Ziarul de Duminică

Biblioteca Viitorului

Deschiderea Bibliotecii Naţionale/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

20.04.2012, 00:08 1961

Biblioteca Naţională a României va deschide treptat, începând din 23 aprilie, activităţile destinate publicului, în noul său sediu, situat în Bulverdul Unirii nr. 22, din Bucureşti. Potrivit site-ului institutiei, sub deviza "O perspectivă asupra culturii - Biblioteca Naţională a României", timp de cinci zile, din 23 şi până în 27 aprilie, conducerea bibliotecii propune un program inaugural care va încerca să prezinte publicului larg activităţile şi misiunea unei biblioteci naţionale, atât zonele de interferenţă între biblioteca naţională şi celelalte tipuri de biblioteci (publice, specializate, universitare, şcolare, de cercetare), cât şi cele de interferenţă între biblioteca naţională şi alte instituţii info-documentare, precum muzeele, arhivele, centrele culturale.

Astfel, pe 23 aprilie, de Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor şi Ziua Naţională a Bibliotecarului, discuţiile se vor concentra pe definirea conceptului de bibliotecă naţională şi pe biografia şi specificul Bibliotecii Naţionale a României în cadrul familiei europene de biblioteci naţionale.

La evenimentul inaugural au fost invitaţi să participe, alături de conf. dr. Elena Tirziman, director general, Kelemen Hunor, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), acad. Ioan Haiduc, preşedintele Academiei Române, Alexe Rău, director general al Bibliotecii Naţionale a Moldovei, Nicolae Manolescu, ambasador UNESCO, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), prof. univ. dr. Mircea Regneală, preşedintele Asociatiei Bibliotecarilor din România (ABR), Doina Popa, preşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor din Bibliotecile Publice din România (ANBPR).
Ziua de 24 aprilie va fi dedicată bibliotecilor publice şi statutului lor de Agora, de spaţiu formativ şi informativ în societatea secolului XXI, iar 25 aprilie - bibliotecilor de învăţământ şi rolului lor în educaţia formală şi non-formală.

De asemenea, data de 26 aprilie va fi consacrată bibliotecilor specializate şi importanţei pe care o are cercetarea documentară în orice demers ştiinţific pertinent, urmând ca ultima zi, 27 aprilie, să fie dedicată statutului şi importanţei colecţiilor patrimoniale din biblioteci, arhive, muzee etc.

În plus, conducerea Bibliotecii are ca obiectiv iniţierea de parteneriate pe termen lung cu şcoli şi universităţi din Bucureşti şi din ţară (cărora Biblioteca Naţională a României le pune la dispoziţie servicii şi săli specializate), atât în ceea ce priveşte literatura curriculară şi extracurriculară, cât şi în ceea ce priveşte oferta culturală şi cea de petrecere activă a timpului liber.

Iniţiată în 1995 de UNESCO, 23 aprilie - Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor este sărbătorită şi în România, din 2005, ministrul Culturii instituind, pe 23 aprilie, Ziua Naţională a Bibliotecarului.Ziua de 23 aprilie a fost aleasă de UNESCO Zi Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor dat fiind că, la această dată, în 1616, au murit doi dintre titanii literaturii universale - Cervantes şi Shakespeare, câteva sute de ani mai târziu, la aceeaşi dată, născându-se un altul - Vladimir Nabokov

Noul sediul al Bibliotecii Naţionale va fi un soi de orăşel multicultural, cu săli pentru expoziţii, restaurante şi cinematograf. Biblioteca Naţională din Bucureşti are o suprafaţă desfăşurată de 120.000 de metri pătraţi. Lucrările la Biblioteca Naţională a României au început în 1986, însă după decembrie '89 acestea au fost sistate. Şantierul a prins viaţă în primăvara anului 2009 cu o investiţie anunţată de 100 de milioane de euro.

Vizitatorii vor beneficia de un confort rar întâlnit în centrele culturale din ţara noastră. Sălile de lectură, cele de conferinţe şi amfiteatrul multifuncţional dispun de pereţi acoperiţi de panouri fonoabsorbante. Persoanele aflate în asemenea încăperi nu vor auzi zgomotul de afara, cu atât mai mult cu cât biblioteca se află pe un bulevard foarte tranzitat. Camerele destinate activităţilor culturale dispun de instalaţii de aer condiţionat sub forma unor dulapuri de climatizare plasate pe plafon şi pe pereţi. Sistemul ajunge la temperatura dorită într-un timp extrem de scurt. Cei ce vor trece pragul bibliotecii în timpul iernii, nu vor fi nevoţi să-şi care hainele groase după ei, ci le pot lăsa la garderoba de la parter. Cititorii îşi vor petrece timpul în mai mult decât nişte simple săli de lectură. Camerele Bibliotecii Naţionale vor avea birouri moderne, însoţite de câte un calculator cu acces la internet. Ei vor putea căuta în baza de date orice carte din cele 12,5 milioane de volume şi o vor primi la cerere prin intermediul unui mini-lift inteligent, aflat în fiecare sală de lectură. Liftul preia cărţile din depozite şi la aduce în camera de unde au fost solicitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO