Ziarul de Duminică

Călătoria unui spectator al creaţiei lui Dumnezeu/ de Stelian Ţurlea

Călătoria unui spectator al creaţiei lui Dumnezeu/ de...

Autor: Stelian Turlea

23.07.2015, 23:58 91

Vaclav Havel

Interogatoriu în depărtare

Meteor Publishing

Ediţia a doua. Traducere din limba cehă de Sorin Paliga. O carte unică în felul ei. Consideraţii despre viaţa politică, dar nu politică propriu-zis, despre economie – fără a fi o carte de economie –, despre teatru şi viaţa din teatru, despre literatură, despre disidenţi şi cum se face disidenţa, despre artă, despre filozofie, despre criza lumii contemporane, despre cum să suporţi anii de închisoare, despre viaţă şi despre moarte, despre iubire şi Dumnezeu. Rareori o carte ce tratează probleme atât de diferite, aparent haotice, fără un liant logic, poate deveni un fel de roman palpitant de aventuri interioare, de căutări, de eşecuri şi de reuşite. Am spune, o carte totală, o carte despre tragedie şi speranţă, despre disperare şi despre bucurie, o carte – aşa cum spune însuşi Havel – despre o identitate umană. Întrebările „interogatoriului” îi aparţin lui Karel Hvizdala.

 

Dan Ciachir

Drumul cel mai scurt spre tine însuţi

Editura Timpul

Splendidă carte, o confesiune împletită cu sumare note de călătorie, mai ales spirituală şi aminitiri despre oameni şi întâmplări care de care mai interesante. Volumul cuprinde tei texte relativ scurte – „Drumul cel mai scurt spre tine însuţi”, „O formă de samizdat” şi „Amintiri răzleţe”. În primul dintre texte există la final un admirabil sfat, preluat din Plotin, care îl dăduse uceniscului său Porfir: să nu încerce să se sinucidă, ci, ca antidot, să plece într-o călătorie. Asta ne sfătuieşte şi Dan Ciachir care mai spune că „un călător este un spectator angajat care străbate lumea admirând creaţia lui Dumnezeu şi înfăptuirile oamenilor”.

 

Daniel Glattauer

Exerciţiul miraculos

Editura Trei

Traducere din germană de Laura Karsch. „Ioana şi Valentin Dorek: un cuplu cu doi copii, ajuns într-un moment de criză la un consilier marital. Într-un stil comic şi prin diverse exerciţii, consilierul încearcă să-i ajute să-şi rezolve problemele ce par iremediabile. Ioana ştie întotdeauna ce vrea, ce gândeşte şi ce o să spună soţul ei, ceea ce o face să nu-i mai acorde nicio atenţie. La rândul lui, Valentin o tratează cu indiferenţă şi răceală. Dar nu numai cuplul Dorek are probleme, însuşi consilierul pare că trece prin aceeaşi situaţie.”
 

 

Alexandru Mironescu

Admirabila tăcere

Jurnal

(2 iulie 1967- 29 septemebrie 1968)

Editura Eikon

«Personalitate emblematică a mişcării Rugul Aprins de la Mănăstirea Antim, Alexandru Mironescu (1903-1973) nu a consimţit să colaboreze în niciun fel cu regimul comunist din România. A ales tăcerea, chiar dacă lucra intens – atât cât i s-a permis, căci între anii 1958 şi 1963 a fost în închisoare –, ducea viaţa unui intelectual de înaltă ţinută. Studiile sale universitare într-ale ştiinţelor exacte, doctoratul în filozofie luat la Bucureşti (1926), alt doctorat „ès Sciences physiques” dobândit la Universitatea Sorbona (1929) aveau să-i asigure la revenirea în ţară perspectiva unei cariere ştiinţifice şi academice. Fiind un intelectual cu deschidere enciclopedică, Alexandru Mironescu a mai scris până la finalul vieţii pământeşti: proză, teatru, poezie, eseuri filozofice, a fost angajat activ în publicistică (până la instalarea comunismului). În anul 1935 publică un prim roman, Oamenii nimănui, recomandat în calde cuvinte de Panait Istrati.» (Marius Vasileanu)

 

Cecelia Ahern

Cum să te îndrăgosteşti

Editura Allfa

Traducere din limba engleză de Iris Manuela Gîtlan Anghel. „Trecând într-o noapte pe un pod din Dublin, Christine Rose întâlneşte un străin: pe Adam, care se pregăteşte să se arunce în gol. Ca să-l facă să se răzgândească, îi propune un târg: dacă Adam îşi amână cu două săptămâni gestul disperat, ea o să-i arate că viaţa face toţi banii. Dar timpul nu stă în loc. Termenul se apropie cu fiecare clipă, iar Christine îşi dă seama că nu-şi poate ţine promisiunea, aşa că va trebui să recurgă la metode disperate. Noul roman al Ceceliei Ahern te ţine cu sufletul la gură până la ultimul rând, oferind surpriză după surpriză.”

 

Hiromi Kawakami

Cele zece iubiri ale lui Nishino

Editura Polirom

Traducere din limba japoneză de Florin Oprina. Un roman despre dragoste şi nestatornicia ei. „Cartea lui Hiromi Kawakami cuprinde mărturisirile a zece femei şi tot atâtea povestiri din care, pornind de la frânturi de amintiri, cititorii pot recompune personalitatea fascinantă, greu de prins, magnetică a unui bărbat. Fie că este vorba despre legături adolescentine sau din amiaza vieţii, eroul dovedeşte un şarm fără greş. Intrigă donjuanismul neliniştit, nepăsarea pe care Nishino o afişează, deşi e chinuit uneori de angoase morbide, de dragostea pe care şi-o declară, fără să fie crezut. Însă rând pe rând, deşi întruchipează bărbatul ideal, femeile îl părăsesc, mai puternice după apropierea de el.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO