Ziarul de Duminică

Autobiografia „preşedintelui inimilor”/ de Ziarul de duminică

Autobiografia „preşedintelui inimilor”/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

20.09.2013, 00:06 97

Ediţia de la începutul verii a Salonului Internaţional de Carte Bookfest a fost dedicată invitaţilor speciali Germania, Austria şi Elveţia – trei ţări, aceeaşi limbă. Curtea Veche Publishing a lansat cu acel prilej volumul „Iarnă-n vară, primăvară-n toamnă. Amintiri” de Joachim Gauck*), preşedintele Republicii Federale Germania.

Joachim Gauck (n. 24 ianuarie 1940, Rostock, Germania) este un activist pentru drepturi cetăţeneşti din fosta RDG, de profesie pastor luteran, ales în 2012 preşedinte federal al Germaniei. Între anii 1990 şi 2000 a deţinut funcţia de Comisar federal pentru arhivele Stasi. În februarie 2012, în urma convorbirilor dintre partidele CDU, CSU, FDP (aflate la guvernare), precum şi SPD şi Verzii (aflate în opoziţie), a fost declarat drept candidat comun la funcţia de preşedinte (federal) al Germaniei. Postul de preşedine federal fusese deţinut până la 17 februarie de Christian Wulff (CDU), care a fost nevoit să demisioneze în urma unor acuzaţii de corupţie. La 18 martie 2012 adunarea (Convenţia) Federală l-a ales pe Gauck încă din primul scrutin, cu mare majoritate, drept nou preşedinte al Germaniei. Învestirea sa în funcţie a avut loc în Berlin la 23 martie 2012. Angela Merkel a vorbit despre el ca despre „un adevărat profesor de democraţie” şi „un neobosit apărător al libertăţii, democraţiei şi justiţiei”, iar publicaţia „Bild” l-a numit „preşedintele inimilor”.

Joachim Gauck a fost întreaga viaţă un luptător, un auster incomod, n-a făcut concesii, a refuzat să fie membru al vreunui partid, fără a fi disident, s-a opus STASI, după dizolvarea RDG ajungând să se ocupe vreme de zece ani de controlul arhivei acestei poliţii secrete.

În „Iarnă-n Vară, Primăvară-n Toamnă” Joachim Gauck îşi rezumă, limpede şi calm, întreaga viaţă, de la copilăria cu tatăl deportat în URSS (fără a fi fost nazist) la îndelungata perioadă în care şi-a transformat amvonul într-o baricadă de la înălţimea căreia le distribuia enoriaşilor săi demnitate, revoltă şi speranţă; de la complicata şi esenţiala activitate de descifrare a dosarelor, în cadrul instituţiei căreia i-a fost şi creier, şi suflet, şi care îi poartă neoficial numele, la alegerea sa ca preşedinte al Germaniei. Acest ultim pas, făcut peste prăpastia ce desparte de obicei societatea civilă de clasa politică, întregeşte destinul emoţionant al unei personalităţi pentru care ideile şi faptele nu s-au contrazis niciodată. A fi preşedintele Germaniei nu e pentru fostul pastor Gauck o onoare mai mare decât este pentru Germania onoarea de a-l avea preşedinte pe gânditorul şi organizatorul Institutului Gauck.

Spre finalul memoriilor, Joachim Gauck are o remarcă profundă, care se potriveşte perfect stărilor existente în oricare dintre fostele ţări comuniste şi pe care dorim s-o subliniem ca atare, mai ales într-o perioadă în care, pe toate căile, se insinuează nostalgia după vechim regim: „În ultimii douăzeci de ani, ca cetăţean al republicii Federale, a trebuit să iau cunoştinţă de faptul că libertatea într-adevăr îşi pierde o parte a strălucirii în cotidianul societăţilor libere. Ca est-german, însă, ca subiect al unei istroii est-europene perdante, ştiu mai limpede decât cei care au dispus mereu de libertate că, dacă nu ne lăsăm din nou şi din nou înaripaţi şi inspiraţi de ea, vom pierde prin asta din puterea şi voinţa noastră de schimbare.”

„L-am cunoscut pe Joachim Gauck atunci când, în 1992 şi apoi în 1997, a venit şi în România, invitat al Alianţei Civice, ca să sprijine eforturile noastre de a convinge Parlamentul României să voteze legea pentru studierea dosarelor fostei Securităţi. La acea dată, dl. Gauck era preşedinte al Autorităţii pentru studierea dosarelor STASI. Această instituţie-model a sistemului de prelucrare a trecutului comunist a fost şi modelul ideal pentru CNSAS iar el, fostul lider al societăţii civile din RDG şi inventatorul acestui sistem era pentru noi modelul intelectualului implicat, de bună voie şi dincolo de toate riscurile, în lupta pentru reformă şi adevăr“, scrie Ana Blandiana.

 

*) Joachim Gauck, în colaborare cu Helga Hirsch – Iarnă-n vară, primăvară-n toamnă. Traducere din limba germană şi note de Michael Astner. Editura Curtea veche

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO