Ziarul de Duminică

BULETIN DE STIRI / Cine-l cunoaste pe Andrei Cădere

BULETIN DE STIRI / Cine-l cunoaste pe Andrei Cădere
10.06.2009, 13:56 70

 
 
Bienala de la Veneţia pe romaneste: "Seducţia intervalului"
In ziua de 5 iunie, la Pavilionul României din spaţiul "Giardini di Castello", a avut loc vernisajul proiectului expoziţional „Seducţia intervalului", cu care ţara noastră participă, in perioada 5 iunie - 22 noiembrie, la cea de-a 53-a ediţie a Bienalei Internaţionale de Artă de la Veneţia. Directorul artistic al acestei ediţii a Bienalei este curatorul şi teoreticianul suedez Daniel Birnbaum, iar titlul expoziţiei propuse pentru Arsenale şi Palazzo delle Esposizioni din Giardini este „Making Worlds". In prestigioasa selecţie oficială pentru această secţiune a Bienalei, Daniel Birnbaum l-a inclus şi pe artistul conceptual de origine română Andrei Cădere (1934-1978), considerat de specialişti unul dintre cei mai importanţi artişti români ai tuturor timpurilor, in ciuda faptului că la noi este foarte puţin cunoscut. Curatorul proiectului expoziţional este Alina Şerban, iar autorii proiectului câştigător sunt Ştefan Constantinescu (România/Suedia), Andrea Faciu (România/Germania) şi Ciprian Mureşan (România).
 
 
"Visual Playgrounds" in Top 3 la Stockholm
După numai doi ani şi jumătate de la infiinţare, "Institutul Cultural Român de la Stockholm a devenit un loc important pe scena artei din Suedia", afirmă Hakan Nilsson, critic de artă la "Dagens Nyheter" - cel mai mare cotidian suedez - in cronica despre expoziţia "Visual Playgrounds" (vezi foto) pe care ICR Stockholm o propune in acest moment. Nilsson plasează manifestarea in topul celor mai bune trei expoziţii ale lunii mai. "Visual Playgrounds" este concepută de Catrin Lundqvist, curator la Muzeul de Artă Modernă din capitala Suediei, special pentru spaţiul ICR Stockholm şi propune o intâlnire intre Cristina David (n. 1979, Bucureşti) şi Anna Nyberg (n. 1966, Stockholm), care intervin una in lucrările celeilalte, ca şi in spaţiul institutului. Din expoziţie face parte şi filmul "What Is Image?", realizat de Catrin Lundqvist şi artistul Suwan Laimanee (Chiang Mai, Tailanda) pornind de la un text despre semnificaţia imaginii, scris de filosoful Marcia Sa Cavalcante Schuback (Universitatea Sodertorn, Stockholm) pentru catalogul expoziţiei. Expoziţia este deschisă la ICR Stockholm până la 28 august.
 
 
Garden-party academic
Aflat la a doua editie, garden-party-ul academic organizat in 30 mai de Ambasada Romaniei la Paris impreuna cu Asociatia Doctoranzilor si Studentilor Romani din Franta (ADERF) a reunit, in gradina Palatului Behague, aproape 800 de tineri aflati la studii in capitala Frantei. Gazda seratei, ambasadorul Teodor Baconschi, a rostit un cuvant de bun-venit, aratand ca aceasta initiativa a ambasadei se dovedeste a fi o foarte buna modalitate de a aduce cat mai multi tineri romani in contact cu membrii echipei diplomatice si ca, de la prima editie pâna acum, multi dintre ei au revenit in ambasada, participand la evenimente sau organizand, in cadrul acesteia, intalniri de formare profesionala. De asemenea, ambasadorul a prezentat volumul "Sederea in Franta. Ghid pentru cetatenii romani", realizat de ambasada impreuna cu Editura Documentation Francaise, in editie bilingva, franceza si romana.
 
Cuvinte scrise cu pensula
De luni, 8 iunie, pana pe 25 iunie, este prezentată la Centrul Cultural German din Timişoara expoziţia de pictură a studenţilor de la Facultatea de Arte Plastice din orasul de pe Bega. Sunt expuse 6 lucrări semnate de Adrian Crăciun, Preda Daniel, Toromy Pavel, Seitan Andra şi Stama Gabriel. Expoziţia este oragnizată in cadrul proiectelor culturale ale Bibliotecii Centrului Cultural German. Ideea acesteia este de a reda prin pictură lectura, cartea, şi cuvântul scris. Expoziţia poate fi vizitată de lunea până joia, intre orele 12-18.
 
 
Un lung sir de Muse
Formaţia britanică Muse a anunţat datele pentru turneul european de promovare a celui de-al cincilea material de studio al ei, "The Resistance Tour". Turneul va debuta pe 22 octombrie, la Helsinki (Finlanda), urmând să continue cu showuri pe 24 octombrie - Stockholm (Suedia), 25 octombrie - Oslo (Norvegia), 26 octombrie - Copenhaga (Danemarca), 28 octombrie - Hamburg (Germania), 29 octombrie - Berlin (Germania), 31 octombrie - Lievin (Franţa), 1 noiembrie - Amneville (Franţa), 2 noiembrie - Antwerp (Belgia), 4 noiembrie - Sheffield (Marea Britanie), 5 noiembrie - Liverpool (Marea Britanie), 6 noiembrie - Dublin (Irlanda), 9 noiembrie - Glasgow (Marea Britanie), 10 noiembrie - Birmingham (Marea Britanie), 12, 13 noiembrie - Londra (Marea Britanie), 14 noiembrie - Rotterdam (Olanda), 16 noiembrie - Koln (Germania), 17 noiembrie - Paris (Franţa), 18 noiembrie - Zurich (Elveţia), 20 noiembrie - Munchen (Germania), 21 noiembrie - Bologna (Italia), 22 noiembrie - Lyon (Franţa), 25 noiembrie - Toulouse (Franţa), 27 noiembrie - Barcelona (Spania), 28 noiembrie - Madrid (Spania), 29 noiembrie - Lisabona (Portugalia), 1 decembrie - Limoges (Franţa), 2 decembrie - Dijon (Franţa) şi 4 decembrie - Torino (Italia). Povestea celor de la Muse a inceput in 1999, la Londra, cu Matthew Bellamy (voce, chitară şi clape), Chris Wolstenholme (chitară bass şi voce) şi Dominic Howard (la tobe şi percuţii). Muzica lor imbină rock-ul alternativ cu funk-ul, cu heavy metal-ul şi chiar cu muzica clasică şi electronică. Hituri ca "Time Is Running Out" şi "Starlight" dovedesc că amestecul de stiluri este unul reuşit. Trioul britanic a adunat, in iunie 2007, pe stadionul Wembley, un public de peste 60.000 de spectatori. De asemenea, in luna octombrie a aceluiaşi an, trupa a concertat şi la Bucureşti.
 
 
Tineri pianisti romani, nu ratati editia 2011!
Prima ediţie a concursului "Top of the World International Piano Competion" va avea loc la Tromso in Norvegia, in perioada 14-19 iunie 2009. Competiţia este deja un succes mulţumită interesului foarte mare pe care concurenţi din intreaga lume l-au arătat evenimentului: s-au inscris 361 de tineri pianişti din 56 de ţări. Cei trei câştigători vor fi desemnaţi de către un juriu internaţional format din pianişti renumiţi şi din profesori din opt ţări. Dar, inainte de aceasta, un alt juriu, prezidat de prof. Tori Stødle de la Conservatorul de Muzică din Tromso, i-a selecţionat pe cei 24 de pianişti din 14 ţări care vor participa in finală. In cele din urma, trei concurenţi vor câştiga cele trei premii. Televiziunea Naţională Norvegiană va transmite evenimentul şi il va distribui prin reţeaua EBU. Finala va avea loc pe data de 19 iunie, in sala de concerte din Tromso. Concursul "Top of the World" va fi organizat din doi in doi ani, următoarea ediţie urmând să aibă loc in iunie 2011.
 
 
Patru premiere şi o avanpremieră
Teatrul Naţional din Cluj-Napoca prezintă, in iunie şi la inceputul lunii iulie, patru premiere şi o avanpremieră. Deja, a avut loc premiera spectacolului "Euro 2" de Paul Meljian. In 13 iunie, de la ora 19.00, in Parcul Cetăţuia va fi reprezentata in premiera "Hecuba" de Euripide, in traducerea lui Alexandru Pop, cu actriţa Melania Ursu in rolul Hecubei. Regia spectacolului este semnată de Cristian Nedea, iar scenografia de Arhidiade Mureşan şi Cristian Nedea. Pe 17 iunie, de la ora 19.00, in Studioul Euphorion va avea loc premiera piesei lui Matei Vişniec "Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal", regia şi scenografia: Mona Chirilă, distribuţia: Cristian Rigman, Dragoş Pop, Eva Crişan şi Dana Bonţidean. In 27 iunie, de la ora 19.00, in Sala Mare a Teatrului va avea loc premiera spectacolului "Cântăreaţa cheală" de Eug'ne Ionesco, in traducerea lui Vlad Russo şi Vlad Zografi. Spectacolul este pus in scenă de Tompa Gabor, scenografia este realizată de Judith Dobre-Kothay, iar coregrafia de Vava Ştefănescu. Din distribuţie fac parte Cătălin Herlo, Elena Ivanca, Adrian Cucu, Angelica Nicoară, Irina Wintze, Ionuţ Caras, Silvius Iorga şi Paul Basarab. Ultima noutate a stagiunii la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca va fi avanpremiera din 3 iulie a spectacolului "Livada de vişini".
Acesta este o continuare de Nic Ularu după piesa lui A.P. Cehov, cu Ovidiu Crişan, Petre Băcioiu, Dan Chiorean, Dragoş Pop, Virgil Müller, Cristian Grosu, Ion Marian Grişa şi Cristian Rigman, Miriam Cuibus, Vasilica Stamatin, Lucia Wanda Toma şi Emanuel Petran.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO