Ziarul de Duminică

Caii Deltei Dunării

Caii Deltei Dunării

Caii Deltei Dunării

Autor: Alex Dima

24.08.2012, 00:02 1028

De sute de ani, în Delta Dunarii trăiesc cai. În ultimii ani, numărul lor a crescut însă necontrolat. De mai multe generaţii, se nasc în sălbăticie şi nu mai au contact cu omul, sunt liberi. Botaniştii susţin că animalele distrug vegetaţia, zonele protejate, cum este pădurea Letea şi vor să-i elimine. Apărătorii animalelor vor să-i protejeze prin lege şi să ăi declare sălbatici. Iar localnicii vor să scoată bani din vânzarea lor la abator. O situaţie complicată, cu autorităţi inexistente, oameni barbari, animale chinuite.

Padurea Letea, Delta Dunarii. Departe de civilizatie, un taram salbatic, la capatul pamantului. Aici traiesc peste 3.400 de specii de animale. Cele mai vizibile si des intalnite sunt caii si vacile, care traiesc liber, fara stapan. Pasc nestingherite si sunt peste tot. Nimeni nu stie exact cate sunt si care e statutul lor.

Anul trecut, la inceputul lunii mai, imaginile cu acesti cai au facut inconjurul pamantului. Oamenii locului, cu acordul autoritatilor, s-au crezut stapanii Deltei si au ingramadit intr-un tir zeci de cai. Destinatia era un abator din Brasov dupa care carmangeriile din Italia. Transportul mortii, asa i-a spus presa. Astfel de transporturi au fost multe, dar de existenta acestuia s-a aflat. Cai crescuti in salbaticie au fost goniti cu motocicletele intr-un tarc, cai bolnavi si sanatosi, iepe cu manji au fost tinuti impreuna o saptamana fara mancare. S-au batut intre ei, s-au lovit de gardul construit aiurea, au fost batuti de localnici. Multe animale nu mai aveau puterea sa stea in picioare. Au fost urcati si coborati de mai multe ori din tir, iar in cele din urma s-au pus pe drum spre abator. Totul se intampla cu acordul directiei sanitar veterinare Tulcea.

Mare parte din actele avizate de veterinari erau false. Tirul avea o capacitate de 38 de locuri. In el au fost ingramaditi insa 54 de cai, prinsi de pe camp. In plus, 33 de cai nu aveau cipuri de identificare, erau fara stapan, desi in pasapoartele intocmite de veterinari fiecare cal aparea cu un numar fals de cip si un stapan. Si neregulile erau multe. In cele din urma, tirul a fost oprit, iar caii au ajuns la un ONG care se ocupa cu protectia animalelor. Cand au fost coborati din tir, pentru doi armasari era prea tarziu.

Toata lumea stia despre modul brutal in care se captureaza si se transporta animalele.

Am ajuns in Delta Dunarii cu Viorel Rosca, un adversar al cailor, si cu un aparator al lor, Kuki Barbuceanu, unul dintre cei care au oprit Transportul Mortii. Satul CA Rosetti. Din acest sat sunt parte dintre presupusii proprietari ai cailor urcati in transportul mortii. Inca de la intrare in sat, cateva cranii de cal agatate in par vorbesc despre obiceiurile locului. Ne-am imbarcat in masina lui nea Aliosa, prosper fermier local si am pornit in cautarea cailor in padurea Letea. Viorel Rosca este biolog, apara padurea si vrea ca animalele, caii si vacile, sa dispara din ea.

Padurea Letea este cel mai exotic loc din Romania, rezevatie naturala pusa sub protectia UNESCO. Se intinde pe aproape 3 mii de hectare. Este cea mai nordica padure subtropicala, cu arbori de sute ani, acoperiti de liane si dune de nisip, ca intr-un desert. Cu flori care nu mai apar in alta parte in Europa. In ultimii ani, padurea a fost invadata de cai. Iarna, animalele rod scoarta copacilor, mananca puietii si distrug flora.

Chiar daca acum se bate cu pumnul piept pentru padure, Viorel Rosca are o parte din vina pentru prezenta cailor in padure. El a fost seful padurarilor aici timp de 15 ani si consilier local.

Ca sa scape de taxele mari impuse de Rosca, oamenii au facut scapati caii in padure. In plus, de aproape 30 de ani, in Delta a fost decretata anemia infectioasa, un fel de cancer al cailor, si s-a interzis, teoretic, scoaterea lor din zona. Toate aceste masuri au dus la cresterea necontrolata a numarului de vietuitoare. De cateva generatii, aici, in salbaticie e locul in care s-au nascut, s-au semi-salbaticit.

Nea Aliosa sustine ca Viorel Rosca, aparatorul paduri a intermediat vanzarea cailor din Transportul mortii.

Pentru oamenii locului si pentru intermediari, caii sunt o afacere buna. Toata lumea castiga fara sa investeasca nimic. Se pune la socoteala doar prinderera lor si transportul cu gabara pe Dunare.

Nimeni nu stie acum exact cati cai sunt in zona Letea si in toata Delta. Unii vorbesc de cateva sute, altii de cateva mii, in functie de interese. Ong-istii vorbesc de maxim o mie de cai in toata Letea. Localnicii spun ca sunt peste 2500.

Traiesc in grupuri de cate 20-30, condusi de un armasar. Seara si dimineata se reunesc in grupuri mai mari, de cateva sute. Din cauza insectelor din padure ziua ies pe grinduri, iar noaptea se intorc in padure. La primarie sunt inscrisi doar 400 de cai. Restul, sunt liberi. Unii inca mai trag acasa. Oamenii insa nu-i primesc pentru ca nu au cu ce sa-i hraneasca iar animalele se intorc in padure.

Acum doua ieri, sute cai au murit de foame si de sete pe camp. Cadavrele erau la tot pasul si saptamani in sir autoritatile locale au ingropat cai de teama unei epidemii. In plus, iarna, caii sunt impuscati de unii localnici pentru a hrani cainii salbatici, pentru a-i tine departe de gospadarii.

Stefan Raileanu este medic veterinar si a facut mai multe studii pe caii din Delta. Are mai multe medalii la hipism si o mica herghelie langa Tulcea. Anul trecut, a fost de fata in Delta cand caii au fost urcati in transportul mortii si a vorbit despre neregulile savarsite colegii sai veterinari. Mai multe zile a ingrijit manjii ramasi in urma cailor vanduti la abator. Imediat seful Directiei Sanitar Veterinare Tulcea, Tertis Marinela, cea care daduse acordul pentru scoaterea cailor din Delta, l-a acuzat de denigrarea serviciului veterinar. In reclamatie depusa la Colegiul medicilor, Tertis cere sa se faca si un control la cabinetul doctorului Raileanu. Zis si facut, subalternii doameni Tertis s-au prezentat la datorie si i-au aplicat doctorului o amenda de 40 de mii de lei. Un an de zile, medicul s-a judecat cu sefii sai de la judet. Si abia zilele trecute a castigat.

Anul trecut, am batut la usa tuturor institutiilor care ar trebui sa se ocupe de soarta cailor din Delta si a padurii monument Unesco, din Letea. In vara anului trecut, guvernatorul Deltei se chinuia sa stranga autoritatile responsabile din judet pentru a semna un plan de masuri pentru cai si pentru Delta. In cele din urma s-a semnat un plan de masuri.

A trecut aproape un an de la semnarea acestui plan de masuri. In tot acest timp trebuia sa se construiasca oboare de gloaba, sa fie numarati, identificati proprietarii. Sa fie crotaliati, numarati. Nu s-a intamplat nimic.

De fapt, s-a schimbat ceva. Prefectul a fost schimbat, guvernatorul Deltei a fost schimbat. Si cei noi au planuri.

Acum cativa ani padurea a fost inconjurata cu un gard de sarma ghimpata. Nimeni nu-si mai aduce aminte cat a costat acest acest gard. Oricum se vorbeste de multe miliarde de lei vechi. Imediat dupa ce gardul a fost instalat, localnicii au venit, au taiat sarma pentru a permite animalelor sa intre in padure.

La judet, sefii padurarilor se plang ca situatia a scapat de sub control. Ca padurarii nu mai fac fata. Pe 2.500 de hectare ar trebui sa se faca replantari.

In delta numarul vacilor depaseste cu mult pe cel al cailor. Nu gasesti insa vaca fara stapan, cu toate ca si vacile sunt semisalbaticite, sunt nascute si traiesc in liberatate. Proprietarii sunt tinuti la secret.

Pentru fiecare vaca se primeste subventie de la guvern, o suta de euro. O adevarata afacere pentru localnicii care iau banii dar vacile le tin tot libere, in padure. Si vacile distrug padurea. Sunt oameni care fara prea mult deranj primesc si 30 de mii de euro pe an, pentru vaci.

Nicolae Comarzan este padurar si are vaci. Se jura insa ca animalele sale nu calca in padure.

In toamna anului trecut, caii din Transportul mortii s-au intors in Letea. In cele din urma caii au fost cumparati de fundatia lui Kuki Barbuceanu. Au stat o vreme in tarc, iar la inceputul iernii au fost eliberati tot in padure.

Chiar daca e monument Unesco, padurea Letea nu se bucura de promovare si atentia autoritatilor. Si cu toate astea, tractoare incarcate cu turisti bantuie rezervatia in fiecare week end. Nu le explica nimeni despre ce e vorba, nu inteleg mare lucru.

Pana acum nici una dintre masurile promise de autoritati nu s-a indeplinit. Caii sunt tot in camp, si in padurea protejata. In primul rand, ar trebui sa stim cati sunt, daca au sau nu proprietar. Caii bolnavi de anemie infectioasa ar trebui eliminati pentru a nu mai transmite boala si animalelor sanatoase. In plus, autoritatile locale si judetene ar trebui sa gaseasca modaliatea prin care pe timp de iarna sa hraneasca aceste animale. Si am putea sa exploatam potentialul lor turistic. De ani de zile aceste masuri stau doar pe planurile oficialilor de la judet. Organizatia lui kuli Barbuceanu promite ca va vaccina caii pentru a diminua inmultirea lor.

Li s-a spus in multe feluri: cai semisalbatici, salbaticiti, cai fara stapan. Nu au un statut si nici o lege nu-i apara deocamdata. De teama presei si a ong -rilor, in ultima vreme, localnicii nu i-au mai vandut. Nu se stie insa cat va dura aceasta stare. Aici este casa lor, sunt animale nascute libere, in salbaticie. Fac parte din peisaj, nu au gresit cu nimic. In delta, singurul care gresete cu ceva e omul. El le-a dat drumul in padure, omul face bani din abtorizarea cailor, omul ar putea sa pazeasca padurea pentru a nu fi distrusa. Dintodeauna calul a fost considerat un animal nobil, un prieten al omului iar Omul ar putea sa-l ajute. Sa-i tamaduiasca ranile, sa-l hraneasca, sa nu-l mai chinuie. Sa gaseasca o cale prin care sa protejeze si padurea si Delta dar si animalele care si-au gasit adapost in ea.

Reportaj difuzat de Protv in emisiunea "Romania, te iubesc!" din 17 iunie 2012

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO