Ziarul de Duminică

Atlas de anatomie/ de Pierre Kamina

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

10.10.2014, 00:00 1298

Cuvânt înainte de prof. univ. dr. Florin Mihail Filipoiu.

- Excepţional prin modernitatea planşelor cu 1.300 de ilustraţii de o rară calitate ştiinţifică

- Cele 9 capitole acoperă întreaga anatomie umană, inclusiv anatomia aparatului reproducător şi a sistemului nervos

- 50 de secţiuni anatomice cu reflectarea fidelă a imagisticii medicale

- Note explicative succinte care sporesc informaţia furnizată de reprezentările grafice

- Prezentare conformă cu terminologia anatomică internaţională

- Didactic, dar plăcut şi vivace, prezentul atlas este un instrument de cunoaştere accesibil tuturor.

„Lucrarea – susţine în prefaţă prof. univ. dr. Florin Mihail Filipoiu, Şef al Catedrei de Anatomie, Facultatea de Medicină Generală, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, Bucureşti – îmbină cel puţin două calităţi necesare unui demers de o asemenea anvergură:

- prezentare grafică de excepţie, care are şi meritul de a cuprinde toate tipurile de structuri anatomice (oase, muşchi, nervi etc.), dând astfel posibilitatea de a le învăţa în raporturile lor fireşti;

- viziune care, pornind de la morfologie, de la structuri anatomice, ajunge la funcţionalitatea acestora, pregătind studentul pentru abordarea succintă a aspectelor clinice

Consider că prezentul atlas poate constitui un real sprijin al primilor paşi ai unui student la Medicină.“

De acelaşi autor – Pierre Kamina, Profesor emerit de anatomie, Universitatea din Poitiers: Anatomie clinique (Anatomie clinică) (5 volume); Carnet d’anatomie (Carnet de anatomie) (3 volume); Petit atlas d’anatomie (Mic atlas de anatomie); Planches d’anatomie (Planşe de anatomie); Anatomie  opératoire en gynécologie-obstétrique (Anatomie operatorie în obstetrică-ginecologie) (Premiul Academiei Franceze de Medicină).

*

*     *

Fiecare om este o fiinţă unică în personalitatea sa biochimică. Totuşi, oamenii, acoperiţi de tegument, par să constituie populaţii specifice şi unice. Cu toate acestea, după îndepărtarea pielii sau într-un câmp operator, toţii oamenii au în comun o anatomie similară şi acelaşi tip de sânge. Variaţiile morfologice constatate, cum ar fi cele ale sângelui, sunt minime, chiar nesemnificative.

Acest atlas reflectă universalitatea anatomiei corpului uman.

În prezenţa oricărui act fiziologic sau semn patologic, omul a dorit întotdeauna să cunoască organul responsabil, fie pentru a-i trata handicapul, fie pentru a-i ameliora performanţa. Cunoaşterea structurilor corpului uman este o necesitate pentru a răspunde acestei căutări.

Corpul uman rămâne misterios şi enigmatic pentru cel care nu a deschis niciodată un atlas de anatomie. Acesta este o colecţie de imagini semnificative destinate prezentării, dintr-o singură privire, a informaţiilor despre un organ sau o regiune a corpului. Este reflectarea celor 40 de ani cât am predat anatomia medicală, când desenul cu cretă colorată pe tablă era primordial. Realmente, desenul care se realizează în faţa studentului exprimă o gândire care se dezvoltă progresiv şi cu claritate. Îmbinând predarea anatomiei cu desenul stimulăm în student circuitul memorării lucrurilor scrise.

Imaginea anatomică ştiinţifică, iniţiată de Leonardo da Vinci, nu trebuie să fie o transpunere a tuturor detaliilor corpului, ci o selecţie deliberată, echilibrată şi pedagogică a structurii şi a funcţiilor. Prezentarea unui număr prea mare de amănunte este o piedică în învăţarea anatomiei. În acelaşi timp, reprezentarea în imagini desenate a corpului trebuie să traducă realitatea ştiinţifică a disecţiei anatomice, baza examenului clinic, a imagisticii medicale moderne şi a chirurgiei.

Imaginile din acest atlas, departe de imaginile confuze şi respingătoare ale unui cadavru, reflectă anatomia corpului viu. În acelaşi timp, anumite structuri, cum sunt nervii, au fost mărite pentru o vizualizare şi o înţelegere mai bune. Numeroasele secţiuni transversale reprezintă reflectări exacte ale secţiunilor obţinute fie în laborator, fie prin imagistică medicală.

Acest atlas este conceput pentru a servi cunoaşterii şi actului didactic: înţelegerea conexiunilor structurilor anatomice şi, respectiv, a funcţionării lor sau a potenţialei lor disfuncţionalităţi.

Pentru a facilita acumularea cunoştinţelor, anatomia sistematică precede, deseori, anatomia topografică.

Texte concise aduc o completare cu informaţii esenţiale, pe care figura nu le oferă.

A fost adoptată terminologia anatomică internaţională (TA), iar sinonimele au fost menţionate în paranteză.

Acest atlas exhaustiv conţine toate structurile corpului uman, inclusiv cele nervoase şi cele ale organelor reproductive. Bogăţia indicelui său reprezintă o reală trecere în revistă a termenilor anatomici.

Obiectivul nostru va fi atins pe deplin dacă această lucrare, răsfoită de un cititor, îl va ajuta să descopere corpul uman, conform principiului lui François Rabelais: „Prin vederea frecventă a imaginilor anatomice să ajungi la cunoaşterea perfectă a acestei alte lumi, care este Omul“.

 

Introducerea la Atlas de anatomie. Morfologie – Funcţionare – Aspecte clinice, de Pierre Kamina, în pregătire la Editura Litera

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO