Ziarul de Duminică

Biografii secrete. Poveştile de dragoste ale spionilor (XIV): Iubita lui „Che” Guevara/ de dr. Alexandru Popescu

Biografii secrete. Poveştile de dragoste ale spionilor...

Autor: Dr. Alexandru Popescu

20.02.2014, 23:47 262

De obicei, despre destul de mulţi spioni şi agente s-a spus că viaţa şi activitatea lor au fost un adevărat „roman”. În tot cazul, o asemenea afirmaţie se potriveşte foarte bine pentru Tamara Bunke, care a trăit şi a murit ca într-un roman dacă nu „negru”, în tot cazul „roşu”.

Deşi despre Tamara Bunke, ca să folosim numele ei originar, căci este una din agentele care a purtat cele mai multe nume fictive, „de cod”, s-a scris destul de mult, unele episoade ale vieţii ei rămân cel puţin obscure. Între altele, multă vreme a dominat opinia după care a fost trimisă de KGB şi Stasi în Cuba în vederea supravegherii şi „orientării” lui  Fidel Castro pentru ca acesta să nu devină un „dizident” şi să urmeze supus ordinele Moscovei. De asemenea, s-a afirmat că ea este aceea care i-a insuflat lui „Che” Guevara  aceeaşi orientare către poziţia sovietică.

Şi totuşi cine a fost Haydée Tamara Bunke Bider, cunsoscută şi ca „Tania Guerrilla” ?

O femeie „graţioasă, frumoasă şi puternică”

S-a născut în 1937 în Argentina, fiică a unui comunist german refugiat după ce naziştii au luat puterea. A fost o excelentă studentă, o bună atletă şi manifesta un interes deosebit pentru folclorul sud-american. Ulterior, familia sa se reîntoarce în Germania de est, unde Tamara urmează cursurile „Universităţii Humboldt” şi aderă la Partidul comunist. Încă din această periodă manifestă un interes deosebit pentru de însuşirea limbilor străine.

În 1960,  îl cunoaşte pe revoluţionarul marxist  Ernesto Rafael Guevara – „Che” în vizită în Germania de est cu o delegaţie cubaneză. Este entuziasmată de personalitatea sa, considerându-l un „erou”. Probabil influenţată de Che se stabileşte în Cuba în 1961. Inspirată de „idealismul revoluţiei cubane”, participă ca voluntară la diferite activităţi sociale. Se încadrează în Ministerul Educaţiei.

La un moment dat, este selecţionată în echipa care urmează să plece în Bolivia în cadrul „Operaţiunii Fantasma”. Intenţia lui „Che” era de a „exporta” revoluţia în o serie de state sud-americane, pe care doreşte să le transforma într-un „nou Vietnam” antiimperialist . De fapt, activităţile pe care le va desfăşura Bunke în cadrul acestei operaţiuni erau de natură informativă, activitate cu care se va familiariza Bunke, care capătă „numele de război” „Tania”. În timpul instructajului din Cuba (o vreme se află şi la Praga) îi impresionează pe „profesorii” săi cu inteligenţa, ca şi calităţile deosebite pentru activităţile informative. Unul dintre aceştia o descrie ca pe o persoană „graţioasă, frumoasă şi puternică”, sociabilă şi o chitaristă talentată. În acelaşi timp,  manifestă o abilitate deosebită de a se deghiza şi călătoreşte în Europa sub diferite identităţi.

În octombrie 1964, Bunke este trimisă în Bolivia sun numele de Laura Gutiérrez Bauer ca agent secret, cu însărcinarea de a aduna informaţii despre elita politică şi despre armata boliviană. Ca „acoperire”, activează drept culegătoare de folclor. La un moment dat îl cunoaşte de preşedinte ţării,  Rene Barrientos, cu care se pare că a avut o relaţie. Tot ca „acoperire”, contractează o căsătorie fictivă. Informaţiile culese sunt transmise prin radio lui Fidel Castro.

În paralel, Che desfăşura activităţi insurgente, cărora, în cele din urmă, li se alătură şi Bunke, părăsind mediul urban, care nu putuse fi câştigat pentru revoluţie, pentru cel rural. Din această perioadă datează şi relaţia sentimentală cu „Che”, devenindu-i iubită. Se pare că au avut şi un copil. În condiţiile deosebit de grele din munţi, Bunke se îmbolnăveşte, astfel încât „Che” o scoate din acest mediu.

 

Într-un mormânt anonim

Totuşi, Bunke mai participă la acţiunile unei coloane revoluţionare şi, la 31 august 1967, este ucisă într-un sat de pe Rio Grande de soldaţi ai guvernului. Atunci când trupul său, pe jumătate mâncat de peştii piranha, este prezentat preşedintelui Barrientos, acesta hotărăşte să fie depus într-un mormânt anonim. În 1998, trupul să a fost adus în Cuba şi înmormântat cu onoruri. Fidel Castro o declară „eroină a revoluţiei cubaneze”.

Multă vreme „Che” a crezut că vestea uciderii iubitei sale este doar o provocare, dar, în cele din urmă, îi va împărtăşi soarta.

Cum arătam, s-a considerat că, de fapt, Bunke a fost agentă a KGB şi Stasi, dar, în cele din urmă succesorul KGB recunoaşte oficial că nu a acţionat pentru această agenţie. Nici în arhivele Stasi nu se păstrează nici o informaţie despre Bunke. În schimb, CIA o consideră pe Bunke drept o urmaşă a lui Mata Hari.

 
 

„Misterul Taniei”

Deşi, la un moment dat, scrie versurile „Într-o zi numele meu va fi uitat/ şi nimic nu va rămâne din el pe pământ”, amintirea sa a dăinuit în diferite forme. Sovieticii îi atribuie numele, în 1974, unei mici planete. Îi sunt dedicate cântece şi piese de teatru. În R.D. Germană se naşte o adevărată legendă în jurul numelui său, existând peste 200 de cluburi de tineret consacrate memoriei sale. 

De asemenea, Bunke se va bucura de o destul de bogată bibliografie.

În 2005, vede lumina tiparului lucrarea „Sub acoperire. Cu Che Guevara în Bolivia” de Ukises Estrada. În 2007, scriitorul chilian Sebastian Edwars publică volumul „El misterio de las Tanias”, iar Antonio Zapata scrie cartea „Tania, femeia pe care a iubit-o  Che Guevara”.

Activitatea sa este menţionată, uneori sub nume fictive, în numeroase lucrări între care „Heroes in Hell”.

Cu toate acestea, soarta Taniei rămâne un „mister”, cum titrează unul din biografii ei. Întrebarea care persistă, după părerea mea, fiind valabilă şi pentru alţi „eroi” ai „frontului secret” (cum a fost, de exemplu, Richard Sorge) se leagă de resorturile care au făcut ca această persoană cu o personalitate şi calităţi deosebite să se  lase sedusă de „himera comunistă”, devenind, în cele din urmă, o victimă a sa. Răspunsurile pot fi multiple: îndoctrinarea din tinereţe de către tatăl său şi, ulterior, în RD Germană; sărăcia în care trăiau popoarele Americii de sud, de care nu se putea scăpa decât prin o revoluţie, sau dragostea pentru „Che” ?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO