Ziarul de Duminică

BIFF 2016/ de Ziarul de duminică

BIFF 2016/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

15.04.2016, 00:07 131

Festivalul Internaţional de Film Bucureşti, cel mai longeviv festival competiţional de lungmetraj din Capitală, se va desfăşura anul acesta, între 18 şi 24 aprilie. În  doar şapte zile de festival, la Institutul Francez (Sala „Elvire Popesco”), Muzeul Ţăranului Roman şi Clubul Ţăranului vor avea loc evenimente speciale dedicate copiilor şi adulţilor: proiecţii în premierã în România, gale, workshop-uri, master-classes etc.

Direct de la Berlin vin la BIFF, anul acesta, două lung-metraje care au făcut parte din Competiţia Oficială: filmul „Soy nero” (Germania/ Franţa/ Mexic/ S.U.A., 2016), regizat de Rafi Pitt, care îl are co-scenarist pe Răzvan Rădulescu şi „A Dragon arrives!”, în regia iranianului Mani Haghighi, (Iran 2016).

Cea de-a XII-a ediţie completează conceptul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti la care, pe lângă secţiunile tradiţionale (Competiţie, BEST 4 Kids), se adaugă două secţiuni noi: Le Film francophone şi Veneţia, cea din urmă dedicată Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia. În cadrul acestei noi secţiuni, prezentată pentru prima oară în România, spectatorii cinefili se vor bucura de patru producţii participante la festivalul veneţian, filme premiate si apreciate atât de criticii de specialitate cât şi de publicul larg.

Festivalul Internaţional de Film Bucureşti este organizat de Fundaţia Charta şi se desfăşoară cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaştilor din România şi al Institutului Cultural Român, sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României.

Această a XII-a ediţie a BIFF vine şi cu o premieră organizatorică. Domnul Sylvain Auzou (foto 2), directorul secţiunii Venice Days, din cadrul  Mostrei Veneţiene, este noul director artistic al festivalului. Acesta nu este însă primul său contact cu BIFF, la ediţia din 2010 fiind membru al juriului.

Anul acesta, juriul secţiunii principale este condus de doamna Marie Pierre Duhamel Muller. Cu o experienţă îndelungată şi variată în diferite departamente ale producţiei cinematografice, acum este producător la prestigioasa companie „Pathe”, după ce, până în 2014 a fost membru al comitetelor de selecţie pentru  Venezia Mostra del Cinema şi pentru Roma IFF (2005-2014). Doamna Elena Cristodoulidou este un nume cu rezonanţă în spaţiul cinematografiei europene. Din 1994 lucrează şi organizează diferite structuri responsabile cu buna desfăşurare a industriei cinematografice atât în ţara natală, Cipru, cât şi la nivel comunitar european. Între 1996-1999 a prezentat o emisiune de cultură cinematografică la televiziunea de stat din Cipru. Enrico Vannucci este consultant, pentru scurt  metraje, la Festivalul de Film de la Veneţia şi este membru al comitetului de organizare al ViaEmili@DocFest. Din 2009 a acoperit, în calitate de critic de film, festivalurile de gen din lume. Între 2010-2014 a fost directorul „Ozu Film  Festival”. Gabriel Dettre este regizor, scenarist şi producător care, după ce a trăit şi a lucrat muţi ani în New York, a hotărât să revină în Budapesta. Are în portofoliu filme care au fost nominalizate la Oscar, precum şi producţii care au fost remarcate la prestigioase festivaluri din toată lumea. Este producător executiv al filmului „6,9 pe scare Richter”, cea mai nouă producţie a regizorului Nae Caranfil. Pe lângă impresionanta carieră de regizor şi producător, domnul Gabriel Dettre este şi un foarte apreciat profesor, fiind invitat să-şi împărtăşească experienţa şi cineaştilor în devenire. Juriul este completat cu o prezenţă românească: Cristian Tudor Popescu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO