Ziarul de Duminică

Calea de fier/ de Ziarul de duminică

Calea de fier/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

04.12.2014, 23:55 121

Toader Popescu

Proiectul feroviar românesc

(1842-1916)

Editura Simetria

Jumătatea de secol ce precede Primul Război Mondial este o epocă de schimbări profunde în istoria românilor. Pe parcursul a doar câteva generaţii, societatea românească, în general, şi oraşul, în special, sunt smulse dintr-o anume letargie istorică şi aruncate, aproape cu forţa, în vârtejul modernităţii. Calea ferată devine, în acest context, cauză şi simbol ale unui proces extrem de intens şi de rapid, cu consecinţe ce reverberează până în prezent. Ea este un motor al dezvoltării fără de care multe dintre schimbările istorice ale teritoriului, oraşelor şi vieţii urbane nu ar fi fost posibile şi fără cercetarea căreia acestea nu ar putea fi corect şi pe deplin înţelese. Acest volum investighează locul pe care calea ferată îl ocupă în tabloul vast şi extrem de eterogen al fenomenului modernizării în România şi în periferia europeană.

Toader Popescu (n. 1980, Bucureşti) este arhitect licenţiat, master în urbanism şi, din anul 2012, doctor în arhitectură. Este lector universitar în cadrul Departamentului de Istoria & Teoria Arhitecturii şi Conservarea Patrimoniului, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, alumnus al Colegiului Noua Europă (NEC), arhitect şi urbanist practicant şi cercetător în domeniul istoriei arhitecturii şi oraşului.

Volumul a apărut cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, din Timbrul Arhitecturii, şi în cadrul proiectului cultural „Proiectul feroviar românesc (1842-1916)”, beneficiar al unei finanţări din partea Uniunii Arhitecţilor din România, din Fondul „Timbrul Arhitecturii” în anul 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO