Ziarul de Duminică

Bursierii nimanui

Bursierii nimanui
09.06.2010, 15:23 194

Am pierdut 6 milioane de euro si 150 de specialisti tineri pecare i-am trimis, pe banii nostri, sa studieze peste hotare.Anuntata cu surle si trimbite, Bursa Speciala a Guvernului Romanieia esuat lamentabil, desi avea ca scop modernizarea si reformareainstitutiilor romanesti. Adica evitarea crizei. Tinerii trimisi lastudii in strainatate cu bani de la buget s-au intors acasa si audescoperit ca nu-i mai vrea nimeni. Au batut la usile institutiilorstatului care le promisesera ca ii angajeaza, insa au fost intorsidin drum: Romania a ramas si fara milioane de euro, si faraspecialistii la care visa.

Programul prin care se dorea pregatirea unui corp de inaltifunctionari profesionisti prin trimiterea lor la cele mai titrateuniversitati din lume a esuat. Chiar daca Romania are nevoie ca deaer de oameni pregatiti, indolenta decidentilor blocheaza inca unproiect cu potential.

Simion Ilie - sef de promotie, master in comunicare,Universitatea Toulouse 1 -Franta. Paul Alexandru - doctor inmanagementul riscului - Montreal. Radu Oprea - masterand inpolitici publice, Universitatea Pepperdine, LA. Sergiu Oltean -masterand in drept european - Universitatea Wurzburg, Germania.Sunt doar cativa dintre cei 149 de tineri trimisi sa studiezepentru a putea reforma, in sfarsit, statul roman. Sub sloganul"Cariera ta, o sansa pentru Romania", cei 149 de tineri au fostpacaliti, asa cum am fost pacaliti si noi, cei care le-am platitstudiile.

Avem vointa, dar nu avem putinta, cam asa sunau evaluarileComisiei Europene in 2004, atunci cand se punea problema integrariinoastre in spatiul european. De la Bruxelles ni se cerea reforma inadministratie, dar noi nu aveam oameni pregatiti pentru asa ceva.Mai de voie, mai de nevoie, guvernul de atunci a trecut laactiune.

In 2004, la presiunile insistente ale Comisiei Europene de avedea schimbari in administratia romaneasca, premierul de atunci,Adrian Nastase, hotaraste infiintarea Bursei Speciale a GuvernuluiRomaniei. Din pacate, acest proiect a evoluat... romaneste. Scopulprogramului era de a pregati un corp de inalti functionariprofesionisti prin trimiterea lor la cele mai titrate universitatidin lume. Bursa speciala a debutat in forta in 2004. S-a infiintato comisie care sa selecteze oameni pentru viitorul administratieiromanesti. O intentie laudabila sustinuta si de ProgramulNatiunilor Unite pentru Dezvoltare.

"Au fost de fapt trei mari concursuri nationale, spune AncaStoica, responsabil de program ONU, in care au fost selectati 149de studenti, in 2004, 2005, 2006. Urma sa lucreze in administratiapublica romaneasca, ca o dorinta a institutiilor de a reformaadministratie publica din Romania. Acesta a fost obiectivulprincipal." Concurenta a fost crunta: 20 de candidati pe loc laconcursul national pentru bursieri. Cine reusea, avea de optatintre studii universitare, masterate sau doctorate, toate costurilefiind suportate de statul roman. Erau cateva conditii de baza -studentii sa fie admisi la cele mai bune 500 de universitati dinlume, specilizarea sa fie intr-un domeniu de interes pentru statulroman, sa aiba calificativul bine pe toata perioada cursurilor si,obligatoriu, sa se intoarca in tara pentru a lucra in administratiapublica in functii de conducere.

"In schimbul finantarii pe care o obtineai, precizeaza SimionIlie, trebuia sa lucrezi cel putin 3-5 ani in administratie, infunctie de suma si de numarul de ani pentru care plecai lastudii."

Povestea fiind romaneasca, nu s-a incheiat cu happy end. Undeva,pe traseu, intregul proiect s-a impotmolit si obiectivul initials-a pierdut intr-o confuzie generala. Cand tinerii bursieri s-auintors in tara si s-au pus la dispozitia statului roman, audescoperit ca nu are nimeni nevoie de ei. Au fost tinuti pe la usisi dusi cu vorba. Statul care a cheltuit bani cu ei, le-a intorspur si simplu spatele. Niciun absolvent nu a fost angajat prinacest program.

"Sunt absolut scandalizat sa vad cine ne conduce, spune SimionIlie. Cat de multa incompetenta exista in sistemul public. Vrei nuvrei, te lovesti de sistemul public." Noi nu cersim aceste locuride conducere, adauga Radu Oprea. Pur si simplu ne aratamdisponibilitatea ca am dori sa intram in sistem. Dar cu cat semareste perioada aceasta in care statul roman nu ne baga in seama,cu atat intram in tot felul de colaborari, angajari, plecam,venim." "Posturile acestea parca nu sunt pt oameni ca noi, spune siSergiu Olteanu."

Ani de-a randul, autoritatile responsabile au dat din umeriincercand sa gaseasca raspunsuri, dar nu solutii. Agentia Nationalaa Functionarilor Publici a facut in 2008 demersuri catre fiecareminister pentru a identifica posturi posibil transformabile inposturi de manageri publici. Nimeni sau majoritatea dintre ei nudoreau plasarea acestor absolventi in cadrul acestor institutii. In2010 am ajuns intr-un moment de criza in care posturile mai mult sedesfiinteaza, se restructureaza si sunt din ce in ce mai putineposturi in administratie.

"Problema este aceea, spune ministrul edicatiei, Daniel Funeriu- odata intorsi, legea care prevedea angajarea lor nu era corelatacu legea care i-a trimis acolo... Nu pot sa va dau acum o solutielegislativa pentru ca daca as fi ajuns la ea, as fi aplicat-odeja…"

Comisia care se ocupa cu administrarea acestui proiect nu maiexista din octombrie anul trecut. Ea a fost condusa de rectoruluniversitatii Bucuresti si ulterior de rectorul de la ASE. Niciunulnu a mai vrut sa fie asociat cu esecul programului.

"Pe procedura, spune Magda Jianu, director al Agentiei Nationalepentru credite si burse, comisa solicita Agentiei nationale pentruocuparea fortelor de munca, Agentiei nationale a functionarilorpublici, sa identifice posturile vacante la nivelul administratieipublice si in functie de aceasta colecteaza aceste posturi, le punela dispozitia Ministerului educatei si se procedeaza larepartizarea absolventilor."

Si reprezentantii programului Natiunilor Unite pentru dezvoltareau preferat sa renunte, descurajati de haosul din sistemulromanesc. "Natiunile Unite s-au retras din acest proiect,precizeaza Anca Stoica. N-a fost un proiect prost, a fost unproiect foarte bine gandit initial, doar ca pe parcurs nu s-areusit armonizarea legislatiei, acesta este punctul negativ.

6 milioane de euro au fost cheltuiti pentru pregatirea tinerilorromani la cele mai bune universitati din lume. Statul roman nu pareinsa foarte afectat si nici nu vrea sa-si recuperezeinvestitia.

Radu Oprea este unul dintre tinerii bursieri. A fost acceptat la4 universitati nord-americane. Experienta lui nu s-a rezumat lamediul universitar. A lucrat pentru cabinetul primarului din LA,dar si in consultanta. La finalizarea cursurilor, s-a intors."(...) A fost o decizie grea, spune el, dar am tinut cont decontractul semnat, odata ce imi asum un angajament mi-l duc maideparte - si m-am intors." S-au cheltuit cu scolarizarea sa inAmerica 70 de mii de euro. "Daca nu ma intorceam, trebuia saplatesc si penalitati si, facand un calcul, ma duceam spre 100 demii de euro. Bineinteles ca nu imi permiteam sa platesc, indiferentde ce job aveam." A fost renegat de statul roman atunci cand si-apus la dispozitie experienta acumulata dincolo de ocean.

Simion Ilie, in 2005, terminase facultatea si lucra ininvatamant ca profesor de franceza. Oferta de a fi pregatit si alucra pentru statul roman a fost extrem de atractiva. "Imi aducaminte foarte bine ca directorul liceului in care eram si caretrebuia sa imi dea o scrisoare de recomandare chiar mi-a zambitmalitios si mi-a spus ca ma credea om serios si ca ar fi fost binesa-mi consum energia in alte scopuri." 20 de mii de euro s-aucheltuit cu el in cei 2 ani de master in comunicare facut laUniversitatea Toulouse 1. "Pe tot parcusul studiilor trebuia samentii calificativul bine, altfel era foarte clar stipulat, dadeaibanii inapoi. In Franta trebuia sa obtii cel putin nota 14 din 20,iar a obtine nota 14 in Franta inseamna a te plasa in primii 5 lasuta din promotie. Aveai monitorizari inopinate la facultatea lacare te aflai, unde se putea discuta cu profesorii tai, cu colegii,pentru a se asigura ca nu ne-am dus acolo intr-un sejur platit destatul roman." Si totusi, sederea lui acolo a fost luata dreptsejur de statul roman dezinteresatde cunostiintele lui.

Sergiu Olteanu a terminat un master in drept european laUniversitatea din Wurzburg, Germania, platit tot din bugetulstatului roman. "Inca de la inceput am vazut reticenta celor carear fi trebuit sa ne angajeze pe noi. Nu ne-au spus niciodata carear fi problemele la angajare, daca exista cumva locuri de muncapentru noi..." Imediat dupa finalizarea studiilor s-a intors intara. Asa cum scria in contract, in mai putin de 30 de zile. "Eucred ca ei voiau sa aiba siguranta ca tu te intorci in tara si cate pui la dispozitia, in cazul nostru al statului roman. Da, m-amintors in tara, nu s-a intamplat sa ma angajeze."

Paul Alexandru este doctor in management industrial, studii pecare le-a facut la Montreal, in Canada. "Pentru pregatirea meastatul roman a contribuit cu 60 de mii de euro. Repartizati pe 3ani. Acest contract prevede un numar de giranti care au semnat sigaranteaza aceasta suma de bani. Astfel persoane dragi din familieau girat cu salariul, pensia sau casa ca eu sa obtin acei bani. Inmomentul de fata ma gasesc intr-un moment de incertitudine siproiectele mele viitoare sunt amenintate tot timpul de acestlucru."

Pe Eliza Galos am gasit-o prin internet la Londra. Studiazastiinte sociale la una dintre cele mai puternice universitati dinlume, University College Londra, UCL."Statul roman plateste pentrumine 900 de lire pe an pentru costurile de intretinere, 3.500 delire pe an pentru scolarizare si la acestea se adauga un biletdus-intors Romania-Marea Britanie. In total suma este in jur de 40de mii de euro. Lucrurile sunt incerte, nu ni s-a dat niciodatavreo informatie in legatura cu ceea ce se intampla dupa ce neintoarcem."

Din pacate pentru cei care sunt inca la cursuri, au mai aparutsi alte momente stanjenitoare. Anul trecut, statul roman a uitat saachite costurile scolarizarii. "Ma asteptam ca obligatiile statuluisa fie indeplinite in termeni utili, nu dupa 5 luni. Costurile deintretinere sunt mult mai ridicate fata de Romania si in plus aiciun termen limita inseamna un termen limita."

"Acum, din experientele pe care le avem noi cu Universitati dintoata lumea, adauga Magda Jianu, pot sa va spun ca nu suntemsingura tara de pe planeta care intazie cu plata banilor. Sa stitica sunt foarte multe state care anunta din timp ca nu vor puteaface platile ptentru bursieri."

Adevaratele momente neplacute vin insa la terminarea studiilor.Absolventilor li s-au mai impus niste cursuri obligatorii laInstitutul National de Administratie si, incet-incet, li s-asugerat sa-si caute de lucru in alta parte.

Paul Alexandru a incercat sa forteze intrarea in sistem. Si-adat seama ca este foarte bine pregatit si a decis sa se prezinte laoricate concursuri e nevoie. Ultimul a fost la MinisterulEconomiei... Cu doua zile inainte de desfasurare, concursul s-aanulat. Acum lucreaza la o multinationala in domeniul petrolier siasteapta cu incapatanare ca statul roman sa se intereseze de soartalui.

Simion a fost primit cu zambetul pe buze de prefecti, secretaride stat sau ministri. Toti i-au strans mana si i-auurat..."succes". Ultimul demers a fost in urma cu un an.

Radu si Sergiu sunt implicati in programe de consultanta si-siexprima din cand in cand disponibilitatea de a lucra pentrureformarea administratiei publice, iar Eliza a invatat gandireapractica si eficienta a scolii anglo-saxone.

Daca presedintele Agentiei functionarilor publici promite intrei luni angajarea tinerilor, la ministerul educatiei se vorbesteacum despre relansarea proiectului. Adica, inca o serie de burse,inca niste bani cheltuiti, alti tineri cu planurile date pestecap.

"Acum, dupa ce au 100 si ceva de bursieri care au terminatstudiile in strainatate si pe care nu pot sa-i angajeze, spuneSergiu Olteanu, introducerea unui nou ciclu de burse mi se pare cao sfidare la adresa contribuabilului roman."

In 2010, an de criza majora, Romania ar fi avut mare nevoie deoameni scoliti peste hotare, in tari care au invatat cu mult timpin urma ce inseamna capitalismul si problemele lui.

Dar guvernul a preferat sa-i pastreze in sistem pe fostiifunctionari pregatiti in comunism, obositi si dezinteresati, carepredau tinerei generatii modelul angajarii pe pile, cu muncaputina, pe bani rezonabili. Daca i-am fi avut astazi la dispozitiepe bursierii finantati din greu, am fi avut in sectorul bugetar unsuflu tanar care poate ar fi venit cu solutii noi si salvatoare.Romania i-a ignorat insa si a aruncat pe apa simbetei 6 milioane deeuro.

Reportaj difuzat in emisiunea "Romania, teiubesc!" din 9 mai 2010

AFACERI DE LA ZERO