Ziarul de Duminică

Alte romane poliţiste semnate de „Agatha Christie a României"/ de Ziarul de duminică

Alte romane poliţiste semnate de „Agatha Christie a României"/ de Ziarul de duminică

Rodica Ojog-Braşoveanu

Autor: Ziarul de Duminica

11.05.2012, 00:05 244

Rodica Ojog-Braşoveanu (1939 - 2002) a fost în primul rând o scriitoare de romane poliţiste. A debutat în 1969 cu un scenariu la televiziune (Crima din Cişmigiu), iar primul roman poliţist, Moartea semnează indescifrabil, l-a scris la insistenţa soţului ei, actorul Cosma Braşoveanu, şi l-a publicat în 1971 la Editura "Albatros", colecţia "Aventura". În urma succesului publicistic a renunţat la avocatură, după şapte ani de practică, şi s-a dedicat scrisului. Până în 1999, după propriile declaraţii, a publicat 35 de romane, în majoritate poliţiste, dar şi câteva istorice şi unul ştiinţifico-fantastic. A fost supranumită "Agatha Christie a României".

Rodica Ojoc Braşoveanu povestea într-un interviu: "Cosma, soţul meu, mereu îmi spunea să încerc să scriu, dar eu nu voiam, mă temeam să nu ajung să am doar o operă de sertar. Şi atunci, el mi-a spus: «Uite, dacă scrii cinci pagini până vin de la spectacol, te scot la bar!». Şi cu asta m-a agăţat: scriam de rupeam masa. Pe mine mă tenta barul la vremea aceea, de aceea m-am apucat de scris, pentru că unul din visurile mele era să fiu cântăreaţă şi dansatoare de bar. Aşa am terminat primul roman - «Moartea semneaza indescifrabil». De ce m-am aplecat asupra acestui gen? Tot bărbatul meu, Dumnezeu să-l ierte, mi-a deschis ochii: «Vrei să ai succes imediat? Scrie roman poliţist!». Am predat manuscrisul la Albatros, la colecţia Aventura. În termen de şase luni, trebuia să primesc un răspuns. Eu l-am primit după numai două săptămâni, deci a fost de bine. Iar după primul roman, au început să curgă comenzile. Am renunţat la avocatură, după şapte ani de practică, şi m-am dedicat scrisului. Am scris şi roman istoric, pentru că la romanul poliţist se făcea, la un moment dat, o cenzură foarte aspră. Am abordat aproape toate genurile, în cele 35 de romane pe care le-am scris. Pare o cifră impresionantă, dar dacă mă gândesc la Agatha Christie, care a avut 90 de romane, sau la George Simenon (care e idolul meu şi pe care il ador), care a scris 187..."

Romanele Rodicăi Ojoc-Braşoveanu sunt republicate într-o colecţie de lux la Editura Nemira. Am prezentat primele titluri în nr 593 al "Ziarului de duminică". Toate volumele sunt excelent tipărite, cartonate, coperte sobre, hârtie bună. Continuăm în acest număr cu următoarele titluri, în prezentarea editurii.

Omul de la capatul firului. Un omagiu adus eroilor anonimi care au luptat pe frontul invizibil al contraspionajului, Omul de la capătul firului spune povestea pasionantă a unei investigaţii încâlcite. Rodica-Ojog Braşoveanu o arată în acţiune pe Minerva Tutovan, duşman de temut al răufăcătorilor, unul dintre cele mai reuşite personaje ale romancierei.

Stilet cu şampanie. Un criminal surprinzător şi un tânăr care îi cade victimă. O dimineaţă de 1 ianuarie, când "lângă rafturile bibliotecii zăcea cadavrul inginerului Dan Manu, cu un cuţit înfipt între omoplaţi". Doamna romanului poliţist românesc dezvăluie şi în Stilet cu şampanie calităţile detectivistice ale Minervei Tutovan. Rodica Ojog-Braşoveanu îşi răsfaţă încă o dată cititorii cu o poveste irezistibilă.

Apel din necunoscut. Spre miezul nopţii, la primele semne de viscol, la secţie sună un telefon. Locotenentul Dumitraşcu răspunde. O femeie "în vârstă şi bolnavă", cu glasul sugrumat, cere sprijin: "Miliţia…? Ajutor! Salvaţi-mă, oameni buni… sunt plină de sânge… Mor… Oameni buni…". Convorbirea se încheie. Misterioasa întâmplare declanşează o acţiune pe muchie de cuţit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO