Ziarul de Duminică

Biserica romana din Turtucaia

17.08.2007, 17:32 571

Romanii din Turtucaia au construit in 1863 o biserica ortodoxa. Edificiul a fost daramat de bulgari, insa a fost reamenajat de comunitatea romana "pe locul daruit de stramosi".

Invatatorul bulgar Nicolae Capanoff s-a stabilit in Turtucaia in 1866, punand bazele unei mici scoli bulgaresti. Din cauza ca cele 10 familii de bulgari din Turtucaia nu aveau ierarh, Capanoff s-a hirotonisit preot in 1868. Cum bulgarii nu aveau biserica, "s-au rugat de romani sa-i primeasca si pe dansii si cum romanul este bun si milos din fire, nu numai ca le-a dat voie sa aiba un preot al lor, care sa le slujeasca bulgareste, dar le-a acordat si strana stanga unde sa-si tina un cantaret", conform informarii consulului D. Georgescu pentru D.A. Sturdza, ministru de externe. Concesia nu a fost de bun augur pentru romanii din Turtucaia. Efectele acesteia s-au simtit abia in 1900, cand bulgarii i-au dat pe romani afara din biserica. Pe fondul cresterii numarului bulgarilor din Turtucaia, acestia au avut nevoie de inca un preot, aducand un ierarh din Rusia. Prima initiativa a noului preot a fost sa se adreseze Mitropolitului de Ruse (Rusciuk), Grigore, rugandu-l sa-i mute pe romani din strana dreapta in cea stanga. Romanii au refuzat propunerea preotului rus, determinandu-l pe mitropolitul Grigore sa se deplaseze personal la Turtucaia unde i-a "gonit" pe romani din strana dreapta in cea stanga, motivand ca "bulgarii au dreptate".
Preotul roman Dumitru a murit in 1899. In acest context, romanii din Turtucaia i-au solicitat mitropolitului Grigore sa desemneze un inlocuitor. Slujbele au fost tinute insa de Capanoff, acompaniat de un cantaret roman. Totul a culminat, la 27 august 1900, cu interzicerea accesului in biserica pentru cantaretul roman. Bulgarii l-au amenintat cu moartea, i-au aratat ostentativ revolverele pe care le aveau asupra lor si au declarat ca nu vor mai permite sa se cante romaneste in biserica lor. Toate cartile in limba romana au fost luate din biserica, puse intr-un sac si predate lui Capanoff. Tratati cu rautate de bulgari, romanii din Turtucaia au solicitat sprijinul Guvernului roman, prin intermediul unei petitii semnate in numele a 1.200 de persoane. Cereau numai sa fie ajutati sa-si construiasca o biserica noua. In pofida sprijinului oferit de Ion I.C. Bratianu, romanii din Turtucaia inca mai solicitau Executivului, in 1909, suma de 5.000 lei pentru a cumpara un teren pe care sa construiasca un lacas de cult.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO