Ziarul de Duminică

BOOKCOM / Vodca depopuleaza Rusia

15.04.2009, 13:59 21

 

 
Constatarile specialistului Nicholas Eberstadt, postate pe www.worldaffairsjournal.org, sunt teribile. Nu e vorba doar de cei 7 milioane de bautori inveterati pe care ii acrediteaza statisticile, fiindca, se stie, in realitate, numarul este mult mai mare, vorbindu-se, chiar, de multiplicarea cifrei cu 2, 3 sau 4! Si mai impresionant este ca 40% dintre rusi au alcool in sange in momentul decesului, ceea ce arata ca, dincolo de diagnosticele curente (atac de cord, de pilda), vodca actioneaza ca o veritabila arma de distrugere in masa, ca o bomba antidemografica. O sticla din acest distilat de cereale sau cartofi a ajuns sa coste mai putin ca una de lapte si, evident, spre deosebire de alte arme letale, poate fi achizitionata la liber.
Se ajunge, astfel, la o veritabila katastroika, greu de stavilit, mai ales ca nu doar barbatii, ci si femeile rusoaice beau de sting, ajungindu-se nu doar la o crestere spectaculoasa a mortalitatii, ci si la un declin natural al fertilitatii. Democratizarea vodcii dupa caderea comunismului a inversat dramatic tendinta perioadei 1976-1992, cand, in URSS, sporul demografic era unul real.
Bineinteles, vodca nu este singura responsabila pentru acest dezastru, pe lista adaugandu-se o suma de alti factori, intre care scaderea nivelului elementar de igiena, coroborat cu cresterea incidentei bolilor venerice. De asemenea, conceptia despre familie s-a modificat dramatic in societatea rusa contemporana, concubinajul si sexul extramarital prevaland in fata relatiei conjugale traditionale. Razboaiele si actele de terorism, dublate de violenta domestica (ajunsa la un nivel comparabil cu cel din tari ca Angola sau Burundi), instabilitatea economica sau stresul cotidian indus de noile tipuri de raporturi de munca au contribuit si ele la acest tablou sumbru. Speranta de viata a ajuns mai mica decat in Irak sau India, Rusia situandu-se, la acest capitol, abia pe locul 164 (din 226) in lume.
Fenomenul depopularii Rusiei s-a mai manifestat in secolul trecut doar in situatii extreme, precum cele din perioadele 1917-1923 (razboiul civil dintre "albi" si "rosii"), 1933-1934 (colectivizarea fortata si infometarea programatica a taranilor care refuzau intrarea in colhoz) sau 1941-1946 (aferenta celui de-al doilea razboi mondial). Dar parca niciodata nu curgeau atatea fluvii de vodca pe strazi!


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO