Ziarul de Duminică

“Arca lui Noe“ acostează la Veneţia

 “Arca lui Noe“ acostează la Veneţia

Autor: Lucian Vasilescu

22.09.2010, 23:31 45

John Malkovich în rolul lui Casanova

Celebrul actor american John Malkovich (foto 1) va interpretarolul lui Casanova în "The Giacomo Variations" pe scena teatruluiRonacher din Viena. Premiera spectacolului este programată pentrudata de 5 ianuarie 2011. Malkovich o va avea ca parteneră de scenăpe Ingeborga Dapkunaite, cunoscută printre altele din filmul "Şapteani în Tibet". Spectacolul este conceput ca o combinaţie întreteatru şi operă. Partea muzicală a rolului jucat de Malkovich va fipreluată de baritonul austriac Florian Boesch, iar cea a roluluijucat de Dapkunaite de soprana Eva Liebau. Cei doi solişti de operăvor interpreta lucrări de Mozart şi Lorenzo Da Ponte, trecereadintre operele celor doi compozitori fiind realizată prin partiturinoi, semnate de Bernhard Lang.
Malkovich va interpreta un Casanova ajuns la bătrâneţe, caredeapănă amintiri, încercând pe de o parte să descopere sensulvieţii, iar pe de altă parte să impresioneze femeile cu poveştilesale. Repetiţiile sunt programate pentru luna decembrie. "Abiaaştept să începem. Până atunci voi fi un Casanova în devenire", adeclarat Malkovich, care a ţinut totodată să adauge desprepersonajul pe care îl va interpreta "Era nebun. Atâtea femei, atâtastres - este de neimaginat."
"The Giacomo Variations" este cel de-al doilea proiect pe careMalkovich îl realizează împreună cu teatrul Ronacher din Viena,după succesul înregistrat anul trecut cu "The Infernal Comedy -Confessions of a Serial Killer", în care starul american a jucatrolul criminalului în serie Jack Unterweger.


La margine de Bucureşti

Acesta este numele unui nou proiect de spectacol semnat MirceaTiberian.
Prima reprezentaţie a avut loc joi, 23 septembrie la Green Hours 22jazz-café. Al doilea spectacol este programat pentru sâmbătă, 25septembrie, la ArtJazz Club
"La margine de Bucureşti" este un proiect conceput şi realizat deMircea Tiberian împreună cu grupul de muzicieni pe care-lconduce.
Artistul propune şi de data aceasta asocierea unor stiluri înaparenţă ireconciliabile. Este vorba despre tango-ul românescinterbelic sau chiar de unele cântece "de mahala" sau "de pahar"(cum se numeau ele odinioară) şi de zona improvizaţieijazzistice.
O menţiune specială pentru cea care interpretează inspirat şicreativ partea vocală a pieselor, tânara Nadia Trohin (foto 2), ovoce despre care, cu siguranţă, veti mai auzi.


"Arca lui Noe" la Veneţia
Joi, 23 septembrie, Institutul Român de Cultură şi CercetareUmanistică de la Veneţia a găzduit vernisajul unei expoziţii amembrilor Clubului Ilustratorilor din Bucureşti, condus de StelaLie (foto 3), lector univ. dr. la Universitatea Naţională de Artedin Bucureşti.
Purtând titlul "Arca lui Noe", expoziţia cuprinde o selecţie deilustraţii de carte, având ca temă animalele - o recurenţăfrecventă în inventarul de personaje al cărţilor pentru copii,dincolo de specificul naţional sau de încărcătura morală,educaţională.
Membrii Clubului Ilustratorilor au ales din tot ce au desenat pânăacum un inventar de personaje-animale, pe care le-au urcat pe"arca" lor artistică.
Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 6 octombrie 2010 înMica Galerie a Institutului Român de Cultură şi CercetareUmanistică de la Veneţia.

Festival de film neconvenţional la Piatra Neamţ

În intervalul 24-26 septembrie, la Piatra Neamţ va avea loc oediţie inedită a festivalului de film de scurtmetraj "Filmul dePiatra" (foto 4).
Timp de trei zile, pe lângă proiecţiile de film, vor avea locconcerte, spectacole multimedia şi de teatru. Festivalul se vadesfăşura în aer liber, iar accesul publicului va fi gratuit.
Ceea ce face festivalul şi mai special, sunt cele două locaţiiprincipale.
Vineri, proiecţiile, concertele şi celelalte evenimente vor avealoc în inima oraşului, în Piaţa de la Turnul lui Ştefan.
Sâmbătă şi duminică, festivalul se mută pe vârful muntelui Cozla,unde se poate ajunge printr-o spectaculoasă plimbare cutelegondola.
Aici, pe vârful muntelui, se vor juca piese de teatru, iar la apusvor avea loc concerte. La lăsarea întunericului vor urmaproiecţiile de filme (un "best of" Animest, un program de filmeislandeze şi filmele câştigatoare la prima ediţie a festivalului"Filmul de Piatra").

Rinocer pe Calea Melcilor

Aşa se intitulează expoziţia de sculptură/instalaţie aartistului Cristian Răduţă, expoziţie care poate fi vizitată pânala 28 septembrie la ATELIER 030202 (spaţiul se află în Sala Nouă aTeatrului de Comedie din din strada Sfânta Vineri nr. 11,Bucureşti). Cristian Răduţă oferă un spectacol laborios şiefervescent al gândirii. El a creat din melcii săi albi un cadru pecare a lucrat Talpa Înaltului. Rinocerul e încadrat de melci albi,pe care calcă (foto 5, 6). Prin această încadrare, Cristian Răduţăne pune în faţa unor noi întrebări despre "melcii" şi "rinocerii"din noi înşine şi dintr-o societate fără prea multe nevoi de Înalt.Curatorul expoziţiei este Dan Mircea Cipariu.


Teatrul Mic se face mare

Teatrul Mic îşi deschide porţile. Cu ocazia ZilelorBucureştiului, în 17 şi 18 septembrie, a putut fi vizionatăavanpremiera piesei "Crazy Stories in the City" (foto 7, fotografiede Mircea Oculeanu) un spectacol nonverbal, inedit pentru salaTeatrului Foarte Mic, semnat de coregraful Arcadie Rusu. El aimaginat o călătorie fabuloasă în care eroii întâlnesc obiectesimbolice, se luptă cu forţele răului, sunt supuşi la tot felul deprobe iniţiatice, înving şi sunt răsplătiţi.
Spectacolul va avea premiera oficială în 1 octombrie 2010, ora19.00, la Teatrul Foarte Mic.
Sala Teatrului Mic vă aşteaptă în luna octombrie cu o nouă comediesavuroasă: "Băieţii de aur" de Neil Simon, regia Claudiu Goga.Textul, care a avut premiera pe Broadway în 1972, iar trei ani maitârziu a fost ecranizat de Herbert Ross, cu Walter Matthau şiGeorge Burn în rolurile principale, este o garanţie a succesului.Povestea plină de umor a doi mari actori de comedie, care sereîntâlnesc peste ani pentru un ultim show, prinde viaţă pe scenaTeatrului Mic în interpretarea a doi veterani ai trupei: DanCondurache şi Mihai Dinvale.
Tot la început de stagiune, Teatrul Mic va participa la douăimportante festivaluri din ţară. Festivalul Naţional de TeatruClasic de la Arad a invitat spectacolul "Doamna noastră dinPascagoula" de Tennessee Williams, în regia lui Florin Fătulescu.Ultima piesă a marelui dramaturg, deşi abordează teme precumsingurătatea şi bătrâneţea, se împlineşte artistic prin aportul,plin de umor şi vivacitate, a doi mari interpreţi: Valeria Seciu şiMircea Andreescu (foto 8, fotografie de Alois Chiriţă).
Cel mai nou spectacol realizat la Teatrul Foarte Mic, "Ca pe tineînsuţi" de Maria Manolescu, a fost selecţionat în secţiunea "Pledezpentru Tineri" a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamţ.Preocupat de problemele sociale şi reflectarea lor în teatru,regizorul Radu Apostol spune în acest spectacol povestea întâlniriidintre doi supravieţuitori ai vieţii de stradă şi un tânăr cuporniri suicidare. O poveste sensibilă, cu intermezzo-uri muzicalelive semnate Bogdan Burlăcianu (Bobo de la Fără Zahăr) şi accentegrafice marca Daniel Bălănescu.


"Kebab"-ul Gianinei Cărbunariu savurat la Bruxelles

Piesa "Kebab" de Gianina Cărbunariu va fi prezentată în premierăla Centrul Cultural Espace Senghor din Bruxelles (foto 9), cusprijinul Institutului Cultural Român. Înscrisă în calendarulmanifestărilor dedicate sărbătorii Comunităţii Francofone dinBelgia (27 septembrie), premiera are loc pe 24 septembrie. Vor fiîn total 10 reprezentaţii, între 24 septembrie şi 2 octombrie,dintre care două speciale pentru elevi.
Modernă, provocatoare, legată de o temă dură, emigrarea şi traficulde fiinţe umane, piesa a fost pusă în scenă de compania Sequenza,în regia lui Loris Liberale. Distribuţia îi cuprinde pe actoriibelgieni Deborah Rouach (în rolul lui Mady), Cédric Cerbara (Voicu)şi Antoine Plaisant (Bogdan).
Montajul video şi afişul evenimentului au fost realizate deartistul George Bodocan, cu sprijinul ICR.
Născută în 1977, Gianina Cărbunariu a urmat studii de regie şicinema la Bucureşti. Extrem de activă atât în România cât şi înEuropa, autoarea operelor "Kebab", "Stop the Tempo" şi " Poimâine,alaltăieri" a fost tradusă în franceză în 2007 şi 2009 la Actes SudPapiers. Piesele sale au fost jucate în Franţa, Marea Britanie, înQuebec (Canada) dar şi în Polonia sau Ungaria. Proiectul regizat deLoris Liberale reprezintă prima punere în scenă a operei GianineiCărbunariu în Belgia.
Adeoseri textele sale cu un limbaj intenţionat realist şi familiarau fost comparate cu cele ale lui Sarah Kane.


Concurs pentru participarea la Bienala de Artă de la Veneţia,2011

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, MinisterulAfacerilor Externe şi Institutul Cultural Român lansează Concursulpentru selectarea proiectelor care vor reprezenta România, încategoria "Partecipazioni Nazionali", la cea de-a 54-a ediţie aBienalei de Artă de la Veneţia, desfăşurată în perioada 4 iunie-27noiembrie 2011. Proiectele câştigătoare (unul sau mai multe) vor fianunţate pe 10 decembrie 2010, urmând să fie prezentate la Veneţiaîn două spaţii expoziţionale, pe durata Bienalei de Artă -Pavilionul României din Giardini di Castello şi Noua Galerie aInstitutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de laVeneţia.
Tema ediţiei din 2011, aleasă de doamna Bice Curiger, curatoareagenerală a celei de-a 54-a ediţii a Bienalei de Artă de la Veneţia,va fi comunicată pe pagina web a evenimentului, la adresawww.labiennale.org/it/arte/index.html. Concursul se adreseazăautorilor individuali şi asociaţiilor/ organizaţiilorneguvernamentale de profil, care pot propune proiecte atât pentruPavilionul României din Giardini di Castello, cât şi pentru NouaGalerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică dela Veneţia. Termenul limită de înscriere este 3 decembrie, ora14.00.
Din comisia de jurizare vor face parte un comisar numit deMinisterul Culturii şi Patrimoniului Naţional, un vicecomisar numitde Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul Cultural Român,curatorul unei ediţii anterioare, doi specialişti internaţionalinumiţi de Institutul Cultural Român şi doi specialişti româninumiţi de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Evaluarea se va realiza după următoarele criterii: conceptulinovator şi sustenabilitatea proiectului în contextul arteicontemporane internaţionale şi al Bienalei; capacitatea echipeiproiectului de a materializa un proiect de o asemenea anvergură;măsura în care proiectul dă dovadă de o construcţie fundamentată şilogică; fezabilitatea proiectului - posibilitatea de realizarepractică şi încadrarea în bugetul estimat; raportul între costurileestimate şi rezultatele aşteptate; relevanţa/oportunitateacosturilor propuse pentru implementarea proiectului; strategia depromovare a proiectului în cadrul Bienalei şi în afara acesteia.Comisarul şi vicecomisarul vor puncta doar fezabilitateaproiectelor.
Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional va asigura finanţareaexpoziţiei din Pavilionul Naţional din Giardini di Castello.Institutul Cultural Român va acoperi costurile expoziţiei din NouaGalerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică dela Veneţia şi va finanţa tipărirea catalogului participăriiRomâniei la cea de-a 54-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia,sub forma unui număr special al publicaţiei "Quaderni della CasaRomena di Venezia". Echipele câştigătoare vor fi responsabile deobţinerea cofinanţărilor, în cazul în care bugetul proiectuluidepăşeşte sumele alocate de Ministerul Culturii şi PatrimoniuluiNaţional (pentru expoziţia din Pavilionul Naţional din Giardini diCastello) şi Institutul Cultural Român (pentru expoziţia din NouaGalerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică dela Veneţia).
Detalii pe www.icr.ro/concurs-bienala-venetia-2011
Contact: Alexandru Damian, alexandru.damian@icr.ro


Licitaţia de duminică la GOLDART


Duminică, 26 septembrie 2010, la Galeria Galateca, str. C.A.Rosetti 2-6, Casa de Licitatii GOLDART va organiza a 54-a licitaţiecu strigare. Expozitia premergatoare licitatiei este deschisavineri si sambata (24-25 septembrie) intre orele 10.00-19.00.Această licitaţie are o identitate aparte, punând accentul pelucrările executate pe suport de hârtie, cu precadere pe "carte".Este a treia licitaţie specializată din acest an.
Cu toate că această licitaţie se adresează cu precăderecolecţionarilor de carte, secţiunea Artă plastică nu a fost delocneglijată. In total, vor fi scoase la licitaţie 241 de lucrări, lapreţuri semnificativ mai mici decât estimările. Secţiunea esteonorată de nume mari, precum: Camil Ressu, Iosif Iser, OctavBăncila, Ion Theodorescu Sion, Gheorghe Vânătoru, Hans Eder,Constantin Piliuţă, etc.
Lucrarea Semănători, ulei/carton, semnat dreapta jos, reflectăbinecunoscuta vigoare artistică a lui Camil Ressu, care a reuşit săîmbine valorile tradiţiei cu permanenta înnoire a limbajuluiplastic. Tabloul este estimat la 55.000 - 60.000 lei.
Iosif Iser, reprezentant al picturii postimpresioniste cuînclinaţii spre fovism, a fost apreciat ca un genial interpret alfiinţei umane, dar şi unul dintre marii creatori care dausensibilităţii noi repere, tălmăcite prin culoare şi putereaimaginaţiei. O bună exemplificare este lucrarea In parc, guaşă şitempera/hârtie, semnat dreapta jos, estimată la 23000 - 30000lei.
Ion Theodorescu Sion este prezent în licitaţie cu lucrarea Lectură,ulei/carton, semnat stânga jos, estimată la 35.000 - 40.000 lei.Gheorghe Vânătoru - o Natură statică cu mere verzi,ulei/pânză/carton, semnat, datat 1974 dreapta jos, estimată la25.000 - 26.000 lei. Octav Băncilă - lucrarea Florăreasă,ulei/pânză, semnat dreapta jos, este estimată la 14000 - 16.000lei. Constantin Piliuţă este prezent în aceasta licitaţie culucrarea Intre prieteni, ulei/pânză, semnat dreapta jos, caredatează din anii '60 şi este estimată la 24.000 - 27.000 lei.Portretul unei doamne, ulei/pânză, datat 1936, semnat stânga jos,aparţine lui Hans Eder, este estimat la 20.000 - 22.000 lei.
În imagini: Camil Ressu - "Semanatori", Iosif Iser - "In parc", DanIalomiteanu - "Femeie in rochie verde" (foto 10, 11, 12).


Toamna prozei noastre
Marţi, 27 septembrie 2010, la Muzeul Naţional al Literaturii Românese reia Clubul de proză "La formarea ideilor" (foto 13).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO