Ziarul de Duminică

Anii de glorie ai Cazinoului de la Constanţa/ de Ziarul de duminică

Anii de glorie ai Cazinoului de la Constanţa/ de Ziarul...

Autor: Ziarul de Duminica

28.11.2013, 23:51 255

Doina Păuleanu

Cazinoul din Constanţa

Boemă, loisir şi patrimoniu european la Marea Neagră

Editura Ex Ponto

Doina Păuleanu, critic de arta si directoare a Muzeului de Arta din Constanta, semneaza ampla monografie a Cazinoului din Constanta, cladirea simbol a orasului. Cazinoul constantean domina prin structura sa arhitecturala malul marii.

Situata in apropierea orasului vechi, faleza constanteana este un loc plin de farmec atat pentru locuitorii orasului, cat si pentru turisti. Czinoul este o clădire ridicată acum mai bine de o sută de ani, în 1910. A costat...1.200.000 de lei, o sumă enormă. Pentru comparaţie: faleza a costat 370.000 de lei. Motivele le explică criticul de artă: „În primul rând pentru că terenul a fost extras din mare ca şi bulevard. A trecut prin multe transformări. Daniel Renard îi dă această formă de la fundaţie. Apoi vin conservatorii, care decid că se va face un alt cazino, arhitectul Petre Antonescu face un alt proiect şi concepe al doilea rând de fundaţie. Apoi vin din nou liberalii, iar Daniel Renard spune: «Mi s-au stricat fundaţiile» şi face al treilea rând. Clădirea are trei rânduri de fundaţii, care au costat cam 70.000 de lei fiecare. Iniţial au vrut doar cazino de vară, dar apoi a fost nevoie de electricitate, încălzire. Daniel Renard a folosit stâlpi de beton armat, care au costat imens. Mobilierul cazinoului, cu care s-a deschis în 1910, a costat 90.000 de lei. A costat mult pentru că a fost o lucrare de excepţie.” 

 

Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa, absolventă a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” – Bucureşti, promoţia 1971. A publicat mai multe lucrări de istoria artei, antropologie urbană, imagologie şi management cultural: „Singularitate şi reconstrucţie imaginară. Pictori români la Balcic” (2010), „Catedrala Sf. Apostoli Petru şi Pavel Constanţa” (2008), „Constanţa 1878 - 1928. Spectacolul modernităţii târzii” (2005), „Constanţa. Aventura unui proiect european” (2003), „Moscheea regală Carol I Constanţa” (2010), „Cazinoul din Constanţa”. A fost distinsă cu numeroase premii, printre care se numără Chevalier de L’Ordre des Arts et des Lettres, în 2008, Premiul Gh. Oprescu pentru Istoria Artei, primit din partea Academiei Române în 2005, Ordinul Meritul Cultural în grad de ofiţer, în 2004, Premiul naţional de muzeologie „Margareta Sterian”, în 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO