Ziarul de Duminică

Aventurile inventatorului salamului cu soia/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

07.05.2015, 23:56 212

Cristian Teodorescu

Şoseaua Virtuţii

Cartea Câinelui

Editura Cartea românească

Un roman extrem de bine scris, cu personaje memorabile, despre ce se întâmplă cu românii după 1989. Un inginer care se ocupase în regimul trecut de inventarea salamului cu soia şi a şuncii de Praga fără şuncă, poreclit Câinele din cauză că avea au simţ infailibil al mirosului, se transformă în expert în gastronomie, publică o revistă gastronomică de mare succes, are o emisiune TV, devine o celebritate şi pătrunde în lumea noilor îmbogăţiţi, afacerişti şi politicieni, cei mai mulţi foşti securişti fără prejudecăţi, capabili chiar să se elimine unul pe celălalt când se simt ameninţaţi în interesele lor. Treptat, eroul se transformă în „civilul vulnerabil”, acuzat, fără motive, de crimă. Romanul va continua cu un al doilea volum, „Cartea copiilor”.

 

Anca Octavia Dragomirescu

Pe mine să nu mă luaţi de prost

Editura Brumar

E bine să spunem de la început că acest roman, al doilea pe care l-a scris autoarea, a fost cea mai bine vândută cartea a Editurii Brumar, anul trecut. Anca Octavia Dragomirescu este aboslventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara, Facultatea de Medicină (Pediatrie) şi Facultatea de Farmacie. Este profesor universitar doctor în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ şi coordonator de linie masterală în cadrul UMFT. , domeniul Farmacie şi Membru în Consiliul Şcolii Masterale a UMFT. A debutat în 2012 cu „Soluţia: Rocada mică” (RAO). Ambele sale romane au ca sursă de inspiraţie mediul academic, universitar şi domeniile medical şi farmaceutic, cu toate tarele sale: carierism, sforării, dorinţă de putere, de bani, despre clici, incompetenţă, teze de doctorat bolnave, dragoste interesată şi prietenie de context. O poveste pe care, citind-o, ai impresia că o ştii de undeva.

 

Anaïs Nin

Henry şi June

Din Jurnalul dragostei

Necenzurat

1931-1932

Editura Humanitas fiction

Cu o introducere de Rupert Pole. Traducere din engleză de Luana Schidu. Carte ecranizata în 1990 în regia lui Philip Kaufman, cu Fred Ward, Uma Thurman şi Maria de Medeiros în rolurile principale. Anaïs Nin iubeşte pasional, dincolo de convenţii şi pudori moştenite. Îl iubeşte pe Henry Miller pentru geniul şi senzualitatea lui. Pe June Miller pentru frumuseţe şi mister. Pe Hugo, soţul ei, pentru tandreţea cu care o protejează. Pe Eduardo, vărul de care a fost îndrăgostită în copilărie, pentru farmecul lui de efeb. În jurnal, fantasmele se întâlnesc cu luciditatea, iar rezultatul este o viziune unică asupra erotismului şi fidelităţii.

Anais Nin a rămas pe firmamentul literaturii universale drept unica şi marea doamnă a lui Henry Miller.

 

Lucian Ciuchiţă

Copoiul din Cardiff

Editura Vremea

Lucian Ciuchiţă este cunoscut în urma celebrului său proces cu Hollywood-ul, sub învinuirea de plagiere a unui scenariu scris de el de către realizatorii filmului Escape Plan, cu Arnold Schwarzenegger şi Sylvester Stallone. Procesul este în curs. Este absolvent al Facultăţii de Cibernetică ASE Bucureşti în anul 1993, doctor în ştiinţe, scriitor, cineast, membru al Asociaţiei Dramaturgilor de Film din 1991, realizator tv, a beneficiat de o bursă de pregătire în Marea Britanie, teza sa de doctorat are subiectul Tehnici şi metode statistice utilizate în studiul criminalităţii, 1999, a lucrat nouă ani în poliţie şi cinci ani în SPP. A scris mai bine de zece cărţi. Cea de faţă este un roman poliţist „mustind de filozofie pură, împletind «interesantul» cotidian al societăţii britanice contemporane cu un acut miez de speranţă” (editura).

 

Dan Roşca

Locuri şi oameni din Bucureştii de ieri

Editura Ars Docendi

„Înainte de citirea acestei cărţi - scrie Emanuel Bădescu –, aveam impresia că ştiu şi eu câte ceva  din istoria Bucureştilor. Bine că nu a fost o convingere! Fiecare capitol este o explozie de erudiţie, un spectacol minunat pentru iniţiaţi, însă înfricoşător pentru amatorii de banalităţi. Metoda este aparent simplă: din rădăcina temei propuse, Dan Roşca extrage o pădure de explicaţii, în realitate argumente solide susţinute bibliografic şi cartografic. Apoi, totul se limpezeşte, tema dezvăluind un tablou nebănuit, dar viu, deşi, în multe cazuri, reprezintă un trecut cel puţin centenar. Totodată, această carte este un imn dedicat divagaţiei savante, marea noastră dragoste, a celor ce iubim istoria Bucureştilor. Amprenta discuţiilor colocviale este vizibilă, cu salturi în timp şi spaţiu, cu întreruperi de ritm pentru a trage un fum de ţigară ori pentru a sorbi din cafea, cu incursiuni persuasive în viaţa celor din trecut, nu odată apelând la surprize genealogice, ascunse inconştient în sertarele memoriei şi aşa mai departe.”

 

Ileana Urcan

Negustorul de anotimpuri

Editura Tracus Arte

Născută la 20 iulie 1955, în Deva, Ileana Urcan a urmat Facultatea de filologie a Universităţii  Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, secţia Limbi şi literatura română – Limba latină (1975-1979) şi este profesoară de liceu la Bistriţa. A publicat romanele:  „Zăpadă la Roma”, Ed. Dacia, Cluj, 2002 şi  „Romanul cu ferestre albastre de pe colină (Summer Dreams)”, Editura Paralela 45, 2013. Volumul de faţă are două părţi: Time over (2010-2014) şi Intermezzo (1995-2014). În prima parte, altenează prozele scurte cu versuri (majoritare); în a doua, adună texte scurte şi foarte scurte, impresii, portrete, însemnări fugare. Nu e foarte clar de ce aceste texte care, în majoritate, au fost scrise în aceeaşi perioadă şi se aseamănă, au fost separate astfel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO