Ziarul de Duminică

Bucureşti demolat/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

14.02.2014, 00:07 1793

Cristian Bonciocat a trăit între 1964 şi 1986 şi în ultimii doi ani de viaţă a asistat la demolarea unei mari părţi a Bucureştilor. Era pe atunci proaspăt student la Istoria şi teoria artei, la Institutul „Nicolae Grigorescu”. Secţia avea numai trei locuri, fapt care a făcut ca între studenţi şi profesoara lor, Corina Popa, să se stabilească relaţii speciale. Studentul în anul I a început să fotografieze casele care aveau să fie demolate sau erau în demolare, pentru a le păstra memoria prin imagine. Chiar dacă aparatul său era puţin performant, fotografiile reprezintă astăzi „o mărturie a dezastrului cultural şi istoric făcut de comunismul românesc patrimoniului arhitectural al ţării, în speţă celui din Bucureşti.”

Fratele său, împreună cu profesorii Hanna Derer şi Corina Popa, publică acum la Fundaţia Ines aceste fotografii. Fundatia Ines a fost creată în 2011şi prin asemenea proiecte şi-a propus să întrunească o arhiva de imagini ce stau dovada sistematizărilor regimului comunist din perioada anilor ’80, în Bucuresti. Cartea-album a fost a tipărită cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România şi al Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Imaginile prezintă case, biserici sau străzi, înainte sau în timpul demolărilor din acea perioadă.

Arhiva publicată acum „devine un instrument de lucru cu funcţie deopotrivă de recuperare culturală, de reparaţie morală.” „Pornind de la acest tip de fond fotografic, sperăm să atragem arhivele personale care vizează aceeaşi problematică, indiferent de anvergura lor, întru constituirea unei arhive mai cuprinzătoare, centralizate.”

Fotografiile au fost realizate pe străzi dispărute azi, pe care doar cei în vârstă, memoriile scrise, literatura şi planurile urbanistice vechi le mai reţin. Spicuim, la întâmplare, o parte dintre ele: Antim Ivireanu, Arionoaia, Ceres, Ecoului, Frontierei, Independenţei, Izvor, Justiţiei, Meteorilor, Mihai Vodă, Minotaurului, Rinocerului, Saturn, Proserpina, Puţul cu Apă Rece, Salvatorului, Sapienţei, Săpunari, Sirenelor, Sfinţii Apostoli, Uranus, Vânători. Pe locul tututor acestor străzi şi al altora a fost construită Casa Poporului.

Cartea apare la 100 de ani după un efort asemănător datorat lui Henri Stahl – „Bucureştii ce se duc.” Fiecare imagine, realizată clandestin, este însoţită de informaţii cuprinzătoare despre strada în discuţie, casele fotografiate, stilul lor etc.

 

Şerban Bonciocat, Hanna Derer, Corina Popa - Bucureşti demolat. Arhive neoficiale de imagine. 1985. Demolished Bucharest. Unofficial archive images.

Editat de Fundaţia Ines. Proiect coordonat de Şerban Bonciocat. Traducere de Anca Stere

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO