Ziarul de Duminică

BIFF 12/ de Monica Vlăduţu

BIFF 12/ de Monica Vlăduţu

Autor: Ziarul de Duminica

05.05.2016, 23:50 32

La Cinema Elvira Popescu şi în prezenţa Alteţei Sale Regale, Principele Radu, sub al cărui înalt patronaj s-a desfăşurat această a 12-a ediţie a Bucharest International Film Festival, a avut loc festivitatea de închidere şi de decernare a premiilor BIFF 2016.

Doamna Dana Dimitriu-Chelba, iniţiatoarea festivalului, a fost, şi de această dată, gazda galei care a marcat finalul ediţiei din acest an a BIFF. Primele cuvinte au fost de mulţumire pentru prietenii şi sprijinitorii noştri, fără de care nu am fi rezistat până acum. Şi datorită lor, festivalul nostru a devenit un reper în peisajul cultural bucureştean, iar pentru acest fapt suntem recunoscători tuturor celor care ne-au ajutat.

Juriul criticii, în componenţa Magda Mihăilescu, Florentina Ciuverca şi Ruxandra Grecu a premiat filmulA Dragon Arrives (Iran, 2016, regia Mani Haghighi), pe care l-a considerat ca fiind o combinaţie originală şi neaşteptată dintre genuri-thriller, film noir, documentar, comedie, pe care, la prima vedere, nu le vedem amestecate.
Pe scenă au urcat, apoi, doamna Elena Cristodoulidou, membru al juriului, împreună cu domnul Gabriel Fătu, pentru a anunţa şi a acorda menţiunea specială a juriului, care a fost atribuită unui film franţuzesc, „La fille du patron/The Boss” Daughter, (Franţa, 2006, regia Olivier Loustau), care „reuşeşte să redea într-un mod blând un subiect cu accentuată temă socială.” Vizibil emoţionat, regizorul filmului, monsieur Olivier Loustau a mulţumit juriului şi publicului pentru acest premiu.

Gala de închidere a BIFF 2016 a continuat cu premiul pentru scenariu, a cărei motivaţie a fost citită de către domnul Gabriel Dettre, un binecunoscut şi multi-premiat  producător de origine maghiară. Bazat pe piesa de teatru „Hotel Europa” scrisă de către filosoful Bernard-Henry Levi, scenariul filmului „Death in Sarajevo” (Bosnia şi Herţegovina, 2016, regia Danis Tanovic) a fost apreciat pentru că „aduce la vedere o combinaţie de episoade din realitate şi reflecţii despre trecut şi viitor.”
Premiul pentru cea mai bună regie este acordat regizoarei  Mia Hansen-Love, care, în filmul  „Lavenir/Things to Come” (Franţa, 2016) „manevrează cu discreţie eficientă şi, cu umor sănătos, mixează mise-en-scene fireşti şi povestea unei femei a cărei viaţă se va schimba total după ce bărbatul ei o părăseşte”. Doamna Angela Chiriacescu, producător la Abis Studio şi domnul Enrico Vannucci, membru al juriului, au citit motivaţia juriului şi au înmânat premiul lui Sylvain Auzou, directorul artistic al B IFF.

Înainte de anunţarea marelui premiu, trebuie menţionat şi faptul că, la începutul galei, a fost prezentat un scurt film despre ce&cum s-a întâmplat în cele 6 zile de festival. Au fost zile pline şi frumoase, pe care oaspeţii noştri, deopotrivă membri ai juriilor, invitaţi speciali şi, desigur, cinefili nelipsiţi de la proiecţii, le-au aşteptat şi le-au „savurat” cu mare plăcere.

Aşadar, premiul pentru cel mai bun film, la ediţia a 12-a a Bucharest International Film Festival, recompensează filmul „Soy Nero (SUA, 2016, regia Rafi Pitts) cu „un subiect care depăşeşte graniţele proprii, pentru a ne aduce la lumină, într-un mod foarte puternic artistic, teme foarte grave ale zilelor noastre atât de tulbur(i)ate.” După ce motivaţia juriului a fost citită de către doamna Cristina Liberis, din partea partenerului nostru tradiţional, Institutul Cultural Român, premiul a fost înmânat domnului Rafi Pitts de către Alteţa Sa Regală, Principele Radu, care l-a felicitat pe câştigător şi a subliniat importanţa acestui eveniment cultural care, an de an, s-a impus pe scena culturală bucureşteană. A mai spus Alteţa Sa Regală, Principele Radu că parteneriatul Casei Regale cu Bucharest International Film Festival va fi continuat şi îmbogăţit cu fiecare ediţie, mulţumind şi participanţilor şi laureaţilor BIFF 2016. Primind premiul, regizorul iranian a mulţumit juriului şi organizatorilor BIFF2016 pentru oportunitatea pe care a avut-o de a fi, din nou, în România, de această dată, ca participant la un festival de film, dar şi publicului care i-a apreciat filmul şi cu care s-a întâlnit la o sesiune q&a. Deasemenea, a mulţumit echipei care i-a fost alături la realizarea „Soy Nero” şi l-a invitat pe Răzvan Rădulescu, co-scenarist al filmului, să vină la Bucureşti.

Domnul Sylvain Auzou, noul director artistic al BIFF, a spus că, din acest an, se numeşte, pur şi simplu, Silviu. Mulţumind pentru invitaţia şi onoarea de a fi alături de o echipă remarcabilă, a apreciat participarea publicului şi ne-a dat întâlnire peste un an.

Astfel, această a 12-a ediţie a BIFF are două coperţi identice, având în vedere câştigătorul marelui premiu şi faptul că „Soy Nero” a şi deschis festivalul. Sperăm că cele şapte zile pe care vi le-am oferit v-au mulţumit şi vă rugăm să ne iertaţi pentru micile, sperăm noi, erori care s-au (mai) strecurat pe ici-pe colo. Vă aşteptăm cu nerăbdare la anul, când ediţia a 13-a a Bucharest International Film Festival va fi mai bună şi mai frumoasă, măcar pentru faptul că nu credem în fatalităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO