Ziarul de Duminică

Biografii comentate (XVII). Sefton Delmer, maestrul propagandei negre radiofonice/ de Călin Hentea

Biografii comentate (XVII). Sefton Delmer, maestrul...

Autor: Calin Hentea

13.06.2013, 23:56 124

Repere biografice. Părinţii lui Sefton Delmer proveneau din Australia, iar tatăl său preda literatura engleză la Universitatea din Berlin, aşa încât viitorul specialist în propagandă neagră a învăţat limba germană încă din copilărie, la şcoală. Surprins împrună cu părinţii în Germania de declanşarea ostilităţilor, în primii trei ani ai Primului Război Mondial a fost internat împreună cu familia într-un lagăr german pentru străini. După ce s-a specializat în limbi străine la colegiul Lincoln din Oxford, Sefton Delmer a ales cariera jurnalistică devenind corespondentul la Berlin al ziarului Daily Express. În această calitate, ziaristul Delmer l-a cunoscut pe nazistul Ernst Rohm (1887-1934) - şeful puternicului SA, care i-a intermediat apoi primul interviu al unui jurnalist britanic cu Hitler, pe care l-a însoţit ulterior în campania electorală a acestuia din 1932. După preluarea puterii de către nazişti şi încendierea Reichstagului în 1933, Sefon Delmer a fost bănuit de germani a fi agent MI6, iar englezii l-au crezut a fi un simpatizant nazist. În septembrie 1940, datorită cunoştiinţelor sale de limbă, cultură şi mai ales politică germană, Sefton Delmer a fost recrutat de Executivul de luptă politică (PWE) pentru a organiza campania de operaţii secrete de propagandă neagră anti-nazistă radiofonică, în care a obţinut notabile succese. După război Sefton Delmer a fost timp de cincisprezece ani şeful corespondenţilor de politică externă ai ziarului Daily Express.

Contribuţii. Concepţia propagandei negre radiofonice desfăşurate de Sefton Delmer a fost aceea de a emite pentru ascultătorii din Germania emisiuni subversive la adresa regimului hitlerist, emiţătorii pretinzându-se a fi fervenţi susţinători ai lui Hitler. Primul post de radio pe unde scurte condus de Sefton Delmer a început să emită pe 23 mai 1941 şi s-a numit Gustav Siegfried Eins, post care afirma că este condus de un personaj numit „Şeful”. Acesta se prezenta drept un nedezminţit nazist care nu-l agrea nici pe Chruchill, dar nici pe aşa-zişii comunişti din NSDAP care „ar fi trădat revoluţia nazistă”. În atmosfera epocii, faptul că abrevierea denumirii postului „GS1” putea însemna pentru ascultătorii gemani şi Geheimsender 1 avea o semnificaţie deosebită. Sefton Delmer, cunoscând foarte bine atât mentalitatea naziştilor, cât şi pe cea a germanilor obişnuiţi, a combinat cu eficacitate maximă  zvonurile credibile cu informaţiile secrete obţinute de serviciile britanice sau rezultate din interogatoriile prizonierilor, împreună cu datele furnizate de mişcările de rezistenţă din teritoriile ocupate de germani. Tot Sefton Delmer a creat la cererea Amiralităţii britanice un post de radio dedicat demoralizării echipajelor submarinelor germane intitulat Deutsche Kurzwellensender Atlantik sau Atlantiksender, la care a transmis atractive piese de jazz (interzis în Germania, unde era considerat decadent), amestecate cu melodiile cele mai populare la momentul respectiv în Germania. Soldatensender sau „Radioul forţelor armate din Calais” a fost un alt post clandestin creat de Sefton Delmer, care emitea tot din Anglia pentru demoralizarea soldaţilor germani din Europa, despre ale căror soţii sau surori se spunea că se culcau cu muncitorii străini aduşi cu forţa în Germania. Delmer a supervizat şi editarea, începând din mai 1944 cu ajutorul specialiştilor în război pshologic din SHAEF a ziarului Nachrichten fur die Truppe / Ştiri pentru sodaţi, care a fost diseminat asupra teritoriilor ocupate de un escadron de aviaţie american, specializat în paraşutarea de fluturaşi. Pe măsură ce frontul se apropia de Germania propaganda neagră britanică a insinuat existenţa unei mişcări de rezistenţă anti-naziste pe teritoriul german.

Evaluări. Sefton Delmer a fost unul dintre cei mai redutabili specialiştii britanici în domeniul propagandei negre radiofonice din cel de-al Doilea Război Mondial. Succesele sale, evaluate pe baza reacţiilor observate în rândul trupelor germane, s-au bazat nu atât pe perfecta cunoaştere a limbii germane, cât pe flexibilitate, cunoaşterea mentalităţilor germane, inventivitate şi exploatarea centralizată şi eficace a informaţiilor despre inamic. Delmer a întors astfel împotriva naziştilor politica lui Goebbels din anii 30 de a pune la dispoziţia tuturor cetăţenilor aparate de radio ieftine prin care aceştia urmăreau să poată transmită germanilor nu doar muzică, cât mai ales propaganda nazistă. Modelul propagandei negre radiofonice certificat cu succes de Sefton Delmer în timpul ultimei conflagraţii mondiale a fost continuat atât de sovietici în timpul Războiului Rece, cât şi de americani împotriva lui Saddam Hussein în tinmpul confliuctului din 1990-1991.

Sefton Delmer:născut pe 24 mai 1904 la Berlin, Germania - decedat pe4 septembrie 1979, Lamarsh, Essex, Anglia, jurnalist specialist în propaganda neagră radiofonic

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO