Ziarul de Duminică

Boia şi rostul cuvintelor/ de Călin Hentea

Boia şi rostul cuvintelor/ de Călin Hentea

Autor: Calin Hentea

18.01.2013, 00:03 272

Lucian Boia

De ce este România altfel?

Editura Humanitas

Ultimul eseu semnat Lucian Boia este pe cât de neiertător, pe atât de actual şi actualizat, deoarece textul acoperă şi "psihodrama politică din vara anului 2012". Practic, avem în faţă o sinteză a precedentelor volume "Istorie şi mit în conştiinţa românească", "România, ţară de frontieră a Europei" şi "Capcanele istoriei". În acele volume Lucian Boia făcea demonstraţia, aducea argumentele, însăila faptele. Acum el trage concluziile, nu punând degetul pe rănile istorice ale României, ci deschizându-le, încercând astfel un prin pas spre sterilizare şi vindecare. Volumul se citeşte dintr-o răsuflare, timp în care falsele mituri, angoasele şi prejudecăţile noastre cotidiene sunt demontate rând pe rând cu o eleganţă stilistică pe care mulţi istorici şi-ar dori-o, pentru ca la sfârşit să începem să ne dăm seama (poate) de ce suntem altfel decât bulgarii sau polonezii, de exemplu, nemaivorbind de occidentali. Lucian Boia demonstrează credibil, în puţine pagini, dar cu puternicele sale anterioare cărţi în spate, multiseculara întârziere istorică a românilor, uriaşele decalaje sociale, fragilitatea unor instituţii statale prea puţin respectate, amestecul halucinant dintre impostură şi valoare care toate împreună virusează viaţa de zi cu zi a românilor. Istoric fiind, Lucian Boia nu propune soluţii pentru viitor, dar este neiertător cu trecutul românilor al cărui cinstit diagnostic ar putea fi un prim pas spre vindecare.

Rostul cuvintelor

Interviurile "Observatorului militar"

Editura militară şi Editura Neverland

Probabil că cititorii "Ziarului de duminică" nu sunt şi cititori ai "Observatorului militar", săptămânalul Ministerului Apărării Naţionale, care şi-a făcut de câţiva ani încoace un minunat obicei: pe ultima sa pagina cuprinde un inteviu cu o personalitate civilă (nota bene!) a vieţii culturale, artistice, dar şi ştiinţifice româneşti. Ziarişti militari cu autentice deschideri şi competenţe culturale (Florin Şperlea - şi coordonator al volumului, Radu Bâlbâie, Constantin Piştea şi alţii) au pus întrebări deloc cazone şi cu aplomb jurnalistic, domolite doar de un bun simţ ce adesea lipseşte multor gazetari civili, unor nume de mare rezonanţă ale plaiurilor autohtone contemporane precum criticul Dan C. Mihăilescu, prozatorilor Augustin Buzura sau Dan Lungu, poetei Ana Blandiana sau istoricilor Ion Bulei, Dan Berindei ori Dinu C. Giurescu, academicienilor Solomon Marcus sau Mircea Maliţa, actorilor Ileana Stana Ionescu, Dragoş Bucur sau regizorului Alexandru Darie, soliştilor Grigore Leşe sau Felicia Filip, iar lista lor este la fel de lungă (se întinde pe trei pagini) pe cât de groasă este cartea (486 de pagini). Aproape că fiecare cititor şi-ar putea găsi domeniul şi personalitatea agreată într-un interviu deloc formal, puţin cuminte, inedit şi de cele mai multe ori plin de miez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO