Ziarul de Duminică

B.D. / 100 de ani de la nasterea lui Jose Cabrero Arnal

B.D. / 100 de ani de la nasterea lui Jose Cabrero Arnal
03.11.2009, 14:46 375

Jose Cabrero Arnal, nascut la Barcelona pe 7 septembrie 1909,fiul unui sever ofiter de politie, se afirma in anii '30 ca autorde benzi desenate comice ("comics", pentru a folosi un termenconsacrat anglo-saxon) in cateva reviste spaniole pentru copii.Desenele pe care le publica in TBO, Pocholo, KKO sau Mickey(aceasta din urma, publicatie Disney, pentru care realizeaza chiarsi coperte) sunt excelente si il consacra ca pe un grafician si uncolorist de mare talent.
Dupa numai cativa ani, destinul ii este frant: angajarea sa departea republicanilor, in razboiul civil din Spania, il obliga sase refugieze in 1939 in Franta, odata cu victoria generaluluiFranco. Aici, este internat intr-un lagar de concentrare, ulteriorse inscrie voluntar in armata franceza, iar capitularea Frantei din1940 il gaseste pe front, unde este capturat de germani. Incalitatea sa de spaniol "rosu" (rojo) este internat in alte lagare,de data aceasta germane, pe toata perioada razboiului.
Pus in libertate in 1945, cu sanatatea subrezita, se intoarce inFranta unde, dupa o perioada de saracie crunta, reuseste saprimeasca de lucru la revista Vaillant (1946).
Aceasta apartinea Partidului Comunist Francez si aparuse inclandestinitate, inca din 1942, sub numele de Le Jeune Patriote.Este un hebdomadar ilustrat, in care banda desenata capata repedeun loc important. La lansarea sa, in 1945, putini banuiau caaceasta publicatie va marca istoria benzii desenate franceze simondiale, constituind un adevarat fenomen de presa in anii'70.
Aici, C. Arnal (cum se semneaza intotdeauna) imagineaza in 1946personajele Placid si Muzo, un urs cu gandire inceata, lenes simancacios, vesnic insotit de un vulpoi firoscos. Cuplul aduceaminte de Stan si Bran. Cei doi vor aparea ani de zile pe paginaintai a revistei Vaillant. Ulterior, vor fi desenati timp de catevadecenii de Jacques Nicolaou.
Amintesc si de Roudoudou, un iedut creat tot de C. Arnal pentrugrupul de presa Vaillant, care va avea o publicatie separata, careii va purta numele. Destinata celor mai mici cititori, revistaRodoudou isi va trai epoca de glorie in anii '50.
Insa vedeta revistei avea sa devina cainele Pif, cu care C. Arnalpublica primele desene in 1948, in cotidianul l'Humanite. In 1950apare si motanul Hercule, si cei doi isi vor face aparitia inVaillant in 1952. Personajul va fi atat de indragit de cititori,incat va trece repede pe pagina intai, iar la mijlocul anilor '60revista avea sa ia numele de Vaillant - le Journal de Pif, pentru adeveni, in 1969, Pif Gadget.
Din cauza nenumaratelor probleme de sanatate, Arnal nu maideseneaza dupa 1953 decat sporadic pentru Vaillant. Continua totusisa elaboreze splendide coperte pentru mensualul Pif le chien,colaboreaza la Pif Poche si uneori chiar la Pif Gadget. Deseneazainsa in continuare, integral, revista Roudoudou. Desenatorii carei-au urmat ii continua linia grafica: Roger Mas (care, dupa Arnal,a fost cel care si-a pus cel mai mult amprenta asupra personajelorPif si Hercule), apoi Louis Cance, Motti, Yannick, Dimberton,Cavazzano (intr-un stil care nu a placut "traditionalistilor"). Si,mai aproape de noi: Mircea Arapu (care i-a desenat de asemenea peArthur, fantoma justitiara, si pe Placid si Muzo), Olivier Fiquetsi altii.
In 1970, Arnal a vizitat Romania, la invitatia redactiei revisteiCutezatorii. Arnal desenase un nou personaj, Minitehnicus, oferitin dar copiilor romani, iar concursul de benzi desenate organizatde Cutezatorii avea ca personaje pe Pif, Hercule si robotelulMinitehnicus. Marele premiu i-a fost decernat lui RaduMarian.
Arnal a fost primit la Bucuresti cu toate onorurile, si mai multefotografii facute cu aceasta ocazie imortalizeaza momentul. Romaniinu l-au uitat, iar Pif a ramas personajul de benzi desenatepreferat pentru multi dintre noi. Un zambet al copilariei la carenu vrem sa renuntam.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO