaj în cărţi de istorie sau în filme. Totuşi, în 1998, Francois Mitterand i-a acordat legiunea de onoare, fără să intre în detalii asupra meritelor ei reale – şi faptul i-a uimit pe toţi, atrăgând încă o dată atenţia asupra femeii care trăia departe de ochii presei. A fost o recunoaştere târzie a aportului ei important, din anii 40, la eliberarea Franţei. Ian Flaming, el însuşi spion, a folosit-o pe Vera ca model pentru Miss Moneypenny, secretara lui James Bond, şi a spus că „în lumea reală a spionilor, Vera Atkins era şefa”. Abia dupa moartea ei, cartea „Spymistress. The life of Vera Atkins, the greatest female secret agent of World war 2”, de William Stevenson, dezvăluie cine a fost cu adevărat. Aceasta este traducerea pe care o prezentăm acum drept un eveniment editorial.

 

William Stevenson - Vera Atkins. Povestea celei mai importante agente secrete originare din România din al Doilea Război Mondial, Editura Polirom. Traducere de Ciprian Şiulea

Principalele valute BNR - marţi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7576
Diferență: 0,2022
Ieri: 4.7480
Azi: 4.1938
Diferență: -0,1024
Ieri: 4.1981
Azi: 5.4657
Diferență: 0,715
Ieri: 5.4269
Azi: 4.1895
Diferență: 0,2153
Ieri: 4.1805