Ziarul de Duminică

Agricultura acvaponică/ de Anca Nastasi

Agricultura acvaponică/ de Anca Nastasi

Autor: Anca Nastasi

11.01.2013, 00:03 460

Trăim în ţara tuturor posibilităţilor: o demonstrează o tânără pereche care s-a apucat de agricultură în apă şi cu peşti! Un proiect despre care toţi prietenii le-au spus că-i nebunie. Lor le dă speranţa că vor putea renunţa la muncă în străinătate, ca să-şi crească fiul acasă, dintr-o afacere cinstită, de familie. Agricultura "acvaponică"- un plan de viitor care ar putea revoluţiona legumicultura românească.

Georgiana si Sergiu se pregatesc pentru ziua cea mare! Nu mai e mult, si copilul se va naste. Iar ei nu vor sa-l dezamageasca. S-au casatorit acum 5 ani. Au tot amanat minunea pe care si-o doreau atat de mult, fiindca vroiau sa-i asigure un viitor. Ca sa ajunga aici au muncit pe branci, "pe barca" -adica pe-un vapor de croaziera.

Si-n timp ce multi prieteni au ramas acolo, ei au avut un plan: au facut bani Mai greu a fost sa-i investeasca in ceva intelligent, care sa le permita sa ramana definitiv acasa. Miile de dolari pierdute in proiecte esuate, printre care un after school si o firma de termopane, nu i-au descurajat:

Cei doi au luat-o de la capat. Cum in Romania orice e posibil si nimic nu te mai mira, s-au gandit ca e momentul sa revolutioneze agricultura romaneasca: au construit o ferma…. ACVAPONICA.

La Focsani, pe o mana de pamant de 120 de metri patrati, au plantat 6 mii de salati… in apa. Printr-un sistem de filtrare si recirculare, apa se plimba de la carasi la plante, si inapoi.

Nici agricultura, nici piscicultura, sera lor "acvaponica" e science fiction pentru taranul roman. Sergiu nu pliveste, nu sapa si nu stropeste cu ingrasaminte, ci se cazneste cu pompele… si regreta ca nu e instalator. Si face traforaj. Fiindca urmeaza sa lanseze la apa o noua placa de rasaduri. Iar Georgiana, fosta grefiera care-si manca noptile cu dosare, pe un salariu mizer, sau facea bataturi ca ospatarita pe vas, face azi teste de chimie organica:

Sunt 5 bazine cu cate 80 de carasi, de care Georgiana a prins drag. Fata de munca pe vapoare, printre straini, sera lor acvaponica e floare la ureche.

Abia au pus rasadurile de 2 saptamani, peste inca 3 ar trebui sa fie gata de livrare. Sergiu a facut deja turul restaurantelor, iar daca acestea n-or cumpara-o, se duce cu ea la piata - ca tot iese in castig:

Productie mare, pe spatiu mic, asta-i viitorul in agricultura, chiar si-n Romania. Au incercat sa faca investitia la bloc, asa cum au vazut prin Orientul indepartat, dar vecinii oraseni n-au vrut sa auda de "acvaponie" pe acoperisul lor. Asul din maneca este certificatul eco - pe care Sergiu e convins ca-l va obtine:

Pestii inghit cu nesat mai mult viermisori si mai putine granule de la supermarket. Incet, dar sigur, Sergiu si iubita lui isi construiesc visul romanesc.

Cei doi viseaza, cu ochii deschisi, la o Romanie plina cu sere plutitoare, in care concurenta intre fermierii acvaponici sa scada incasarile producatorilor de pesticide si ingrasaminte chimice.

Reportaj difuat în emisiunea "România, te iubesc!" din 9 decembrie 2012

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO