Ziarul de Duminică

BESTSELLER INTERNATIONAL / Venceremos!

BESTSELLER INTERNATIONAL / Venceremos!
16.09.2009, 15:48 22
Pare o gluma, dar nu e. Pare un dictionar, dar nu e decat osuita de cugetari oranduite alfabetic. Pare un obiect destinatuzului public, dar nu este decat un cadou facut de un discipolmaestrului sau. In fine, pare o carte, dar, de fapt, este otreapta, de inegalabila valoare teoretica si practica, catrespiritul incandescent al revolutiei permanente.

Pe 7 august, anul acesta, cu doar cateva zile inainte deaniversarea celor 83 de ani ai sai, El Lider Maximo a prezentatcubanezilor "Dictionarul gandirii lui Fidel Castro". Opul a fostrealizat de catre un inflacarat universitar din Havana, in varstade 58 de ani, senor Salomon Susi Sarfati, care a declarat presei,cu ocazia lansarii, de la sediul editurii Politica, in spatiulpalatului Segundo Cabo, din vechea Havana, ca a intocmit cartea casa i-o ofere comandantului suprem in chip de cadou, de omagiu, deprinos de..., cu ocazia zilei sale de nastere. Volumul (spredeosebire de carticica rosie, cea lui Mao, si de cea verde a luiKadhafi, poseda o culoare neprecizata) are 340 de pagini,contine1.978 de aforisme, extrase cu migala si devotament dinprelungile discursuri rostite de Castro vreme de 51 de ani, si are497 de intrari, insiruite alfabetic (criteriu profund toxic, caci,privilegiind cunoasterea alfabetului, pune in umbra cunoastereaperioadelor din viata si gandirea prezidentiala, deci o ordinecronologica). Din Prolog, aflam ca "este o selectie din gandireaideologica a lui Fidel Castro, pornind de la niste texte carereleva dimensiunea politica si filosofica esentiala si educativa" afostului lider. Nu este un best-seller (a avut un tiraj de 2.000 deexemplare, dintre care, e drept, 700 s-au vandut ca painea calda inziua lansarii), dar ascunde promisiunea unui long-seller, a caruimaterie se va imbogati si rafina in editiile viitoare. Asta pentruca fostul conducator, chiar daca s-a retras din viata publica inluna iulie a anului 2006, lasand fraiele puterii in mana frateluisau Raul, continua sa gandeasca frenetic si sa scrie harnic (cam unarticol la doua zile), si sa-si trimita cogitatiile cu nuantemorale presei centrale cubaneze, sub titlul de rubrica "Reflexionesdel companero Fidel". Mai proaspat ca oricand, Castro a aparut sila televizor, pe 23 august a.c., dupa 14 luni de absenta invaluitain mister, imbracat in trening si dand sfaturi unei cete destudenti ai universitatii Carabobo. Proaspete ii sunt si unele idei(de aceea si vorbeam despre necesitate unor viitoarea editiiadaugite ale "Dictionarului..."), pentru ca, daca veti aveacuriozitatea sa-i frunzariti Reflectiile (oricand accesibile ineditia onaline a ziarului Granma), veti descoperi ca Fidel apropus-o pe doamna Clinton pentru premiul Nobel, ca l-a apucat undrag nesfarsit pentru presedintele Obama, pe care il vede ca pe obiata victima a rasismului american si ca nu mai da zile multeembargoului american asupra Cubei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO