Ziarul de Duminică

Ca la douazeci de ani... Plus 1

23.11.2007, 18:27 164

A fost un copil absolut prodigios. In jurnalele sale marturiseste ca a invatat sa numere inainte de a sti sa vorbeasca.

Provenea dintr-o familie prusaca modesta si saraca, dar a avut noroc ca in scoala elementara a dat peste un invatator deosebit de sever, dar care - pe cand era in clasa a III-a - i-a descoperit talentul iesit din comun pentru numere si matematica. Se spune ca acel invatator, al carui nume a fost uitat, i-ar fi dat cea mai elaborata culegere de probleme existenta in Gottingen la acea vreme, in secolul XVIII. O culegere pe care cei mai mari matematicieni nemti ar fi deslusit-o in cateva luni. "Mucosul", cum era poreclit datorita faptului ca era mai mereu racit, a rezolvat culegerea cu pricina intr-o singura noapte. Avea numai 10 ani. Cinci ani mai tarziu devenise un calculator mintal desavarsit - realizand instant operatii complexe pe care abia calculatoarele stiintifice din ziua de azi sunt in stare sa le faca. In 1798, la 21 de ani, isi publica magnus opus-ul, Disquisitiones Arithmeticae, o lucrare fabuloasa, care a dat stiinta peste cap si care este valabila inclusiv in ziua de astazi. Dupa aceea, a mai cochetat cu astronomia, statistica, geometria diferentiala, geometria non-euclidiana si optica - exceland si inovand in toate aceste domenii. Pentru ca intreaga sa viata a fost un tip morocanos si fricos, a publicat foarte putine lucrari si a refuzat sa-si prezinte teorii care puteau naste controverse. Proeminentul istoric al matematicilor Eric Temple Bell a estimat ca daca "ursuzul" si-ar fi facut publice toate descoperirile (la care face aluzie doar in jurnalele sale intime), stiinta ar fi avansat cu 100 de ani! Numele lui a fost Johann Carl Friedrich Gauss. Supranumit regele matematicii, Gauss a fost probabil cel mai mare matematician din toate timpurile.
Cum se intampla deseori pe internet, cauti ceva si descoperi cu totul altceva... Asadar, am scris pe blogul meu despre savurosul roman Masurarea Lumii a lui Daniel Kehlmann, roman in care domnul Gauss este unul dintre personajele principale. Apoi, in panoul de administrare al blogului, am apasat in joaca pe butonul sistemului antispam, Akismet. Buton care m-a dus pe site-ul companiei, unde am intrat in FAQ si la intrebarea "Who's behind it?" am gasit urmatorul raspuns: "Akismet is the brainchild of Matt Mullenweg of WordPress and his merry band of Automattic rascal hackers. The name can be blamed on Matt's sister, Charleen". Curios, am google-it numele lui Matt (Charleen imi trezea doar suspiciuni). A treia referinta de pe Google este cea Wikipedia - in care desi nu am intotdeauna incredere, este prima pe care o consult. Deci, am intrat pe wiki si am ramas, la propriu, cu gura cascata. Domnul Matt Mullenweg are in prezent 23 de ani, este milionar in dolari si este tipul care, in 2005 - deci pe vremea cand avea 21 de ani -, a inventat, dezvoltat si daruit (gratis) lumii WordPress-ul, cea mai mare si mai performanta platforma de blogging din lume. Asadar, domnul Matt este un pusti care, asemenea lui Gauss, a dat lumea peste cap.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO