Ziarul de Duminică

Albumul unor reconstituiri/ de Ziarul de duminică

Coperta volumului aniversar

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

03.03.2016, 23:57 51

Asociaţia „6 Dorobanţi” – grup bucureştean de reînscenare – a împlinit 10 ani de  existenţă. Cu această ocazie, membrii au decis să editeze un volum aniversar între ale cărui coperţi să fie prezentată, prin slovă şi imagine, activitatea lor din intervalul 2004-2014.  

În luna mai a anului 2004, doi cercetători pasionaţi de istoria oştirii din epoca modernă, colecţionari împătimiţi de obiecte militare vechi, au hotărât să pună bazele acestei Asociaţii, primul grup de reconstituire istorică din România, care să comemoreze tradiţiile Regimentului 6 Dorobanţi „Mihai Viteazul”, una dintre cele mai prestigioase unităţi ale armatei române, componentă a garnizoanei Bucureştilor. Aşa a prins viaţă mişcarea de reînscenare – de re-enactment – în ţara noastră! Îmbrăcaţi în replici de uniforme din vechime, cunoscând regulamentele ostăşeşti ale diversor epoci, făcând instrucţie, mânuind replici de armament specific şi îndeplinind, cu perfecţiune, ordinele, cei 20 de „soldaţi de duminică” au interpretat soldatul român din vremea Războiului de Independenţă, din Primul şi al Doilea Război Mondial, iar în ultimii ani s-au apropiat de momente iconice ale marii istorii universale precum epoca napoleoniană sau Războiul de Secesiune american. Prin marşuri, prin nopţi petrecute în bivuac, prin consumarea alimentaţiei modeste a ostaşului de altădată ei au trăit experienţa combatantului din secolele al XIX-lea şi al XX-lea. Aceasta este cea mai bună metodă de a înţelege istoria, de a o interpreta şi de a nu o mai repeta în realitatea contemporană ci doar în această concretizare a unui vis de copilărie!

În 10 ani, am iniţiat şi organizat festivaluri militare internaţionale la Râşnov şi Fundata, am format garda de onoare la mai multe ceremonii regale la Palatul Elisabeta, am participat la „Noaptea Muzeelor” la Muzeul Naţional Cotroceni, am deschis parăzile de Ziua Naţională a României în Bucureşti, Ploieşti, Caransebeş etc., şi am „luptat” pe mai multe câmpuri de bătălie, pe două continente, de la Austerlitz, Jena, Leipzig şi Waterloo la Gettysburg, de la Griviţa şi Plevna la Fundata, Blosdorf, Turtucaia şi Mărăşeşti, pentru a cunoaşte şi a păstra vie istoria, pentru noi şi pentru ceilalţi contemporani.

 

Lansarea volumului Asociaţia „6 Dorobanţi” – 10 ani de la fondare, 2004-2014, coordonat de Adrian-Silvan Ionescu şi publicat de Editura Oscar Print, va avea loc miercuri, 9 martie 2016,  în saloanele Jockey Club (Str. Episcopiei Nr. 9).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO