Ziarul de Duminică

Broderie şi piraterie/ de Elisabeta Lăsconi

Broderie şi piraterie/ de Elisabeta Lăsconi
20.01.2011, 23:46 52

Un frumos poem de sorginte arabă înşiră zece forme alefrumuseţii pe care a împărţit-o Allah: "Henna, săpun şi mătase -astea sunt primele trei. / Plugul, vitele şi stupii de albine... /Astea fac şase. / Soarele când răsare peste munţi... / Astea facşapte. / Semiluna subţire ca o lamă de creştin... / Asta-i opt. /Cu caii şi cărţile ajungem la zece!". Poemul apare într-un roman,"Al zecelea dar", bestseller neaşteptat al unei scriitoare care s-aformat în industria editorială, îndrăgostită de Maroc şi de"piratul berber" care i-a devenit soţ.

"Al zecelea dar" a fost publicat în engleză şi cu alt titlu -"Crossed Bones", ce trimite la steagul arborat de corsari şi piraţicu oasele încrucişate ca semn distinctiv şi relatează o poveste cese petrece în prezent (o tânără primeşte ca dar de despărţire de laiubitul ei însurat o carte cu modele de broderie, în paginile eidesluşeşte jurnalul unei tinere trăind cu trei secole în urmă) şialta în trecut (brodeza înzestrată cu har, răpită chiar dinbiserică în urmă cu trei secole, alături de zeci de oameni dinPenzance, trece prin încercări tot mai grele până ajunge înMaroc).
Cartea cu broderii se află în centrul unei păienjeniş derelaţii ale Juliei cu două prietene, Anne (iar soţul acesteia,Michael este iubitul care o părăseşte) şi Alison (al cărei soţ sesinucide), dar mai ales i-o revelează pe Catherine Tregenn, cu careîmpărtăşeşte talentul şi interesul pentru broderie. Şi porneşte peurmele ei, ca să-i înţeleagă destinul.
Călătoria se dovedeşte şi una a căutării de sine, căci oraşulşi oamenii pe care îi va găsi în cursul acestui periplu îi schimbăviaţa. Din fire şi fărâme risipite, Julia reconstituie soarta pecare a avut-o Catherine şi, într-un fel, trece prin aceleaşi etape:se desprinde încet de prejudecăţile privind lumea arabă, vedebogăţiile şi tradiţiile moştenite, acceptă alt mod de viaţă decâtcel britanic, care o cucereşte, îşi limpezeşte viaţa.
Urmând firul jurnalului ţinut de Catherine, Julia se trezeşteurmărită de fostul iubit şi de soţia lui, Anne, care îi rămâne bunăprietenă, elucidează şi misterul sinuciderii fără motiv a luiAndrew, soţul prietenei ei Allison. Simetric, şi Catherine fuseseurmată în aventura ei din Maroc de un tânăr, dar pasionată de artaei, trece barierele dintre culturi şi lumi ca să-şi găsească rostulşi împlinirea acolo unde se aştepta să aibă parte doar de condiţiade roabă.
Jane Johnson se bazează pe o documentare istorică serioasă,dar romanul ei combină mai multe trucuri narative la modă azi şicare asigură succesul: un obiect-uşiţă spre trecut, o călătorie cudublă funcţie de cunoaştere a unei lumi şi cunoaştere de sine,mister oriental şi boare de paranormal, prietenii feminine cerezistă trădării, altă poveste de fundal a unei case ce perpetueazăpeste timp nefericirea.
Şi să nu uităm: locul unde începe acţiunea din trecut estePenzance din ţinutul Cornwall, cel care a hrănit atâtea legende şiatâtea istorii fascinante, are ca pandant oraşul marocan
plin de alte mistere ale trecutului, păstrează o civilizaţie,cea berberă, prea puţin ştiută de noi. Ficţiunea se transformăîntr-un prilej fericit de a înţelege cutumele străvechi legate derostul femeii în Orient, de a găsi straturi obscure din istoriamedievală a Europei, într-un caleidoscop de culori, sonorităţi şiarome.
Jane Johnson a scris o carte foarte frumoasă, unde aventurileşi sentimentele te cuceresc. Şi are încastrate în ea mici poveştipe care nu le uiţi, cum este povestea despre Copacul Cunoaşteriibrodat de Catherine sau cea despre Mahomed, care venind ora derugăciune, vede că pisica lui dormea pe mâneca veşmântului şi nu seîndură să o trezească (cândva ea îl salvase de un şarpe), aşa cătaie mâneca văzându-şi de treburi. Şi atâtea mici istorii ce facdeliciul lecturii, semn că o carte este un dar, forma ultimă afrumuseţii.
Jane Johnson, Al zecelea dar, traducere din engleză deCarmen-Iulia Bourceanu, Editura Rao, 2009, 416 pagini

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO