Ziarul de Duminică

Amintirile mării şi memoria comunităţii/ de Rodica Grigore

Amintirile mării şi memoria comunităţii/ de Rodica Grigore

Autor: Rodica Grigore

04.05.2012, 00:05 73

Sandra Benítez, scriitoare nord-americană de origine portoricană, a fost recompensată cu numeroase premii literare pentru primul său roman, A Place Where the Sea Remembers (1994). Autoarea ţine cursuri de scriere creativă în Minnesota, iar diferite povestiri sau nuvele i-au fost publicate în prestigioase reviste şi antologii de proză scurtă publicate în Statele Unite ale Americii. Romanul ei de debut este o poveste profund umana despre dragoste şi disperare, despre speranţă şi moarte, aducând pe scena literară nord-americană o serie de personaje care nu pot fi uitate uşor. În centrul acţiunii se află familia lui Candelario Marroquín, a cărui soţie, Chayo, va da naştere, în cele din urmă, copilului pe care amândoi îl aşteptaseră foarte mult timp. Numai că bucuria lor se împleteşte, la tot pasul, cu evenimente tragice care marchează viaţa tuturor locuitorilor din Santiago, satul mexican unde se petrece acţiunea.

Cartea începe cu apariţia lui Remedios, la curadera, înţeleapta având puteri tămăduitoare şi adevărata instanţă morală la care se raportau toţi locuitorii acestui spaţiu (doar aparent un loc al fericirii depline şi al tihnei domestice!), precum şi cu sublinierea marelui adevăr al acestei zone: "Marea îşi aminteşte mereu, ea nu uită nimic." De aici şi dorinţa oamenilor de a-i păstra întotdeauna vii poveştile. Mai cu seamă poveştile despre aceia care ştiu să menţină legătura cu natura, cu apa, pamântul, focul şi aerul, elementele care determină până şi cele mai obişnuite acte şi fapte omeneşti. Romanul se încheie tot cu apariţia lui Remedios, între aceste două capitole fiind structurată istoria prezentă - şi, nu o dată, profund tragică - a oamenilor din Santiago, prezentaţi, pe rând, sub forma unor portrete individuale care, finalmente, vor determina configurarea unui excelent tablou de grup, fotografia exactă a unei comunităţi a cărei existenţă se dovedeşte adesea a fi marcată de forţe mai presus de înţelegerea obişnuită. Astfel, totul se desfăşoară pe fondul dorinţei lui Chayo şi Candelario de a avea un copil, mai cu seamă după ce Candelario, în ciuda lipsei unei pregătiri de specialitate, este promovat, în restaurantul unde lucra la importanta - în accepţiunea sa... - poziţie de salatier, el ensaladero. Însă sora lui Chayo, Marta, încearcă, tocmai atunci, să scape de o sarcină nedorită, astfel că cei doi decid să adopte copilul acesteia. Fericirea le e, din păcate, de scurtă durată, deoarece Candelario rămâne fără slujbă, din cauză că nu ştie să prepare celebra salată Caesar, prin urmare cuplul, având deja un copil, nu-şi mai permite să-l întreţină şi pe nou-născutul Martei.

Dincolo de subiectul în sine, ceea ce Sandra Benítez reuşeşte să realizeze în mod remarcabil este permanenta întreţesere a destinelor şi istoriilor de viaţă ale personajelor sale, precum şi interdependenţa între cei care locuiesc pe ţărmul acestei mări uneori darnice, însă adesea răzbunătoare şi gata să-şi ceară tributul de vieţi omeneşti. Problema unuia devine, frecvent, a tuturor, iar vrăjile şi blestemele se transformă, cel puţin pentru aceia care le rostesc sau cred în ele, în realităţi la fel de palpabile ca aceea a obiectelor de uz zilnic. Iar dacă fiul lui Chayo nu va pieri de pe urma blestemului Martei, Richard, propriul ei copil, va sfârşi în tragice circumstanţe, în ciuda speranţelor tuturor că, în anumite condiţii, o ură veche (dintre cele două surori) ar putea fi, totuşi, uitată - sau măcar atenuată - şi ar fi în stare chiar să determine renaşterea speranţei în mai bine.

Din păcate, povestea este spusă, pe alocuri, fără nicio elaborare stilistică, iar textul cărţii are, uneori, aerul simplelor relatări de genul rubricilor Faptului divers ce umplu frecvent paginile ziarelor încercând să ofere o imagine veridică a vieţii comunitaţilor hispanice din apropierea Statelor Unite şi trăind, ca sub o imensă fascinaţie, cu speranţa că, odată şi-odată, va atinge nivelul de viaţă din oraşele populate de gringos. Cu toate acestea, acţiunea alertă face din cartea de faţă o lectură plăcută care, fără să aibă pretenţia de a reprezenta o mare pagină a literaturii contemporane, spune, în felul său, mult şi multe despre acel spaţiu, cultural şi geografic, cam prea adesea supus receptării printr-o simplistă grilă ori, şi mai adesea, stând exclusiv sub semnul culorii locale sau al unui (pseudo)exotism lipsit de substanţă.

Sandra Benítez, A Place Where the Sea Remembers.Scribner Fiction, U.S.A., 1994

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO