Ziarul de Duminică

BESTSELLER INTERNATIONAL/ Dezastrul primei mondializari si crima organizata

BESTSELLER INTERNATIONAL/ Dezastrul primei mondializari si crima organizata
05.01.2010, 15:44 37
Poate oare o carte de istorie, erudita, de facturastiintifica, focalizata asupra perioadei antice, sa seduca publicullarg al zilelor noastre si sa devina bestseller? Daca e sa ne luamdupa "428 dopo Cristo, Storia di un anno" ("428 dupa Hristos,Istoria unui an"), un volum semnat de italianul Giusto Traino,raspunsul e, cu siguranta, afirmativ.
Care este reteta acestui succes? In primul rand stilul,eficient si erudit fara sa fie complicat, cat se poate deindepartat de minutia artizanala si fastidioasa a studiilorobisnuite de "microistorie". In al doilea rand, manieracinematografica in care este conceputa aceasta panorama istorica,aerul sau de roman de calatorie. Pentru ca, in primul rand, cartealui Traino asta este: un voiaj care incepe la fruntariileOrientului, in Persia - pe atunci singurul rival serios al Romei -si ajunge in Britania insulara, trecand prin Spania vanadalilor,prin stravechea Italie, prin Roma ("Vaticanul paganismului") sauprin Africa. Un ocol al Imperiului roman in 365 de zile, intreprinscu sandalalele si gustul pentru aventura ale calatorului, darbeneficiind, in plus, de puterea de sinteza a omului de stiinta side vocatia pentru interdisciplinaritate a unui cercetator caredoreste sa iasa din infernul specializarii inguste.
Anul 428 dupa Hristos (cel pe care istoricul il urmaresteoferindu-ne prilejul sa descoperim orase, palate, deserturi simanastiri, dar, mai ales - printre oamenii de toata mana - figurilememorabile ale Sf. Augustin, imparatesei Galla Placidia (pe carelocuitorii Ravennei o mai slavesc si azi), barbarului Genseric,sarazinului Al-Mundhir sau coptului Chenute) este un an, aparent,banal. Singurul eveniment notabil este constituit de prabusirearegatului Armeniei, un spatiu pierdut in strafundurileImperiului.
Un eveniment care, insa, nu are cu nimic vocatia de acontribui la perturbarea ordinii mondiale. Anul 428 este un anoarecare, un an fara istorie - daca doriti -, in care nu s-ainfaptuit nimic, nu s-a jucat nicio carte majora, si in care totuleste pe cale sa se infaptuiasca. Pentru ca acum, sub aparenta calmaa unei mondializari fericite (intr-o vreme cand Roma, cum spuneaRudolph Von Ihering, "reprezenta trimuful ideii de universalitateasupra principilui nationalitatilor") incep sa se teasaevenimentele nefaste care vor duce la prabusirea unui imperiudevenit prea mare. Tensiunile momentului sunt multiple: intre elitesi popor, intre barbari si romani, intre crestini si pagani.Unitatea de fatada (mentinuta gratie unor lideri puternici, precumdeja evocata Galla Placidia) nu este destul de puternica incat sastarpeasca sau macar sa stavileasca raul endemic care ravasea ariiintinse aflate sub influenta Romei, jafurile si revoltele fiscale,toate legate de crizele economice. Ultimele scrisori ale Sf.Augustin sunt o buna marturie in acest sens: potrivit lor,criminalitatea organizata devenise una dintre cele mai dureroaseprobleme ale imperiului, care fragiliza echilibrul moral alsocietatii. Asteptandu-se la tot ce era mai rau, autoritatile serefugiaza in mlastinile Ravennei (intr-o vreme cand, atentie!,barbarii inca nu amenintau Italia) si fac din ce in ce mai frecventrecurs la militiile private. In fata acestui proces de descompunerecauzat de gigantism, barbarilor nu le-a ramas decat sa fortezefrontierele Imperiului, care avea sa se prabuseasca precum uncastel de carti de joc. Aici se afla, probabil, cel de-al treileatemei pe care se sprijina succesul cartii lui Traina: extraordinaraasemanare cu prezentul inceputului de mileniu III dupa Hristos,cand visul frumos al mondializarii incepe, in multe privinte, sacapete aparentele cosmarului.

DANIEL NICOLESCU. Absolvent, in 1982, alUniversitatii Bucuresti, Facultatea de filologie, sectiaromana-portugheza. Redactor principal (si, incepand cu 1991,grafician copertator) la Editura Eminescu, intre 1985-2003.Colaborari (cronica literara, cronica plastica, traduceri) lanumeroase reviste culturale, incepand cu 1974. Redactor siart-director la diverse publicatii din tara. A semnat mai multevolume de traduceri si un volum de interviuri. Din anul 2000 panain 2009 - editor executiv la Ziarul de duminica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO