Ziarul de Duminică

Atenţie, se închid uşile Poeziei!

Atenţie, se închid uşile Poeziei!

Autor: Lucian Vasilescu

09.09.2010, 23:32 37

Bonsai şi pietre vii la Muzeul de Geologie

Cine nu a auzit despre tehnica bonsai? Sau câţi dintre noi nu amîncercat să creştem un astfel de pomişor? În schimb, de suiseki auauzit doar puţini.
Suiseki face parte din categoria artelor tradiţionale japoneze -alături de bonsai, bonkei şi bonseki - şi desemnează «artaaranjării pietrelor».
Pentru a vedea adevărate opere de artă realizate prin îmbinareatehnicii bonsai cu suiseki, sunteţi invitaţi la expoziţia temporarăcu vânzare "Bonsai şi pietre vii...", deschisă la Muzeul Naţionalde Geologie, sub patronajul Institutului Geologic al României (foto1, 2).
Expoziţia, semnată de Lucian Radu Rusu şi Paul Vlad, va putea fivizitată până pe 30 septembrie, in intervalul orar 10.00-18.00(ultima intrare, 17.30).
Cei care vor să se iniţieze în tehnicile bonsai şi suiseki potparticipa la workshop-ul organizat la Muzeul Naţional de Geologieîn ziua de 4 septembrie, ora 10.30. Informaţii suplimentare se potobţine la numărul de telefon 021/212.89.52.


Mari Întâlniri cu artistul japonez care a crescut într-untemplu budist

Eitetsu Hayashi, cel mai bun solist de Taiko (tobe japoneze), vasusţine un concert extraordinar împreună cu Orchestra FilarmoniciiGeorge Enescu, dirijată de Horia Andreescu, în 20 octombrie, ora19.00, la Sala Palatului din Bucureşti (foto 3, 4).
Eitetsu Hayashi va interpreta "Hi-Ten-Yu - A Concerto for JapaneseDrum and Orchestra", lucrare semnată de compozitorul IsaoMatshushita. Prima parte a concertului din seria "MarilorÎntâlniri" va cuprinde lucrări ale lui George Enescu, CiprianPorumbescu, Béla Bartók, Doru Popovici, Tiberiu Olah şi GrigoraşDinicu.
Eitetsu Hayashi, solistul concertului "Hi-Ten-Yu", este o legendăvie în Japonia, fiind considerat artistul care a revoluţionat modulcum este interpretat Taiko. Parte a ceremoniilor budiste şishintoiste, Taiko a devenit un stil specific de percuţie.
Hazashi s-a născut la Hiroshima în 1952 şi a crescut într-un templubudist, ascultând zilnic sutrele recitate de tatăl său. La 19 anicântă la tobe într-o trupă, iar în 1972 înfiinţează legendarul grupde taiko Sado-Ondekoza sau The Demon Drummers of Japan, recunoscutpentru parcurgerea zilnică a 60 de kilometri şi pentru repetiţiiledesfăşurate la temperaturi apropiate de cele de îngheţ.
Un eveniment realizat cu sprijinul: Ambasadei Japoniei din Romania,Tokio Metropolitan Governement şi Japan Foundation.
Preţul biletelor variază între 50 şi 180 de lei. Biletele suntdisponibile în reţeaua magazinelor Diverta, Germanos, Cărtureşti,Humanitas, Domo, Orange, Vodafone şi online, pe www.eventim.ro şiwww.myticket.ro.


Concerte Butterflies in my stomach la Grădina Verona şiGreen Hours

Formaţia Butterflies in my stomach concerteaza vineri, 10septembrie, în Grădina Verona (Librăria Cărtureşti, Str. ArthurVerona 13-15) şi joi, 16 septembrie 2010, în Grădina Green Hours(Calea Victoriei 120, Bucureşti), de la ora 20.00 (foto 5, 6). Celedouă evenimente prefaţează concertul "Enescu Re-Imagined" de pe 22septembrie, un proiect iniţiat de pianistul Lucian Ban şicontrabasistul John Hébert şi susţinut de Institutul CulturalRomân.
Butterflies in my stomach (BiMS) s-a născut în primăvara anului2005. Alcătuită din Maca (voce), John (chitară), Meghi (pianelectric şi sintetizatoare), Bujor Stoicovici (chitară bas,contrabas), Ieronim (trombon, sampling, drum programming) şiCiprian Moisescu (tobe), formaţia a fost selectată, în 2006,printre cele mai bune trei trupe noi din lume la secţiuneaElectronic, în urma unui concurs iniţiat de casa de discuri Sony şiprestigioasa publicaţie Billboard. Muzica BiMS combină elemente defunk, nu-jazz, electro, trip-hop, chill. Detalii pewww.bimsromania.blogspot.com.
Intrarea la concertele de pe 10 şi 16 septembrie este liberă, înlimita locurilor disponibile.


Secretele doctorului Paracelsus

Paracelsus (foto 7) este cunoscut mai ales pentru scrierile saledespre alchimie. Însă geniul acestui autor, pe cât de misterios peatât de clar şi riguros, a adus o serie de contribuţii şi îndomeniul medicinei. Paracelsus este considerat, printre altele,părintele toxicologiei moderne. A fost primul care a pus îndiscuţie efectul exercitat de substanţe asupra corpului uman,susţinând în premieră utilizarea preparatelor chimice şi amineralelor în medicină.
Concepţia sa era aceea că boala şi sănătatea din corp se bazează peasemănarea dintre om (microcosmos) şi Natură (macrocosmos). Având oabordare foarte diferită faţă de metodele practicate dinAntichitate şi până în epoca sa, Paracelsus a pus un accent fărăprecedent în ştiinţa medicală asupra observaţiei şi experimentului,redefinind practic atât rolul medicului cât şi pe cel al medicineica artă.
Paracelsus rămâne o figură renascentistă de mare complexitate,cercetările sale asupra alchimiei, medicinei, cosmologiei,astrologiei, precum şi personalitatea sa controversată fiind încăaduse în discuţie în universităţi şi în diferite cercuri culturaledin Europa secolului XXI.
Acum, "doctorul" Paracelsus poate fi cunoscut din cartea "Opusparamirum. Principiile artei medicale", apărută la Editura Herald(foto 8).


"La Soluzione Migliore" - turneu european, premieră înRomânia

Coproducţia româno-italiană "La Soluzione Migliore" ("E mai bineaşa"), cu Christo Jivkov (Apostolul Ioan din "Patimile lui Hristos"regizat de Mel Gibson) şi Dorotheea Petre în rolurile principale(foto 9), a fost selectată în programul competiţional al SalentoInternational Film Festival (SIIF) şi Culture & CulturesIntercultural International Film Festival (C&CIIFF).
Prezenţa la cele două festivaluri continuă periplul cinematograficînceput de "La Soluzione Migliore" odată cu Premiul "Van Gogh"pentru excelenţă în cinematografie acordat de către juriulFestivalului de Film de la Amsterdam la sfârşitul lunii mai.
În cadrul Salento International Film Festival, care se desfăşoarăîn perioada 3-12 septembrie a.c, "La Soluzione Migliore" participăîn competiţia pentru cel mai bun lungmetraj, alături de alte optpelicule din Rusia, SUA, Italia şi India. Proiecţia filmului esteprogramată pentru 11 septembrie.
În cadrul Culture & Cultures Intercultural International FilmFestival (C&CIIFF), care se va desfăşura între 1-10 octombriela Château de Padies, un castel din sudul Frantei, pelicularomâno-italiană va intra în concurs la secţiunea Tomorrow, adresatăproducţiilor de documentar şi ficţiune care promovează dialogulintercultural şi înţelegerea globală prin intermediulcinematografiei.
Realizat exclusiv din fonduri private, "La Soluzione Migliore" afost filmat anul trecut în Timişoara şi în oraşul italian Cividaledei Friuli, sub bagheta regizorului Luca Mazzieri (fost discipol allui Michelangelo Antonioni).
"La Soluzione Migliore" spune povestea tânărului Marco (ChristoJivkov), un psihiatru italo-român care se află într-un moment deimpas cauzat de sinuciderea soţiei sale, precum şi de relaţiabizară pe care o are cu sora sa vitregă, Maria (Elena Bouryka).Pentru a se refugia din această crudă realitate, Marco se întoarcela vechiul său loc de muncă, Spitalul Psihiatric Judiciar dinTimişoara. Aici îl regăseşte pe Rikard (Enrico Lo Verso, cunoscutpentru rolul Riccardo Broschi din "Farinelli" de Gérard Corbiau),vechiul său prieten şi coleg, şi pe prietena acestuia, Laura(Dorotheea Petre), care lucrează la spital predând muzică în scopterapeutic. Dintre pacienţi, Marco îi acordă o atenţie specială luiRadu (Ovidiu Mihăiţă), un tânăr cu probleme grave, dar cu oluciditate şi o sensibilitate foarte pronunţate.
În timp ce Maria, rămasă în Italia, nu-i permite lui Marco să ouite, telefonându-i obsesiv, Laura, în mod evident atrasă de Marco,încearcă să înfiripe o legătură cu el, fapt care duce laînrăutăţirea relaţiilor cu Rikard. Dintre toţi, numai Radu pare săintuiască, în mod aproape profetic, alegerea pe care trebuie să ofacă, "cea mai bună solutie"...
Din această toamnă, "La Soluzione Migliore" va putea fi vizionat şiîn cinematografele româneşti.


Metrouri cu poezie la Varşovia

Metropoezia ("Wiersze w Metrze" / "Poems in the Underground")este o campanie de anvergură, realizată sub egida EUNIC Varşovia,de promovare a poeziei europene în rândurile publicului largvarşovian (foto 10). British Council, Institutul Polonez al Cărţii,Institutul Camões şi Institutul Cultural Român sunt organizatoriiprincipali. Campania stă sub patronajul doamnei HannaGronkiewicz-Waltz, primarul Varşoviei.
Aflată la a treia ediţie, campania se desfăşoară anul acesta între6 şi 30 septembrie. Mai multor poeţi din Austria, Cipru, Croaţia,Danemarca, Elveţia, Estonia, Franţa, Grecia, Irlanda, Islanda,Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România,Rusia, Slovacia, Slovenia le este afişată, timp de aproape o lună,câte o poezie, în original şi în traducere, în vagoanele şistaţiile de metrou din Varşovia, pe locurile destinate de obiceireclamelor. De asemenea, în şase dintre staţiile metrouluivarşovian vor fi plasate bannere imprimate cu versurilerespectivilor poeţi. Dintre poeţii români, la campania de anulacesta, având ca temă "Oraşul - sărăcie şi excludere socială înpoezia europeană contemporană" - ia parte poetul Răzvan Ţupa.


Muzeului Brukenthal s-a mutat la Gdansk

La Muzeul Naţional din Gdańsk a avut loc vernisajul expoziţiei"Van Eyck - Memling - Brueghel. Capodopere ale picturii dincolecţia Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu" (foto 11).
Expoziţia este rezultatul colaborării dintre cele două muzee,începută anul acesta, cu sprijinul ICR Varşovia. În cadrul eisuntprezentate publicului polonez stiluri de pictură şi pictoricare se întâlnesc rar sau deloc în colecţiile poloneze. Pentruprima dată în istoria muzeală poloneză, în acelaşi loc se vor găsitrei tablouri de Hans Memling, două portrete din colecţia sibianăşi "Judecata de Apoi", care se află în colecţia Muzeului Naţionaldin Gdańsk.
Expoziţia va fi însoţită de un calendar de evenimente ştiinţificeşi educaţionale, care cuprinde mai multe prelegeri susţinute decritici şi istorici de artă polonezi (în special de la MuzeulNaţional din Varşovia), precum şi activităţi pentru copii şitineri.
Tot în cadrul expoziţiei, va fi lansat albumul bilingv polon-englez"Van Eyck - Memling - Brueghel. Masterpieces of painting from theCollections of the Brukenthal National Museum of Sibiu, Romania",care a fost finanţat prin programul "Publishing Romania" alCentrului Naţional al Cărţii.
Expoziţia este deschisă publicului până în data de 31 decembrie2010.


Poezia credinţei - icoane pe sticlă din România laBerlin

Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu" prezintă începând cudata de 8 septembrie 2010 împreună cu fundaţia Kunstforum BerlinerVolksbank expoziţia "Poezia credinţei - Icoane pe sticlă dinRomânia din secolul al XIX-lea".
Cea mai mare parte a celor 200 de exponate este prezentată pentruprima dată în public. Icoanele pe sticlă, un fenomen artisticdeosebit din Transilvania, provin de la Muzeul Naţional al Uniriidin Alba Iulia şi din colecţiile private Irina Muntean (Berlin) şiHartmut van Riesen (München). Expoziţia (vernisată pe 7 septembrie)va fi deschisă publicului până pe 19 decembrie a.c. Expoziţia esteînsoţită şi de un catalog.
În completarea expoziţiei, la sediul ICR Berlin va avea loc la datade 22 septembrie, ora 19.30, conferinţa "Icoane pe sticlă dinTransilvania", susţinută de jurnalistul Italian Giovanni Ruggeri,un pasionat cunoscător al României. Vor fi expuse, de asemenea şiicoane pe sticlă realizate de Adriana şi Nicoleta Oltean, proveninddin Sibiel - localitatea unde se află cea mai mare colecţie deicoane pe sticlă din lume (circa 600 de exponate). Giovanni Ruggeria publicat numeroase articole despre România şi este autorulvolumului "Icoanele pe sticlă din Sibiel".


Fanfara din Vorona şi demonstraţii de ţesut la FestivalulTamisei

Institutul Cultural Român participă, la Londra, pentru altreilea an consecutiv, la Festivalul Tamisei, în perioada 11-12septembrie 2010.
Prezenţa românească se regăseşte în toate cele patru secţiuni alefestivalului: "New European Village", "Bandstand", "Feast on theBridge" şi "Carnival Night".
Etnografele Steliana Băltuţă şi Elena Văculişteanu de la MuzeulJudeţean Botoşani vor prezenta la standul României lada cuţesături, broderii şi costume populare româneşti, însoţite dedemonstraţiile meşterului popular Niculina Andronache la războiulde ţesut, adus special din Botoşani pentru acest eveniment.
Fanfara din Vorona (foto 12, 13), una dintre cele mai cunoscuteorchestre săteşti din România, va lua cu asalt grădinile şiparcurile de pe malul Tamisei. Cei 11 membri ai Fanfarei vor purtacostume populare româneşti specifice zonei şi vor invita lumea săîncingă o "horă moldovenească" pe podul Southwark.
Fanfara va cânta şi defila totodată şi în seara de gală afestivalului alături de alte 30 de grupuri internaţionale, într-uncarnaval ce se va încheia cu un foc de artificii.

"Atelierelelationale" cu Răzvan Ţupa
Atelierele relaţionale sunt o formulă de lectură şi dezbatere aactualităţii din punctul de vedere al potenţialului poetic. Defiecare dată când ne întâlnim cu evenimente şi situaţii pe care nuam fost obişnuiţi să le clasificăm, folosim elementele pe care leavem la îndemână pentru a contura o imagine coerentă în primul rândpentru noi înşine. Întâlnirea dintre aceste imagini subiectivegenerează spaţiul poetic în care ne propunem să definim capetele depod ale creativităţii.
În fiecare sâmbătă, de la ora 17.00, cafeneaua Dalles (intrareaprin librărie) găzduieşte Atelierele relaţionale cu teme dediscuţie, invitaţi, proiecţii de materiale video, dezbateri şiexerciţii creative.
Atelierele relaţionale propun un proiect de publicare de literaturăoriginală. Cărţile, care vor apărea la finalul lunii mai 2011, vorfi alese pe baza dezbaterilor din cadrul întâlnirilorsăptămânale.
Care sunt principalele direcţii ale creativităţii poetice astăzi,cum se mai simt temele poeziei azi, ce fel de relaţie păstreazăpoezia cu realitatea, ce forme de expresie îşi asumă poezia în 2010sunt o parte dintre temele pe care le veţi regăsi în cadrulAtelierelor relaţionale moderate de Răzvan Ţupa (foto 14).


Teatru independent la Sala Dalles

Asociatia teatrul.ro lanseaza cel mai nou spatiu alternativdedicat teatrului independent din Bucuresti, in incinta SaliiDalles. Teatrul Apropo isi deschide stagiunea printr-un maratonteatral fara precedent in Romania.
Maratonul Teatrului Independent (foto 15) se desfasoara intre 10 si12 septembrie reuneste 16 dintre cele mai apreciate spectacoleindependente din Bucuresti si din tara. Peste 80 de artisti tineri,proaspat absolventi sau actori déjà consacrati vor incerca sademonstreze ca teatrul contemporan, farsele medievale,rendez-vous-urile, teatrul dans si improvizatiile pot coexista inacelasi spatiu, unite fiind de aceleasi principii: independenta sinevoia de creatie.
Scopul Maratonului, la care intrarea este libera, este de aprezenta publicului de teatru din Bucuresti posibilitatile sipotentialul teatral al acestui nou spatiu generos, situat incentrul Bucurestiului. Cele mai gustate spectacole din Festival vorfi preluate si jucate in stagiunea Teatrului Apropo ce va incepechiar din saptamana ce urmeaza manifestarii.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO