Ziarul de Duminică

Brâncuşi 140/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

22.01.2016, 00:07 282

Săptămâna trecută, Institutul Cultural Român a lansat programul „140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi”, care se va derula pe parcursul anului 2016 şi celebrează creaţia de geniu a artistului român născut pe 19 februarie 1876, la  Hobiţa. Colocvii şi ateliere de creaţie cu participare internaţională, caravana „Brâncuşi”, festivalul de film „Brâncuşi DocuArt” şi acordarea unui premiu ce poartă numele artistului român se numără printre proiectele incluse în programul lansat de ICR împreună cu Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constatin Brâncuşi” din Târgu Jiu. În plus, artistul plastic Mihai Ţopescu va coordona un proiect prin care se vor realiza peste 20 de fotografii-document ale ansamblului sculptural de la Târgu Jiu. „Acestea, imprimate alb-negru şi color, vor face obiectul unei expoziţii itinerante, ce va ajunge în oraşele prin care a trecut  Constantin Brâncuşi: Budapesta, Viena, München, Paris şi Bruxelles”, a declarat Ţopescu.

Colocviile „Brâncuşi” vor debuta pe 19 februarie, şi se vor desfăşura în prezenţa unor personalităţi culturale din ţară şi străinătate. Sculptorul Vlad Ciobanu a precizat că, pe parcursul câtorva luni, vor avea loc mai multe ateliere de sculptură, pictură şi grafică, cu participare străină, ce vor avea ca punct de plecare opera lui Brâncuşi. Din planul realizat de iniţiatorii programului mai face parte şi realizarea unui film dedicat Ansamblului monumental Calea Eroilor din Târgu Jiu.

De asemenea, preşedintele ICR a menţionat că instituţia îşi propune să organizeze, la Centrul Pompidou din Paris, un colocviu internaţional amplu, care să pună în valoare personalitatea artistului.

Filmul documentar „Brâncuşi”, realizat în 1996 de Cornel Mihalache, a fost oferit de regizor Institutului Cultural Român spre a fi proiectat în jurul datei de 19 februarie la filialele pe care instituţia le are în lume, dar şi postului public de televiziune, care îl va difuza pe 18 februarie.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, în luna noiembrie, legea prin care 19 februarie, ziua în care s-a născut Constantin Brâncuşi, devine sărbătoare naţională.

Constantin Brâncuşi s-a născut la Hobiţa, în judeţul Gorj şi a absolvit, în 1902, Şcoala de bellearte din Bucureşti. La scurt timp, în 1906, îşi expune lucrările pentru prima oară la Société Nationale des Beaux-Arts şi la Salon d'Automne din Paris. În 1907 este prezentată prima versiune a „Sărutului”, care a stat la baza celebrei lucrări „Poarta Sărutului”, din ansamblul de la Târgu-Jiu, din care fac parte şi „Coloana Infinitului” şi „Masa Tăcerii”. „Rugăciunea” şi „Domnişoara Pogany” se numără printre lucrările celebre ale sculptorului român.

Brâncuşi s-a stabilit la Paris, unde s-a stins din viaţă în martie 1957, lăsând moştenire statului român atelierul său şi un număr important de lucrări. Statul român, condus de partidul comunist, a refuzat însă să accepte moştenirea lui Brâncuşi. Astfel, atelierul său a revenit statului francez, iar Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris păstrează lucrările lăsate moştenire statului român prin testament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO