• Leu / EUR4.7315
  • Leu / GBP5.2727
  • Leu / USD4.2103
Ziarul de Duminică

Anchetă despre asasinate, corupţie şi relaţii la nivel înalt/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

29 sep 2016 187

Sam Bourne este pseudonimul literar al unuia dintre cei mai îndrăgiţi jurnalişti din Marea Britanie, Jonathan Freedland, editorul executiv al prestigioasei publicaţii The Guardian. Colaborator al New York Times şi New York Review of Books şi prezentator BBC Radio, a fost recompensat, în 2014, cu premiul Orwell pentru jurnalism. Şi-a început cariera de scriitor în 2006 sub pseudonimul Sam Bourne, toate cărţile lui devenind foarte repede bestselleruri (între ele „Omorâţi-i pe cei drepţi!” şi „Ultimul testament”). A vândut în câţiva ani peste două milioane de exemplare.

Anul trecut a publicat un nou thriller – „A treia femeie”*) – şi îndată a apărut un   interviu în care Sam Bourne declară că se întoarce la numele său de jurnalist (mai mult, romanul a apărut cu numele său real pe copertă). Între motive: „După zece  ani (în care am avut pseudonimul), lumea s-a schimbat. În primul rând, social-media. Editorii mei îmi spun că cititorii vor acum să intre într-un contact direct cu autorul. În afara cazului în care acesta e mort, se aşteaptă ca el să fie pe Twitter sau Facebook. Iar un pseudonim le stă în cale.” Apoi: „Eroina romanului e o ziaristă  care caută un bărbat despre care crede că e un ucigaş în serie. Acţiunea se petrece într-o Americă ce şi-a pierdut locul de superputere a lumii în favoarea Chinei. Cu alte cuvinte, dacă romanul vorbeşte despre jurnalism şi politică, de ce să ascund faptul că sunt un jurnalist care a scris despre politică pentru Guardian de mai bine de două decenii?”

Romanul a fost inspirat – o spune Freedland însuşi – de cartea lui Martin Jacques (fost editor al ziarului Partidului Comunist Britanic) „When China Rules the World. The End of the Western World and the Birth of a New Global Order”  (2009), care susţine că marea Chină n-are niciun interes să treacă la democraţia de tip occidental, ci dimpotrivă, puterea sa economică va învăţa să opereze atât în interiorul, cât şi în afara sistemului internaţional existent, sponsorizând centrele chinezeşti existente în sistemul occidental în ideea de a-l uzurpa.

Bourne – Freedland are însă idei diferite de Martin Jacques: China a devenit o superputere, dar n-a depăşit Statele Unite, chiar dacă, cu inteligenţă şi perseverenţă, a reuşit să-şi creeze adevărate „enclave” pe teritoriul american – în  cazul acesta, la Los Angeles, unde, pentru a-i proteja pe rezidenţii chinezi care lucrează în fabricile americane, a încheiat un tratat prin care a reuşit să-şi instaleze inclusiv o bază militară, în care, fireşte, regulile şi legile americane nu mai funcţionează. Iar anumiţi rezidenţi ai Bazei, militari şi ei, pot comite fărădelegi, inclusiv asasinate, pe teritoriul american.

Fireşte, acţiune a cu mult mai complicată decât atât. Pe scurt, două crime trec neobservate şi neluate în seamă de o polţie şi o adminitsraţie corupte (chiar de chinezi), dar a treia va schimba totul. Madison Webb, o ziaristă de succes, obsedată să descopere adevărul despre moartea sorei sale mai mici şi se convinge că totul face parte dintr-o conspiraţie. Surprizele apar la tot pasul.

 „Un thriller incredibil de proaspăt şi foarte ingenios realizat.” – Sunday Times

*) Sam Bourne – A treia femeie, Editura RAO. Traducere de Cristina Tripon

 

 

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7315
Diferență: -0,0634
Ieri: 4.7326
Azi: 4.2103
Diferență: -0,2322
Ieri: 4.2139
Azi: 5.2727
Diferență: 0,699
Ieri: 5.2538
Azi: 4.2800
Diferență: 0,3211
Ieri: 4.2744