Ziarul de Duminică

Antologie Mary Shelley/ de Ziarul de duminică

Antologie Mary Shelley/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

03.08.2012, 00:03 42

Romanele lui Mary Shelley s-au tipărit în milioane de exemplare. Frankenstein şi The Last Man sunt considerate printre primele romane science-fiction. Amândouă sunt cărţi vizionare. Din acest al doilea Reader, care este publicat după antologia David Lodge, cititorul îşi va da cu siguranţă seama că spaimele provocate de imaginea sumbră a unui viitor apocaliptic nu sunt monopolul secolului XXI... În acest sens, studiourile de film de la Hollywood au sporit imens popularitatea lui Mary Shelley. Antologia noastră o prezintă pe autoarea lui Frankenstein şi din punctul de vedere al criticii literare: Mihai Stroe adaugă textelor alese de el o Introducere despre opera autoarei, precum şi o Cronologie a vieţii şi scrierilor ei.

Contemporary Literature Press, sub auspiciile Universităţii din Bucureşti, în colaborare cu British Council şi Institutul Cultural Român anunţă publicarea volumului A Mary Shelley Reader, redactat de Mihai A. Stroe.Este vorba deo antologie din proza lui Mary Shelley care duce cititorii către începuturile filmelor şi cărţilor de groază. Frankenstein, primul ei roman, foarte adesea numit şi Gotic, a apărut în anul 1818. Un al doilea roman al autoarei,The Last Man, a apărut în 1826: acesta descrie planete-soare care năvălesc în sistemul nostru solar, valuri uriaşe şi alte nenorociri ce se petrec în jurul anului 2100.

Frankenstein şi Dracula, domnitorul român pe numele lui adevărat Vlad Ţepeş, sunt foarte des asociaţi. Antologia pe care o publicăm acum demonstrează însă că proza lui Mary Shelley este şi o proză de idei, nu numai una de aprehensiune şi groază.
Mihai Stroe a ales fragmente care provoacă cititorul să se gândească la trecutul şi prezentul literaturii. Acest Reader se adresează tuturor acelora care învaţă limba şi literatura engleză, în speranţa că vor redescoperi o autoare din secolul XIX, care scria romane despre secolul XXII.

A Mary Shelley Reader, redactat de Mihai A. Stroe, se lansează oficial la miercuri, 1 august 2012 si poate fi consultată şi descărcată din acest moment la adresa de internet: http://editura.mttlc.ro/mary-shelley-reader-stroe.html

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO