Ziarul de Duminică

ANCHETA / Criza in cultura? Iar?

ANCHETA / Criza in cultura? Iar?
18.03.2009, 16:36 47

 
 
Am pus intrebarea cu „daca" si nu cu „cat" dintr-un motiv concret: demersul meu nu era primul din presa si stiam deja ca, daca editurile mici se plangeau, cele mari sustineau ca nu au (inca) probleme.
Polirom mi-a raspuns imediat. Teatrul National Bucuresti m-a intrebat daca vreau sa-mi raspunda toti directorii sau numai dl Ion Caramitru! Am comunicat ca as fi onorat de raspunsul directorului general, care ar fi suficient. N-am mai primit nimic de la ei.
Restul a fost tacere. Humanitas, Nemira, All, Corint, Teora, Odeon, Bulandra, Metropolis, Nottara, UAP, muzeul Satului, Antipa, cel de Istorie, Cotroceni n-au avut nimic de spus. Poate nu-si citesc mail-ul, o sa spuneti. Dar atunci pentru ce il mai afiseaza pe site?
Cireasa pe tort (ca sa nu spun bomboana pe coliva) a venit de la Sibiu. Sabin Adrian Luca, director general al Muzeului National Brukenthal, mi-a raspuns: „Ha, ha, ha!" Atat.
Am reflectat indelung daca e cazul sa insist. Am decis ca da si i-am scris dlui director general ca ii multumesc pentru raspunsul primit, pe care o sa-l citez ca atare, exprimandu-mi totodata regretul ca, in felul acesta, publicul va fi privat de informatii privitoare la problemele pe care, eventual, le intampina prestigioasa institutie de cultura. Domnia-sa s-a repliat, regretand la randul sau ca „n-a putut rezista tentatiei" (!), pentru ca „toata lumea fierbe din cauza crizei, noi nu vom avea buget decat prin aprilie, nu se vor da salarii de merit, nu se da al 13-lea salar… nu … nu… nu… si intrebarea este daca simtim criza!"
 
 
Deocamdata, nu
Oana Boca, director de imagine: „Deocamdata, Editura Polirom nu a inregistrat o scadere a vanzarilor proprii. Este posibil ca ritmul cresterii din 2009 sa fie unul mai mic decat cel inregistrat in 2008 (cu 25% mai mare decat cel din 2007), ca efect al crizei economice, dar si al lipsei unor masuri nationale eficiente de diminuare a efectelor acesteia. Planul editorial pe 2009 este intocmit in proportie de peste 90% (cca. 650 de titluri, dintre care 70% titluri noi), l-am anuntat chiar de la sfarsitul anului trecut. Daca situatia economica se va deteriora, este posibil ca unele dintre titlurile planuite sa apara anul acesta sa fie „reportate" pentru 2010, intr-un procent de 10-15%. Nu avem colectii a caror aparitie sa fie sistata in 2009. Pot, insa, sa va anunt proiecte editoriale care vor debuta in premiera anul acesta: Colectia de Arta (dedicata in special studentilor de la Arte Plastice), o colectie de cultura cinematografica (primii autori publicati vor fi Andrei Gorzo, Tudor Caranfil si Alex Leo Serban), cateva serii de autor (Orhan Pamuk, Gellu Naum, George Balaita s.a.), o serie dedicata psihologiei copilului si problemelor de parenting, editarea monumentalei Summa Theologiae de Toma de Aquino s.a. In colectiile de literatura universala vor fi publicate peste 100 de titluri (carti de Salman Rushdie, Jean-Marie Gustave Le Clézio, Philip Roth, Truman Capote, Tracy Chevalier, Iris Murdoch, Maurice Dantec, Julio Cortázar, David Lodge, Günther Grass, Elif Shafak, Kazuo Ishiguro s.a.)".
 
 
Un salariu pentru o tabara
In conditiile date, am hotarat sa fac revista crizei in cultura. Din Jurnalul national am aflat ca pentru multi directori de teatru, criza este o piedica in desfasurarea proiectelor antamate, dar exista cel putin unul care s-a incumetat sa declare ca nu crede in existenta unei crize financiare, ci doar in existenta unei crize de management (aveam sa descopar ca nu e singurul). Respectivul e director, culmea, la Sibiu! Deci nici macar in acelasi oras cu dl Luca intrebarea mea nu era absurda pentru toata lumea.
Ei, bine, refuzand sa se lase ingenuncheat de criza, Constantin Chiriac, managerul Teatrului National "Radu Stanca", a anuntat calendarul pe tot anul! 14 premiere, 13 turnee internationale si o noua editie a Festivalului International de Teatru, al carui fondator si director este. Bonus deja traditional: vizionari ale noilor spectacole sub forma unor microstagiuni.
Nu departe de Sibiu, insa, conform ziarului Tribuna de nord, criza financiara loveste din plin cultura Mediasului: finantarea proiectelor culturale a fost redusa la jumatate fata de anul trecut, Consiliul Judetean alocand doar 21.500 de lei pentru cele nu mai putin de 150 de institutii care organizeaza evenimente cultural-sportive. De pilda, Asociatia Teatrul Popular Medias ceruse drept finantare pentru organizarea unei tabere de creatie 20.000 lei, dar va primi numai 4.000 lei (un salariu lunar bun, dar nu exceptional!).
Criza, sustine Ziarul Prahova, a ajuns si pe scena Teatrului ploiestean "Toma Caragiu", astfel incat conducerea institutiei a renuntat la patru premiere programate pentru 2009. Motivele concrete: cresterea tarifelor la utilitati si evolutia cursului valutar, drepturile de autor ale colaboratorilor teatrului fiind negociate in euro.
anunta Romania libera, si asta pentru ca bugetul ultimei sesiuni de finantare a Centrului National al Cinematografiei (aproximativ 15 milioane de lei) este cu 30% mai mic decat cel al precedentei sesiuni.  
Daca ne intoarcem cu cateva luni in urma, trebuie mentionat ca editia 2008 a Targului de carte Gaudeamus a adus cu sine, din partea unor edituri, discounturi duble fata de anul precedent.
Alte informatii suna si ele cel putin ingrijorator:
● la inceputul lunii februarie, Uniunea Editorilor din Romania anunta ca vanzarile de carte au scazut cu circa 30% in utimele luni, comparativ cu aceeasi perioada din anii trecuti;
● unele edituri si librarii au inceput concedierile si/ sau diminuarea salariilor;
Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National (MCCPN) are un buget de doar 0,19% din PIB, fata de 0,24 cat avea in 2008.
 
 
O isterie provocata de televiziune
Fata de toate aceste semnale, opinia directorului de la Nottara, Mircea Diaconu, consemnata in Evenimentul zilei, pica aproape ca o bomba: domnia-sa nu crede ca exista vreo criza in cultura si sustine ca „toata isteria pe tema asta" este provocata de televiziune! "Poate sa fie doar la nivelul finantarilor pe linia Ministerului Culturii, pentru monumente istorice sau pentru arte plastice, dar la nivelul culturii vii este exclus acest lucru. Daca exista vreo criza, exista in cultura in sine, in criza sistemelor, dar, altfel, nu se simte nimic"! E drept, sumele alocate culturii sunt foarte mici in raport cu alte cheltuieli, dar „un director destept reduce din costurile pentru obiecte si mareste aportul creativitatii, al inteligentei, care in Romania nu costa", decreteaza actorul. Cum li s-a cerut de la primarie sa micsoreze costurile, directorul a taiat „de la telefoane, de la benzina…" Mircea Diaconu viseaza ca oamenii sa aiba in balcoane "muscate romanesti vechi, din alea grase. Macar la muscate sa fiu si eu senator! Vreau sa fac, in circumscriptiile mele, concursuri pe muscate. Am ajuns sa ne miram ca prostii in fata muscatelor din Elvetia, dar ale noastre sunt cu mult mai frumoase. Ne-am tampit la cap cu criza asta si am uitat sa traim frumos si sa ne bucuram de begoniile noastre."
In cam aceeasi nota, jurnalistii culturali cu experienta sunt circumspecti cu explicatiile conjuncturale. In Gandul, Cristina Modreanu vorbeste ironic despre "Refrenul crizei in cultura": "Institutiile care depind de stat au fost avertizate oficial sa-si reduca cheltuielile de productie cu 15 la suta si investitiile cu 50 la suta. E de inteles, desi reducerea preventiva nu se bazeaza pe un buget votat, ci pe zvonuri producatoare de panica. Dar chiar si asa: de ce nu se poate, tinand cont de acest comandament, sa se continue normal activitatea acestor institutii?"
Starea de panica – sustine Cristina Modreanu – se instaleaza atat printre cei care ar fi avut initiative de orice fel, cat si printre cei care ar fi putut, prin functiile de decizie pe care le au in diverse companii, de stat sau private, sa sustina initiativele sociale, educative sau culturale. si conchide aspru: „«Refrenul crizei» nu face decat sa acopere in acest moment o serie de lasitati, ezitari si incompetente, un sindrom national al lipsei de implicare. Nu exista criza mai mare pentru o societate".
 
 
 
tczarojanu@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO