Ziarul de Duminică

Biserica, azi/ de Tudor Călin Zarojanu

Biserica, azi/ de Tudor Călin Zarojanu

Autor: Tudor Calin Zarojanu

21.12.2012, 00:02 5481

Îmi pare rău - mă oftic, ar trebui să scriu - că n-am apucat să scriu despre Trinitas TV înainte de a avea privilegiul să fiu invitat într-o emisiune a postului. Aşa, aş putea fi suspectat de subiectivism. Dar, la urma urmei, cum bine spunea cineva - Ana Blandiana, cred - obiectivismul e un subiectivism care se ignoră, cel mai adesea din laşitate.

Aşa încât voi începe cu sfârşitul, cu experienţa personală. Am fost sunat de un producător - în acelaşi timp consilier patriarhal - care m-a întrebat dacă mi-ar face plăcere să particip la o ediţie a emisiunii "Biserica, azi", al cărei realizator şi prezentator este chiar directorul postului, Vasile Bănescu (foto). Am acceptat fără ezitări şi o să vedeţi mai jos de ce. Însuşi titlul emisiunii mi se pare intreresant, pentru că sugerează înnoirea Bisericii. Iar Vasile Bănescu, în caz că vă-ntrebaţi, nu este preot, nici absolvent de Teologie, ci licenţiat în Filozofie. La Heilderberg. Numit de curând director Trinitas TV, aşa cum am aflat, un om stilat, educat, rafinat şi foarte plăcut - aşa cum am constatat întâlnindu-l.

O discuţie de o oră, pe un post TV religios, presupune anumite prudenţe şi chiar reguli, e normal să existe un dialog preliminar, mai ales în cazul unui invitat care n-a mai călcat niciodată acolo şi ar putea să calce-n străchini, să spună ceva nepotrivit - nu? Nu. Nu a existat niciun dialog preliminar - cel puţin nu despre emisiune -, nu mi s-au trasat niciun fel de limite şi am vorbit exact ce-mi trecea prin cap, ce credeam şi în ce limbaj mă simţeam bine. Şi asta în condiţiile în care am discutat despre o mulţime de subiecte, unele delicate sau controversate, de la rolul lecturii şi efectele consumului excesiv de mass media, până la predarea religiei în şcoli şi evoluţia generală a societăţii româneşti. M-am simţit acolo, în Palatul Patriarhal (în care mai intrasem pe vremea Camerei Deputaţilor, şi - o singură dată - la Biroul de presă al BOR), la fel ca în oricare alt studio TV, iar discuţia a fost nedogmatică şi neîngrădită.

Nu era o surpriză. Am descoperit Trinitas TV nu de mult, în vară, zappând plictisit şi resemnat că nu prea am ce vedea pe numeroasele canale existente. Ce te poţi aştepta de la un post religios? Slujbe, rugăciuni, îndemnuri la credinţă, pocăinţă şi temperanţă, discursuri teologice, în cel mai fericit caz reportaje de prin mânăstiri. Or, am dat peste Leonard Doroftei! Şi Elisabeta Lipă! Şi alţi oameni de valoare, din variate domenii, discutând relaxat cu moderatorii, despre câte-n lună şi în stele, într-o curte invadată de verdeaţă.

De fapt, nici asta n-ar fi trebuit să fie o surpriză, pentru că urmăresc de mult "Universul credinţei" de pe TVR1, şi mai ales rubrica "Pelerin" (devenită între timp emisiune de sine stătătoare). E drept, acestea nu sunt realizate sub umbrela BOR, dar ştiu că au binecuvântarea şi participarea Bisericii.

Biserica, azi, nu mai e Biserica de ieri. Chiar dacă BOR s-a mişcat puţin mai greoi decât suratele ei catolice şi protestante în ceea ce priveşte racordarea la lumea modernă, eforturile sunt de aplaudat şi rezultatele se văd. Şi în această privinţă - ca şi în multe altele - e cazul şi e momentul să ieşim de sub dictatura lui "se ştie că" şi să cercetăm cu ochii noştri cum mai stau lucrurile.

Altfel, tot acuzând BOR că e încremenită în proiect, s-ar putea să constatăm cu neplăcere că, de fapt, noi suntem cei încremeniţi în prejudecăţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels