Ziarul de Duminică

Biografii comentate (XV), Angela Davis, o activistă americană valorificată de URSS/ de Călin Hentea

Biografii comentate (XV), Angela Davis, o activistă...

Autor: Calin Hentea

30.05.2013, 23:55 267

Repere biografice. Născută într-o familie de intelectuali de culoare dintr-un cartier marcat de conflicte rasiale specifice oraşelor din sudul Statelor Unite, Angela Davis a beneficiat de şansa unei solide formaţii universitare umaniste, dar a cunoscut de timpuriu atât persecuţiile rasiale, cât şi cele politice datorită ideilor sale revoluţionare. A fost atrasă spre comunism prin intermediul filozofului Herbert Marcuse (1898-1979), pe care l-a cunoscut în timpul unei manifestaţii din timpul Crizei rachetelor din Cuba, devenind membră a Partidului Comunist American în 1968. După ce a fost candidata Partidului Comunist American pentru postul de vicepreşedinte al SUA, Angela Davis a părăsit partidul, dar a rămas o activistă a Mişcării pentru Drepturi Civile şi împotriva persecuţiilor rasiale şi politice, declarându-se doar o socialistă democrată. În august 1970 Angela Davis a fost acuzată de complicitate la răpirea şi asasinarea judecătorului californian Harold Haley, devenind timp de două luni una din cele mai căutate persoane de către FBI pe teritoriul SUA; arestată, Davis a fost declarată nevinovată şi eliberată în 1972 de către un juriu format doar din albi. Pe fondul popularităţii obţinute ca urmare a mişcării internaţionale create pentru eliberarea sa, Angela Davis a fondat Alianţa Naţională Împotriva Represiunii Politice şi Rasiale. În 1997, Angela Davis s-a declarat lesbiană în revista Out. Angela Davis a conferenţiat la Universităţile din San Francisco, Stanford, Syracuse, Howard, precum şi la evenimente politice semnificative precum Martin Luther King Commemorative Celebration desfăşurat în ianuarie 2009 la universitatea din Louisiana. A fost lector de filozofie şi a ajuns profesor în cadrul departamentului de istorie a conştiinţelor de la universitatea din San Francisco.

Contribuţii. Angela Davis şi-a exprimat public convingerile radicale, criticând sistemul social şi politic din Statele Unite prin numeroase luări de cuvânt incendiare în cadrul manifestaţiilor de protest, prin interviuri, prin conferinţe şi prelegeri în centre şi universităţi americane, dar şi din Europa, Africa, URSS, precum şi prin cărţile publicate de-a lungul anilor: If They Come In The Morning (1971), An Autobiography (1974), Women, Race & Class (1981), Women, Race and Politics (1989), Blues Legacies & Black Feminism (1999) şi The Angela Y Davis Reader (1999). Domeniile în care Angela Davis a militat cu vehemenţă şi aplomb au fost: critica segregaţiei şi inechităţilor rasiale din Statele Unite, susţinerea Mişcării pentru drepturi civile (fiind acuzată de colaborare cu organizaţia „Panterelor Negre” denunţarea sistemului rasist de segregare din „complexul industrial al închisorilor americane”, protestele împotriva Războiului din Vietnam şi apoi a celui din Irak, lupta împotriva segregaţiei sexuale şi a discriminării lesbienelor şi homosexualilor. Numele şi activismul social-politic al Angelei Davis a fost exploatat intens de propaganda comunistă pe plan intern din ţările socialiste, deoarece profilul ei corespundea perfect dogmelor ideologice comuniste: era cetăţean american de culoare (minoritar), era comunistă, lupta din interior împotriva nedreptului sistem social-politic, era persecutată de autorităţile americane, se pronunţa public şi vehement. La vremea respectivă, propaganda comunistă a trecut peste orientarea ei sexuală sau demisia din minusculul Partid Comunist American, fiind selectate spre publicare doar acele informaţii şi fotografii corespunzătoare obiectivelor politicii comuniste.     

Evaluări. Angela Davis a fost una dintre cele mai cunoscute activiste comuniste pe plan internaţional din anii 60 şi 70, imaginea sa fiind întreţinută de activitatea sa publică neobosită precum şi de carisma acesteia. Efigia Angelei Davis a fost intens utilizată drept „o dovadă vie” de întreg aparatul de propagandă al statelor socialiste în frunte cu URSS, inclusiv de România ceauşistă, care afişa în acelaşi timp o relaţie specială de apropiere faţă de SUA. Utilizând profilul public al Angelei Davis, propaganda URSS avea un argument concrat pentru a susţine mişcarea comunistă internaţională, dar şi pentru a dovedi atât persecuţiile rasiale, cât şi o amploare exagerată a partidului  comunist din SUA. Angela Davis rămâne un model cultural puternic pentru „noua stângă americană” şi pentru comunitatea afro-americană privind lupta pentru trezirea conştiinţelor împotriva sistemului poliţienesc american şi a segragaţiilor rasiale şi sexuale de orice fel.

Născută la 26 ianuarie 1944, Birmingham, Alabama, SUA, activistă comunistă şi pentru drepturi civile americane

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO