Ziarul de Duminică

Blues pe fundul lacului/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

23.10.2015, 00:01 110

Stelian Ţurlea

Colonia

(aproape ca un blues)

Editura Vremea

Prefaţă de Alex. Ştefănescu. În urma unei furtuni cumplite, un tată ajunge cu fiul său adolescent într-o colonie stabilită pe fundul unui lac artificial care este secat şi curăţat periodic. Oamenii adunaţi acolo sunt vechii locuitori ai aşezării strămutate cu decenii în urmă, sau urmaşii lor, care vor să înţeleagă de ce fuseseră strămutaţi. Pe cei doi nimeni nu-i constrânge să rămână, dar forţe nevăzute îi împiedică să mai plece de pe fundul lacului vreme de două luni, cât rămâne acolo colonia. Pentru că este scriitor şi se presupune că ştie să caute în documente, tatăl e pus să lucreze la arhiva improvizată unde se copiază şi interpretează documentele strânse despre istoria aşezării strămutate. Nimeni până la acel moment nu reuşise să descifreze trecutul, nici să-l înţeleagă. Şi încep să se petreacă lucruri la limita firescului cu imaginarul, care oferă o altă interpretare lumii înconjurătoare.

 

Doina Uricariu

Cartea de sticlă

Editura Tracus Arte

Noua carte de poeme inedite conţine două ample cicluri intitulate  – „Să locuieşti într-o lupă” şi „Vecinul meu, Walt Whitman”. Acestora, autoarea le-a adăugat două ample eseuri semnate de Doreen Schmid, un scriitor, editor şi curator american care situează lirica Doinei Uricariu în contextul poeziei americane, subliniind semnificaţiile profunde, spirituale şi filozofice din fiecare poem şi, în acelaşi timp, universul imaginar bazat pe o continuă scrutare a realităţilor lumii, nelipsind incursiunile vegetale, cosmice, geologice. Metaforele surprinzătoare, salturile paradoxale prin atâtea universuri şi culturi, caracterul palpabil aproape al viziunilor, senzorialitatea debordantă fac din  poezia cuprinsă în „Cartea de sticlă” a Doinei Uricariu un volum ce te întâmpină cu fiecare pagină a lui ca o fereastră deschisă spre lume, spre sine. Criticul o compară cu poetul persan medieval Rumi.

 

Ezra Bridger

Star Wars Rebels/ Jurnal de rebel

Editura Litera

Text de Daniel Wallace. Designer şi ilustrator – Andrew Barthelmes. Traducere din limba engleză de Aloma Ciomâzgă-Mărgărit. „Cine este cel mai tare dintre rebeli?! EU! Mă numesc Ezra Bridger şi am o viaţă cu adevărat fantastică: navighez de jur-împrejurul galaxiei alături de o echipă de rebeli care sabotează toate operaţiunile Imperiului. Pe lângă asta, învăţ despre legile cavalerilor Jedi, pentru că, se pare, sunt unul dintre cei în care Forţa este foarte puternică. Tare!

Cum am ajuns aici? Cine sunt eu? Toate răspunsurile se află în acest jurnal.

Citeşte însemnările mele strălucite, minunează-te de desenele mele uimitoare şi o să înţelegi de ce Imperiul începe să se teamă de numele de EZRA!”

 

Eugen Uricaru

Complotul

sau

Leonard Bîlbîie contra banditului Cocoş

Editura Junimea

Undeva în Dobrogea se răspândeşte povestea banditului Cocoş care terorizează oamenii, comite un şir neîntrerupt de crime, destabilizează ţara. O uriaşă diversiune pusă la cale de proprietarului unui hotel ca să atragă clienţi, dar care se potriveşte de minune cu interesele unui grup de militari ce pun la cale o lovitură de stat. Leonard Bîlbîie, „cel mai bun agent antiiluzie al directorului Mihail”,  deosebeşte cu perspicacitate realitatea de imaginaţie în cazul Cocoş, apoi primeşte misiunea de a se interesa de „conspiraţia legală” a Vulturului alb, care a început prin a-şi experimenta programul în ţinutul Vladiei. Romanul face parte din ciclul Vladia, care i-a adus notorietate autorului la începuturile sale, un ţinut imaginar în care se realizează în mic ceea ce oamenii puternici, Serviciul, vor să facă în mare în întreaga ţară. Romanul a apărut în 1990, la Editura Militară, dar la ediţia de faţă nu scrie nicăieri că ar fi o reeditare.

 

Delia Oltea Rusu

Sârme şi portocali

Editura Herg Benet

„Mi s-a cerut o biografie, iar dacă citiţi cartea veţi avea parte de una.” Din păcate, deşi orice viaţă e un roman, nu orice biografie e şi o carte de admirat. Autoarea îşi povesteşte cinci ani din viaţă, cum a plecat de la poalele Apusenilor în provincia spaniolă Girona, avatarurile prin care a trecut şi trece orice emigrant, sârmele cu ghimpi şi „umilinţele trăite pe meleaguri străine”. Lumea poate fi interesată, cum afirmă autoarea, de poveştile ei. Dar unde este literatura?

 

Ian McEwan

Legea copiilor

Editura Polirom

Traducere din limba engleză şi note de Dan Croitoru. „Un roman fascinant cu un deznodământ sfâşietor, o superbă operă de ficţiune.” (The Times) Fiona Maye este judecătoare la High Court of Justice, secţia pentru cazurile de familie. Succesul profesional îi e umbrit de tristeţile care o copleşesc – regretul că nu are copii, exact când, după treizeci de ani, căsătoria ei intră în criză. E chemată să judece un caz urgent: Adam, un adolescent în vârstă de şaptesprezece ani, refuză tratamentul care i-ar putea salva viaţa, din motive ar religioase. Fiona îl vizitează la spital, înainte de a lua o hotărâre, îl ascultă şi cântă cu el. Decide ca spitalul să-i administreze transfuzia de sânge,  contrar voinţei adolescentului, care e salvat. Dar acesta se îndrăgosteşte de judecătoare, o urmăreşte şi, respins, atunci când boala recidivează, după câteva luni, când e major şi poate decide singur asupra propriei vieţi, refuză un nou transplant şi moare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO