Ziarul de Duminică

Animale in perceptie negativa

Animale in perceptie negativa
08.06.2007, 17:37 83

Nu stau mai bine in imaginarul colectiv nici rechinii. Cu falcile lor garnisite de dinti ascutiti, aceste masini de sfasiat reprezinta teroarea plajelor oceanice, iar informatiile privind atacurile savarsite ici-colo asupra inotatorilor imprudenti starnesc tulburare si groaza. Presa, televiziunile gasesc in astfel de intamplari dramatice, unele cu sfarsit tragic, un bun prilej de a cultiva senzationalul, amplificand dimensiunile accidentului. Ca urmare, si rechinul este considerat, intre pestii mari, un inamic feroce, iar rezultatul se vede: statisticile vorbesc de circa 100 de milioane de rechini ucisi in fiecare an, in vanatori submarine sau in plasele pescarilor. In schimb, atacurile rechinilor sunt incomparabil mai rare: 86 in cursul anului trecut, dintre care doar sapte fatale pentru victimele ajunse in asemenea nedorite situatii. Nici anul 2007 nu incepe fara intamplari de acest fel. A fost facut public cazul, totusi fericit, al unui surfer care s-a ales cu o bucata din plansa de sub el muscata de rechin, in vreme ce un scafandru australian, inhatat tocmai de cap la primul atac, a scapat cu viata, avand prezenta de spirit ca, la revenirea rechinului, sa-i aplice o lovitura de pumn in ochi. Nimanui, nici macar pestilor, nu le place sa fie plesniti peste ochi.
Oricum, cu toata faima lor de "mancatori de oameni", proportia de un om la zece milioane de rechini ucisi anual lasa sa se inteleaga ca populatia acestora din urma e grav amenintata. Rechinul este un peste gresit inteles, spun cei preocupati de conservarea speciei si, evident, au dreptate. Biologii considera rechinii niste animale magnifice, cu un rol bine determinat in mediul lor natural. In acest mediu, ei se misca - dupa cum afirma o cunoscatoare, Marie Levine de la Institutul pentru Cercetarea Rechinilor - "cu o gratie pe care o traiesti cand asculti muzica". Sunt vorbele unui indragostit de vietuitoarele pe care le cerceteaza. Incetul cu incetul, poate ca vom ajunge cu totii sa le admitem ca pe un adevar.
Asta si din cauza ca in lumea contemporana au aparut o serie de institutii angajate in protectia acestor locuitori ai marii gresit perceputi si haituiti in dusmanie. Una dintre organizatiile cu caracter ecologist si conservationist se numeste chiar Alianta pentru Rechini. Scopul asocierilor amintite este de a proteja niste pradatori decimati dramatic si sistematic, cu consecinte incalculabile, dar in mod categoric pagubitoare pentru echilibrul naturii vii. Rezultatele campaniilor lor au inceput sa se simta. Marele Alb, care constituie specia cea mai periculoasa, a fost pus sub protectie oficiala. In Noua Zeelanda, cine ucide sau doar raneste un exemplar va suporta o condamnare de sase luni la inchisoare si o amenda de 172.000 de dolari. Cercetatorii cauta pe diverse cai sensibilizarea publicului larg, indus in eroare de prejudecati si terorizat de spaime ancestrale. Cetateanul de rand scapa din vedere faptul ca rechinii alcatuiesc un grup de pesti extrem de divers (peste 400 de specii) si ca, in cadrul lui, doar putine specii sunt amenintatoare pentru om.
In realitate, omul se dovedeste a fi un "mancator de rechini" si nu invers. Supa din aripioare de rechin este o rafinata delicatesa chinezeasca, raspandita de altfel si in alte tari asiatice. Carnea rechinului a inceput sa intre masiv si in consumul europenilor. Practica aceasta este considerata de conservationisti extrem de nelinistitoare pentru conditia actuala a "pestelui magnific" si pentru destinul sau viitor.
Apropo de varietatea grupului: pe langa pestele-caine spinos, a carui femela isi creste puiul timp de doi ani in propriul corp, inainte de a-l naste, pe langa maruntul rechin bioluminiscent care isi decupeaza hrana din carnea unor prazi mult mai mari decat el, iata ca apar in raza perceptiei noastre - perceptie inca negativa, dar cu sanse de a se ameliora - si rechinii preistorici, de tipul "fosile vii". Un asemenea exemplar primitiv, ca un tipar "cu volanase" si cu dinti ascutiti asemeni unor ace, a ajuns nu demult in atentia marinei japoneze, care a reusit chiar performanta de a-l filma inotand prin bazinul unde si-a petrecut cateva ore inainte de a muri. Smuls de hazard din mediul sau aflat la un kilometru in adancul oceanului, acest bezmetic rechin sinucigas ne da de inteles ca suntem contemporani cu erele primare, din care, fara transformari esentiale, specia lui apare in lumea noastra ca o veritabila fantoma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO