Ziarul de Duminică

BOOK.COM / Nici desertul nu mai e ce-a fost odata…

BOOK.COM / Nici desertul nu mai e ce-a fost odata…
24.09.2009, 14:37 38
"This is the beginning of a beautiful friendship!" - replicade final binecunoscuta te duce cu gandul la posibile scenemelodramatice intr-o cafenea quasi-occidentala plasata purconventional intr-un decor oriental. Cand vine vorba despre Maroc,toata lumea face cu ochiul, adica "Fii atent, sa n-o ratezi peIngrid Bergman!". Asta inseamna Rick's Café, adica, totusi,Casablanca. Evident, fascinatia filmului de epoca inca mai faceravagii printre cinefilii de ambe sexe, fata de care acum ma simtcumplit de vinovat. Nu numai ca nu vorbesc despre Casablanca, darnici macar despre Rabat, Tanger, Fez, ca sa nu mai pomenesc despreMarrakech! Ori de Ourzazate (invocat de cititorii unui roman foartela moda - "Potentialul erotic al sotiei mele"; in fapt, autorul,francezul David Foenkinoss, a locuit acolo in timpul redactariicartii care, altminteri, nu prea are legatura cu marocanii sau -cum s-ar crede - cu marocancele). Pai, nu! Reperele mele sunt Ziz,Zouala, Erfoud, Rissani, Rachidia ori Merzouga. Nu va suna bine? Euzic ca sunt la fel de exotice precum sonoritatile stereotipurilorculturale deja invocate, iar daca adaug putin couscous, tahine,harira sau harisa, cred ca avem un meniu complet, la propriu. Aaa,bineinteles, sa nu uit de curmale! Se intalnesc aici sub toateformele (culinare) de agregare, de la fructul propriu-zis (cate ofarfurie plina iti e oferita ritmic: la hotel, la casa de oaspetidin oaza, intr-un cort din desert, la receptia in aer liber de laun fost palat regal etc.) la prajituri, gemuri si, chiar, supa! Dealtfel, ceea ce ai putea crede ca sunt palcuri de palmieri,intalnindu-i la tot pasul, in special pe marginea drumului dar nunumai, sunt, de fapt, mici cooperative agricole de productiemonofamiliale, producatoare de curmale. Productia de la un pommatur poate aduce proprietarului pana la 1.000 euro pe sezon, iar"palmierul" respectiv se vinde cam cu 2-3.000 euro, mult mai scumpdecat bucata de pamant care-l inconjoara si pe care, spre deosebirede maslin (celalalt pom emblematic al zonei), nu o umbreste aproapedeloc. Ca sa comparam un pic preturile, un magarus ("motocicleta"omniprezenta a desertului) costa 2-300 euro, iar una dintre cele4(patru) sotii permise de legea islamica in vigoare presupune undar catre posibilul socru intre 100 si 1.000 euro. C-asa-i inMaghreb (adica in "Vest", spre deosebire de Masreh - "Est")!
Daca tot am amintit de Vestul si Estul Saharei, sa facemcuvenitele precizari peisagistice. Pentru noi, europenii deBaragan, Sahara e o notiune generica, incluzand aproape jumatatedin teritoriile aride ale Africii. Din cate am vazut chiar eu inMaroc, desertul e aproape peste tot dar… reprezinta absolut altcevain functie de zona. Astfel, se pot admira, pe versantii Vaii Ziz,dealuri si munti de roca rosie (care, in cateva sute de mii de ani,ar putea deveni, prin eroziune, oceane de nisip), sau - pe traseulEr Rachidia- Erfoud - Er Rissani - sute de kilometri de campuriaride pe care cresc… pietre (sau, cu putin noroc, fosile!). Te potiplimba prin teribile gradini de piatra amenajate de mana omului injurul si in curtile interioare ale hotelului Kasbah Xaluca Maadid(construit anume, pe dinafara, exclusiv din chirpici & paianta,adica pamant, balegar si paie; pe dinauntru, in schimb, e luxul depe lume!) si, in fine, te poti indragosti de dunele rosii de nisipdinspre frontiera cu Algeria, langa Merzouga.
Chiar daca multe hoteluri se construiesc in maniera si dinmateriale traditionale, satisfacand cu asupra de masura setea deautenticitate neaosista a turistilor, in aceasta regiune perifericaa Marocului (Tafilalet) poti avea parte si de o seara petrecuta ingradinile unui palat autentic. Este vorba despre resedinta, vechede aproape doua secole, a unui "sultan" local, devenit insa, apoi,rege al intregii tari. Inainte de a fi inscaunat la Marrakech, pela 1859, Mohamed al IV-lea a locuit in acest luxos ksar, cu vastegradini interioare si a imprimat un lifestyle de autentic huzuroriental, din ale carui relicve se pot gusta, la propriu, de lasupa de naut cu sos iute de harisa la mai multe tipuri de tahine(carne si legume gatite impreuna in boluri acoperite din ceramica),toate prezentate pe o masa acoperita literalmente cu petale detrandafir. Asta, in timp ce pe umeri porti cu fudulie o djellaba destofa scumpa. Abilitatea iti este, insa, limitata de faptul, cat sepoate de explicabil, ca nu-mi puteam coordona ochii cu mainiledaca, intre timp, privirea iti zaboveste (lenes / ireversibil) peformele generoase ale unei belly dancer, vibrand toata, muschiuletcu muschiulet, grasimuta cu grasimuta…

P.S. Cateva carti (bune) despre Maroc: "Culture Shock: ASurvival Guide to Customs and Etiquette" de Orin Hargraves,"Morocco Arabic" de Dan Bacon, "The Rough Guide to Morocco" de MarkEllingham.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO