Ziarul de Duminică

Andrei Şerban la Festivalul Naţional de Teatru/ de Ziarul de duminică

Andrei Şerban la Festivalul Naţional de Teatru/ de Ziarul de duminică. credit Sorin Radu (Teatrul, o uzină cu foc continuu)

credit Sorin Radu (Teatrul, o uzină cu foc continuu)

Autor: Ziarul de Duminica

02.11.2012, 00:02 63

Regizor a două dintre cele mai "vânate" spectacole ale stagiunii trecute, invitate în două secţiuni ale FNT - Hedda Gabler de Henrik Ibsen şi Lear(a) de William Shakespeare -, Andrei Şerban s-a aflat la ediţia Festivalului Naţional de Teatru desfăşurată săptămâna care a trecut în centrul mai multor evenimente care au stârnit cu asupra de măsură interesul publicului. La 27 octombrie, la Ceainăria Serendipity,Divanul intitulat Teatrul, o uzină cu foc continuu l-a avut ca invitat exclusiv, iar lansarea de carte de la Fundaţia Löwendal i-a fost deopotrivă consacrată, prin prezentarea excepţionalului album Cehov, Shakespeare, Bergman văzuţi de Andrei Şerban,semnat de artistulfotograf Mihaela Marin (Editura ICR, 2012 - ZD se va ocupa pe larg de acest album într-un număr viitor) - admirabilă reconstituire a întâlnirilor unui uriaş artist cu trei titani ai scenei: Cehov (Unchiul Vanea - Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Ivanov - Teatrul "Bulandra", Trei surori - Teatrul Naţional din Budapesta), Shakespeare (Lear - Teatrul "Bulandra") şi Bergman (Strigăte şi şoapte - Teatrul Maghiar de Stat Cluj).

Apoi, la 28 octombrie a avut loc un alt eveniment care, confirmând vocaţia pedagogică a regizorului, marchează totodată revenirea sa, după mulţi ani, la şi, totodată, în Teatrul Naţional din Bucureşti. Atelier pe şantier. Shakespeare, Caragiale. Academia Itinerantă Andrei Şerban, ediţia Mogoşoaia, iulie 2012. În luna iulie a acestui an, peste 70 de tineri artişti (actori, regizori, scenografi, muzicieni, scenarişti, dramaturgi, jurnalişti/teatrologi) au participat, la Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, la cea de-a patra ediţie a Academiei Itinerante Andrei Şerban, program iniţiat de Corina Şuteu, organizat de ICR New York şi Teatrul Naţional din Bucureşti, prin Centrul de Creaţie şi Cercetare Teatrală "Ion Sava". Atelierul s-a încheiat cu o prezentare publică a "improvizaţiilor" - puneri în scenă mai mult sau mai puţin şlefuite ale unor texte shakespeariene celebre şi lecturi ale unor schiţe caragialiene - realizate de "actori" sub ghidajul exigent al lui Andrei Şerban. Publicul le-a putut savura parcurgând un traseu neobişnuit, atât prin cotloanele Palatului, cât şi în "decorul" pus la dispoziţie de lacul, pădurea, curtea bisericii, grădinile domeniului şi cavoul familiei Brâncoveanu. A fost, pentru toţi cei de faţă - spectatori, martori implicaţi ori pasivi -, o experienţă intensă şi irepetabilă.

La invitaţia Festivalului Naţional de Teatru, Andrei Şerban şi-a propus să reconstituie atmosfera atelierului de la Mogoşoaia într-un spaţiu cel puţin la fel de insolit. Mai exact, preţ de o singură seară, şantierul Teatrului Naţional din Bucureşti a devenit scena pe care câţiva "absolvenţi" ai Academiei Itinerante au transplantat rezultatele muncii lor de astă vară, la care au lucrat în echipe restrânse, echipe ce s-au refăcut acum în vederea acestui spectacol - unic din toate punctele de vedere. Shakespeare, Caragiale şi cei mai tineri reprezentanţi ai teatrului de mâine au pus umărul la reconstrucţia Teatrului Naţional din Bucureşti! Spectatorii i-au putut urma în această aventură pe tinerii regizori Vlad Cristache şi Bobi Pricop (prezenţi deopotrivă în secţiunea Teatrul de mâine), pe scenografa Corina Grămoşteanu, pe dansatoarea şi coregrafa Sandra Mahvima şi, fireşte, pe ceva mai numeroşii actori - mulţi dintre ei nume deja familiare - Marius Manole, Rodica Lazăr, Emilia Bebu, Cosmina Stratan, Maria Obretin, Balázs Bodolai, Valentina Zaharia, Ioana Anton, István Teglás, Silvian Vâlcu, Ioana Manciu, Iulia Colan, Corneliu Ulici. Lor şi celorlalţi tineri artişti implicaţi în acest atelier li s-a alăturat din nou, cu pasiune, apreciatul muzician Lucian Maxim.

***

"În condiţiile vieţiiactuale, pline de tulburări, tendinţa e deseori spre inerţie - declara Andrei Şerban. Forţa pasivităţii pândeşte la fiecare pas. Cum să lupţi cu inerţia? Doar lucrând continuu cu tine însuţi şi cu alţii. De aceea revin să fac spectacole şi, mai ales, workshopuri. Căci, nelucrând, simţi că te închizi şi, din teamă, ridici ziduri de protecţie. Pentru a te deschide, trebuie să dărâmi zidurile. În sensul acesta, atelierele pregătitoare, precum cele de la Mogoşoaia sau Ipoteşti, sunt necesare.În teatru, ca şi în viaţă, ai nevoie de încredere. Academia Itinerantă a reuşit exact asta: să creeze un climat de încredere, în care tineri artişti se întâlnesc ca să caute împreună ceva diferit de tot ceea ce au ştiut până atunci."

"Am văzut recent, la New York Film Festival, un film despre Ingmar Bergman şi Liv Ullmann şi mi-am amintit despre montarea atât de intensă a lui Andrei Şerban cu Strigăte şi şoapte.Am înţeles cu acest prilej, încă o dată, de ce Academia Itinerantă reprezintă, pentru mine, provocarea de a acorda o şansă actorilor şi artiştilor de diverse generaţii din România - şansa de a înţelege importanţa întâlnirii cu un foarte mare artist şi a pătrunderii în intimitatea unui laborator de creaţie unic. Să constaţi că emoţia e un instrument de lucru fără egal, dar să constaţi, în acelaşi timp, cu câtă impuritate emoţională te agresează realitatea cotidiană, acesta este proiectul Academiei. Toţi participanţii ies, după această călătorie, purificaţi şi încărcaţi de energie benefică. În contextul uman şi artistic din România de azi este o experienţă unică şi profund regeneratoare, atât de necesară." - Corina ŞUTEU, iniţiatoarea Academiei Itinerante, director ICR New York

"Faptul că am luat parte la atelier în regim de perfectă egalitate cu ceilalţi - actori şi regizori, cu toţii tineri sau foarte tineri - a însemnat pentru mine o extraordinară ocazie de a trăi, fie şi numai pentru câteva zile, o "viaţă de artist", cu luptele, eforturile, chinurile şi privaţiunile ei, dar şi cu profundele ei bucurii şi zgomotoasele ei victorii. Mai mult decât atât, însă, atelierul s-a transformat, graţie personalităţii lui Andrei Şerban şi cunoştinţelor sale vaste despre profesiunea teatrală şi nu numai, într-o insulă de spiritualitate senină, în vacarmul de vulgaritate din jur. Iar asta este de nepreţuit." - Alice Georgescu, director artistic al Festivalului Naţional de Teatru, despre ediţia Mogoşoaia 201

***

Sâmbătă 3 noiembrie, ora 15, la Librăria Bastilia (Piaţa Romană nr. 5), va fi lansată cartea electronică Lear / Lear(a), în care Editura LiterNet a alăturat textele celor două montări ale piesei shakespeariene realizate de Andrei Şerban la Teatrul "Bulandra", cu Mariana Mihuţ în rolul titular.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO