Ziarul de Duminică

Bestseller istoric (II)/ de Stelian Ţurlea

Bestseller istoric (II)/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

10.02.2012, 00:06 137

Paul Starobin - Sfârşitul secolului american şi noile puteri mondiale. Omenirea se află într-un punct de cotitură. America, altădată puterea dominantă a lumii, a ajuns la capătul ascendenţei sale globale, iar întrebarea este ce se va întâmpla mai departe. Printre ipotezele avansate de Paul Starobin se numără haosul global, dominaţia Chinei şi, într-o viziune mai radicală, o epocă a oraşelor-stat sau a unei civilizaţii universale, culminând cu instaurarea unui guvern mondial.

Sfârşitul secolului american va fi marcat de o diminuare a statutului social, economic şi politic inovator al Statelor Unite, de un naţionalism resuscitat în ţări ca India, China şi Rusia, precum şi de o dezvoltare a instituţiilor culturale, politice şi economice mondialiste. Deşi aceste schimbări produc nelinişte, cea mai bună speranţă de adaptare a americanilor la noua etapă o reprezintă acceptarea unor idei şi practici noi de la alte popoare.

Lucrarea, incitantă şi bine argumentată, îmbină tehnica reportajului cu analiza istorică riguroasă, provocând cititorul să-şi pună problema unei lumi aflată într-un proces de schimbare dramatică, o lume în care Statele Unite nu mai deţin supremaţia. Tonul este unul sobru, dar, în final, plin de speranţă - epoca post-America nu trebuie privită ca un dezastru de către poporul american, putând reprezenta chiar o etapă eliberatoare. Cartea a fost bestseller în topurile americane.

Paul Starobin este corespondent al "National Journal" din SUA, a fost şef al biroului din Moscova la revistei "Business Week", a scris despre Rusia, Asia Centrală, Orientul Mijlociu şi America de Sud. Trăieşte în Virginia.

Nick Page - Cea mai lungă săptămână. Adevărul despre ultimele zile ale lui Isus. Ce s-a întâmplat cu adevărat în timpul ultimelor zile ale lui Iisus? Din punct de vedere istoric, moartea Lui a fost un eveniment neînsemnat, o execuţie în Iudeea, la marginea Imperiului Roman.

Cu toate acestea, răstignirea şi evenimentele care au precedat-o aveau să schimbe lumea din temelii, pentru totdeauna. Ultima săptămână trăită de Iisus pe pământ a fost, probabil, cea mai importantă săptămână din întreaga istorie a omenirii.

Cartea de faţă reconstituie, zi de zi şi oră de oră, ultimele şapte zile, de la intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, duminică, până la învierea Lui. Sunt luate în considerare mărturiile apostolilor din Evanghelii, dovezi istorice şi descoperiri arheologice. Îmbinându-le într-o naraţiune alertă şi obiectivă, Nick Page ne aduce în faţa ochilor Ierusalimul acelor vremuri, cu obiceiurile, oamenii, chiar şi mirosurile sale, surprins în Săptămâna Sfântă de dinaintea Paştelui.

Nu este o carte de ficţiune, ci de istorie, cu personaje reale şi fapte care au avut loc cu adevărat. O carte care ne demonstrează că Iisus nu este un mit şi că săptămâna cea mai lungă încă nu s-a încheiat.

Nick Page este autor a peste şaptezeci de cărţi pentru adulţi şi copii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO