Ziarul de Duminică

Buzduganul regelui Ferdinand

Buzduganul regelui Ferdinand
14.12.2007, 18:06 474

Ziua de 10 mai are o dubla semnificatie pentru Casa Regala romana: in 1866, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea juramantul in fata Parlamentului, iar in 1881 era incoronat ca Rege al Romaniei (1881-1914).
Practic, Casa Regala a avut motive suficiente sa organizeze in ziua de 10 mai ceremonii deosebite, la care participau, ca spectatori, si bucurestenii. A existat insa si o exceptie, care nu a permis ca ziua de 10 mai sa fie sarbatorita cu fast. Din cauza intrarii Romaniei in primul razboi mondial (1916-1919), armata si administratia s-au retras la Iasi, regele Ferdinand acordand audiente in "Palatul regal" din strada Lapusneanu.
Abia din 1920, ziua de 10 mai a fost sarbatorita dupa o lunga perioada de timp cu fastul obisnuit. Calea Victoriei si Bulevardul Academiei au fost impodobite cu flori. Prefectura Politiei Capitalei a limitat circulatia automobilelor si transportul pe Calea Victoriei, cu exceptia celor care apartineau autoritatilor. Nu s-au mai construit tribune pentru spectatori, eliminandu-se si obiceiul de a se vinde publicului bilete "de trotuar". De tribune au beneficiat insa membrii familiei regale, invitatii acestora si inaltii demnitari.
Perechea regala a plecat de la Palatul Regal la Mitropolie cu trasura, la ora 10.30 a.m. Serviciul religios a fost oficiat de mitropolitul Miron Cristea (1868-1939). La finalul slujbei, 6 fete de la orfelinatul Radu-Voda i-au oferit regelui Ferdinand (1914-1927) un buzdugan din aur. Arma, impodobita cu pietre pretioase, a fost cumparata prin subscriptie publica (initiata de Marin Ionescu) si marcata cu inscriptia: "Regelui Ferdinand I, regele tuturor romanilor dandu-i-se acest buzdugan de catre poporul sau ca rasplata pentru vrednicia si buna conducere a tarii in anii 1916-1919". Regele Ferdinand a precizat ca primeste emotionat "darul", care a fost purtat in trecut si de voievozii Tarilor Romane. A urmat trecerea in revista, de catre Suveran, a trupelor de la Mitropolie si deplasarea familiei regale (regele Ferdinand calare, iar regina Maria cu trasura) la statuia domnitorului Mihai Viteazul de la Universitate, unde a asistat la defilarea trupelor. Festivitatea s-a terminat printr-o receptie, oferita de suveran la Palatul Regal. Timpul a trecut, iar despre festivitatea din 1920 mai aminteste, printre altele, buzduganul regelui Ferdinand, aflat in colectia tezaur a Muzeului National de Istorie a Romaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO