La Editura Institutului Cultural Român a apărut recent albumul monografic bilingv (română-engleză) Aurel Bulacu, coordonat de criticul de artă Aurelia Mocanu. Grafician şi plastician reputat, Aurel Bulacu este considerat autorul „uneia dintre cele mai articulate viziuni de factură erotică, oferită de arta românească în ultimul pătrar de veac“ (Cătălin Davidescu, România literară, 2005).
Albumul se deschide cu o „incizie în oglindă“ autobiografică. Itinerariul vizual este prefaţat de Aurelia Mocanu, Doina Pădulean şi Adrian Guţă. Lucrarea include o antologie de texte critice.
„Corpul feminin apare în variate ipostazieri, de la unele primitiviste, amintind de idolii preistorici ai fertilităţii, pînă la cele de o tulburătoare, proaspătă senzualitate definită prin curbele pline ale desenului şi semnalele cromatice, fie interne, fie, dimpotrivă, delicate. (…). Aurel Bulacu are o contribuţie importantă la detabuizarea reprezentărilor erotice în arta contemporană românească. “ – Adrian Guţă
„Bulacu a debutat cu motive figurative voit banale, prin tatonarea intimităţii casnice (…), a întâlnit apoi, muzeal, armurăriile, a bifat teme mito-culturale (Ciclopul, Oglinda, Metamorfoza etc), şi-a adjudecat câteva prezenţe animaliere (…). Treptat, corpul uman va deveni un ordonator central de semnificaţii. De la imaginea cuplului cu trupuri prizoniere a zăbovit, incantatoriu-rabelaisian, asupra torsului feminin (în cea mai recentă decadă). Dar specificul corpo-realităţii lui este tranşarea: relicvele-rest se dovedesc, la nivel plastic, mai locvace.“ – Aurelia Mocanu
Aurel Bulacu (n.1947, Craiova) a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti – secţia grafică, avîndu-i ca profesori pe Vasile Kazar, Ion State şi Iosif Molnar. Printre distincţiile primite de-a lungul carierei figurează Premiul UAP din România pentru grafică (1986, 1992, 1999, 2005) şi Ordinul Meritul Cultural în grad de ofiţer (2004). A expus în numeroase galerii din ţară, precum şi în Italia, Olanda, Germania, fiind selectat sau participînd direct la importante expoziţii şi ateliere internaţionale de grafică în Polonia, fosta Iugoslavie, Spania, Chile, Mexic, Japonia, Coreea de Sud, Franţa, Grecia. Între anii 2002 şi 2006 a fost preşedinte al Filialei de Grafică Bucureşti a U.A.P.R.