Ziarul de Duminică

Biserica şi legionarii/ de Marius Vasileanu

Biserica şi legionarii/ de Marius Vasileanu

Autor: Vasileanu Marius

24.02.2011, 23:27 117

Ştirea care aconstituit capul de afiş zilele trecute a fost aceea că un grup demăicuţe de la Mănăstirea Petru Vodă au fost filmate în două rânduricântându-i "Sfântă tinereţe legionară" duhovnicului Justin Pârvu(foto 2) de la Mănăstirea Petru Vodă (Neamţ). Cele două filme aufost postate pe youtube şi au fost făcute, pare-se, în 2009,respectiv 2011, cu ocazia zilei de naştere apărintelui.

Situaţia estefoarte gravă cu atât mai mult cu cât este vorba despre unul dintrecei mai apreciaţi duhovnici români contemporani. Cine sunt ceicare-l caută? Oamenii simpli dinMoldova, preponderent, dar şiradicalii ortodocşi, fundamentaliştii, al căror lider spiritualpare a fi în ultimii ani. Căci părintele nu numai că a fostlegionar pe vremuri, fapt pentru care a făcut ani grei deînchisoare, ci este şi azi exponentul unor idei nonconformiste cuprivire la Biserica Ortodoxă Română (BOR) şi credinţa creştină.Printre altele, este cel care a declanşat o adevărată luptă degherilă împotriva folosirii paşapoartelorbiometrice.

Dacă-mi estepermis, o să fac o mărturisire personală. Întrucât am bătutlauşamultoradintre marii duhovnici creştin ortodocşi contemporani -indubitabile puncte de reper spiritual -, am avut curiozitatea să-lcunosc şi pe Pr. Justin Pârvu. S-a petrecut acum aproape doi ani,când am fost într-un pelerinaj împreună cu doi prieteni. Întrucâtunul dintre aceştia avea oarece relaţii în mănăstire, am fostintroduşi cu prioritate. Trebuie precizat că tot timpul lauşapărintelui stau zeci decredincioşi pentru a primi cuvânt de învăţătură. Ei bine, nu atâtîntâlnirea cu părintele m-a marcat - în fond, un venerabil bătrân,cu un discurs previzibil însă şi, desigur, nonconformist -, cicomportamentul celor apropiaţi lui. Mai trebuie spus că mănăstireade la Petru Vodă este o comunitate de călugări, măicuţele locuiescalături, la un centru filantropic. Aşadar, cel care ne-a introdusla părintele Justin era unul din liderii mănăstirii şi, pentru căvoia să fie o gazdă bună, ne-a făcut cadou câte o carte apărintelui înainte de a intra. Întâmplător, cartea o aveam, aşa căam refuzat-o. Omul mi-a dat alta, tot a părintelui, spunându-mi cătrebuie să am pe ce să iau autograf în scurta întrevedere privatăcare va urma. I-am spus cu fermitate că nu pentru autograf vreau săintru la părintele, ci pentru o discuţie de suflet, ceea ce s-a şipetrecut. Desigur că replica mea a fost destul de tăioasă, iarcălugărul a început a da înapoi…

Mica întâmplareputea să fie un accident, desigur. Problema este că, se constată,majoritatea celor din jurul părintelui, apropiaţii, îl folosesc dince în ce mai mult în scop privat - după generozitatea şiinteligenţa fiecăruia. Mulţi îl parazitează de-a dreptul. De undeşi valurile de talibani şi de comunicate aberante venite dinspremănăstire, ca din partea părintelui. Unele dintre acestea suntspuse ale părintelui, altele nu.

Omde 92 de ani astăzi, care a trecut printr-o istorie cu vreopatru dictaturi, este greu de judecat şi nu este rolul nostru. Înexcelenta sa carte pe acest subiect "Biserica Ortodoxă Română, statşi societate în anii '30" (Polirom, 2007),cercetătorul Mirel Bănică arată că ierarhii români creştinortodocşi au fost mult mai prudenţi şi circumspecţi cu fenomenullegionar. În mod evident, mişcarea legionară a fost o mişcareidentitară la început, dar care urma să intre din păcate în siajulmişcărilor de extremă dreaptă europene pe un fundal socio-politiclocal şi internaţional dintre cele mai încordate. În acest sens,BOR conştientizează pericolul, iar şedinţa Sf. Sinod din 22februarie 1938 ia decizia de distanţare de politic. Consecinţa: "Obună parte din literatura legionară a exilului, publicată dupăterminarea celui de-al doilea război mondial, nu are cuvintesuficient de grele pentru a-l judeca pe Patriarhul Miron Cristea,considerat unul dintre «călăii Căpitanului»", aratăMirel Bănică (p. 162).

Indubitabil, aufost mai multe vârste ale legionarismului. Dar, panoramată de ladistanţă, se poate afirma astăzi cu fermitate: a fost o mişcarecare a avut de-a face prea puţin cu creştinismul autentic. Nudiscutăm acum cazurile - multe - de martiri şi de oameniînduhovniciţi, precum Valeriu Gafencu etc. Este limpede: legionariiau fost asimilaţi fraudulos misticismului creştin ortodox. Căci nupoţi să fii mistic şi să defilezi cu arma în mână! Cu atât maipuţin să faci crime - oribile! - în numelecredinţei....

Singura grupareautentic mistică a acelor ani atât de tulburi a fost Mişcarea RugulAprins de la Mănăstirea Antim (Bucureşti).

Pe de altă parte,a trata problema pauşal, a diaboliza in corpore, este la fel de greşit.Intelectualii care au făcut eroarea de a intra la un moment dat înmişcarea legionară nu au fost în mod evident de acord cu crimelefăptuite de alţi membri. Dar asta nu înseamnă că nu au vina lor -excelenta carte semnată de Sorin Lavric, "Noica şi legionarii"(Humanitas, 2007) o demonstrează cu inteligenţă şiacribie.

...Ceea ce sepetrece azi nu sunt decât rămăşiţe regretabile. Ar fi nedrept săacuzi întreaga BOR de simpatii legionare pentru derivele câtorva.Se cunosc nenumăratele intervenţii ale ierarhilor pentru domolireaexceselor de la Mănăstirea Petru Vodă. Din păcate, lucrurile suntmult mai complicate. Cine crede că cele petrecute în jurul Pr.Justin Pârvu nu suferă influenţe nocive inclusiv din partea unorservicii ostile este ori naiv, ori dezinformat.

Din fericire,trăim vremuri în care ne putem permite boieria de a discuta relaxatdespre toate acestea. Iar istoricii au şansa de a studia şi a scriedespre toate câte s-au petrecut în realitate, iar nu în spirituldiverselor ideologii.

În acelaşitimp, nu poţi să nu intri în alertă când vezi oameni tineri -măicuţele în cauză - care reiterează fără tresăriri de conştiinţăregretabile fantome ale trecutului. Se vede că măicuţele nu suntacolo decât pentru a se îmbăţoşa cu autografeleprimite.

MARIUSVASILEANU(n. 14 aprilie 1964,în Gura Humorului,Bucovina) are o licenţă în filosofie(Universitatea Bucureşti) şi un master în antropologia spaţiuluisacru (Universitatea de Arhitectură "Ion Mincu"). Din 2007 estedoctorand al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Litere, cu otemă interdisciplinară în care continuă studiile de antropologie areligiei.A fost director al EdituriiMuzicale şi profesor de istoria religiilor în învăţământulpreuniversitar.A ţinut cursuri şi seminariide introducere în istoriaşiantropologiareligiilor la UniversitateaBucureşti şi la Universitatea de Arhitectură "Ion Mincu". Asusţinut o bogată activitate în presă: studii, articole, eseuri,recenzii, proză scurtă, editoriale, interviuri - în jurnale,reviste culturale şi cu profil spiritual -, producător şirealizator de emisiuni radio, numeroase colaborări la principaleleteleviziuni centrale.A fost redactor-şefal revistei Adevărul literarşi artistic.În prezent realizează o pagină de religie în săptămânalulTimpul.A publicat cartea"În căutarea duminicii. Sacruşi profan în epoca foiletonistică" (Editura Paralela45, 2008).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO