Ziarul de Duminică

Antologie de literatură Victoriană/ de Lidia Vianu

Antologie de literatură Victoriană/ de Lidia Vianu

Autor: Lidia Vianu

16.04.2015, 23:52 142

Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din Bucureşti, The British Council, Institutul Cultural Român  şi  Ambasada Irlandei, anunţă publicarea volumului Adrian Radu – The Palace of Art.

Antologie de literatură Victoriană. Texte paralele. Editat de Lidia Vianu.

Aşteptările de la literatură ale cititorului din secolul XXI s-au format la lumina Modernismului, în anul-cheie 1922, când James Joyce, T. S. Eliot şi Ezra Pound publicau aproape simultan. Modernismul englez, la rândul lui, din Victorianism s-a născut. Antologia de literatură Victoriană pe care o publicăm acum demonstrează cum nu se poate mai limpede că aceia care citesc în ziua de azi au multe în comun cu acea vreme când în Anglia domnea regina Victoria.
Profesor la Univesitatea Babeş-Bolyai din Cluj, Adrian Radu a alcătuit pentru studenţii lui de la Departamentul de Engleză o selecţie de fragmente prin care a ilustrat convenţiile literare victoriene. În paralel cu explicaţiile lui la această selecţie, editura a adăugat versiunea în limba română a acelor fragmente care au fost traduse la noi de-a lungul timpului. S-a tradus mult în România din proza Victoriană. Prea puţini au îndrăznit, însă, să se apropie de poezie, iar dintre aceştia şi mai puţini au făcut-o cu har şi pricepere la versificaţie. Cel mai important dintre ei a fost, desigur, Leon Leviţchi.
Prin publicarea acestei antologii bilingve, Contemporary Literature Press aduce de fapt în atenţia cititorilor un moment important din anglistica românească. Cercetarea din domeniul traducerilor în limba română a fost efectuată de studenţii Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan. Editura urmează, aşadar, cu acest volum, una dintre direcţiile ei cele mai importante: Istoria Anglisticii Româneşti.

Adrian Radu: The Palace of Art. An Anthology of Selected Victorian Writing s-a lansat marţi 7 aprilie 2015 şi poate fi consultat şi descărcat la adresa de internet:

http://editura.mttlc.ro/a-radu-victorian-anthology.html

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO